Microîntreprinderile nou-înființate care nu angajează cel puțin o persoană în cel mult 60 de zile de la data eliberării certificatului de înregistrare vor plăti impozit pe profit de 25 la sută de la data înregistrării la Registrul Comerțului de pe lîngă Tribunalul Bacău, și nu cota de 1,5 la sută din venituri. Termenul de declarare a opțiunii de plată a impozitului pe venit la organele fiscale este de 31 ianuarie, inclusiv. Normele de aplicare a Titlului IV- „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din Codul Fiscal stipulează că, pentru a fi impozitată cu 1,5 la sută din venituri, o societate comercială trebuie să întrunească simultan patru condiții, respectiv să aibă de la unu la nouă angajați, venituri anuale de pînă la 100.000 de euro și obiect de activitate producția de bunuri, prestarea de servicii și/sau comerțul.
Persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru impozitul pe venit numai pînă la finele lunii ianuarie 2004, dacă la sfîrșitul anului precedent sînt îndeplinite condițiile amintite și nu au fost plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, pe parcursul funcționării lor. Pentru acest sistem de impozitare pot opta și firmele care-și desfășoară activitatea în zonele libere sau în cele defavorizate. Normele prevăd că persoanele angajate trebuie să dețină contract individual de muncă, indiferent de durata timpului de muncă înscrisă lunar în statele de plată. Nu sînt considerate salariate persoanele ale căror contracte individuale de muncă sînt suspendate.
Dacă, în cursul unui an, o microîntreprindere nu mai îndeplinește o condiție din cele patru amintite, începînd cu anul fiscal următor aceasta își pierde statutul, chiar dacă ulterior le întrunește pe toate. Normele stabilesc că baza impozabilă asupra căreia se aplică o cotă de 1,5 la sută o reprezintă totalul veniturilor trimestriale din orice sursă, cu excepția celor înregistrate în conturile privind variația stocurilor, veniturile realizate din despăgubiri de la societățile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, precum și veniturile rezultate din anularea datoriilor bugetare, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns