• ea are o metodă originală de a vopsi ouăle doar cu plante și le-a oferit cititorilor Ziarului de Bacău și o rețetă specială de pască
Medicul ORL-ist Zenovia Dumbravă nu mai știe cum să termine pregătirile pentru Paște. Graba ei e justificată, dacă ținem cont că, în noaptea de vineri spre sîmbătă va fi de gardă. Ar putea să lase toată treaba în grija altcuiva, dar nu vrea. În plus, ar fi și mare păcat, fiindcă este mare specialistă în vopsitul ouălor și preparatul pascăi. În puținul răgaz, medicul ne-a mărturisit și nouă cîteva dintre secretele care o ajută să găteas atît de bine.
În primul rînd, trebuie să știți că doctorița Zenovia Dumbravă vopsește ouăle doar cu plante naturale. „Îmi strîng din timp și pun la uscat flori de nalbă roșie de grădină, flori de trandafir chinezesc, foi de ceapă roșie și albă. Pe toate le tai mărunt cu foarfeca într-un castron. Fierb ouăle cu puțină sare, să nu crape în timpul fiertului. Apoi, umede fiind, le presar prin castronul cu plante și la bag într-un ciorap de mătase. Le las să se răcească și apoi le sterg ușor cu ciorapul, le ung cu sunculiță și le aranjez într-un coș. Ies vopsite în toate culorile. Vopsesc cîteva ouă și cu vopsea din comerț, pentru a aranja cît mai frumos coșulețul”, ne-a spus Zenovia Dumbravă. Medicul ORL-ist este specialist și în prepararea pascăi. De pe masa de Paște nu au voie să-i lipsească patru feluri de pască: cu smîntînă, ciocolată și două tipuri de pască cu brînză. Din acest ultim fel, ea ne-a prezentat o rețetă și pentru cititori. Pasca are aluat de pandișpan și se prepară după cum urmează: la o cratiță de 5 kilograme se folosesc 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină, mirodenii și un praf de sare. Din acestea se face blatul de pandișpan. O treime din el se toarnă în tava unsă cu ulei și tapetată cu făină, iar celelalte două treimi se amestecă cu compoziția de brînză.
Compoziția de brînză se prepară astfel: 1 kg brînză de vaci, 5-6 ouă, 250 grame de smîntînă scursă sau un pachet de unt, zahăr, coajă de lămîie și portocală, stafide și un praf de sare. Medicul ne-a spus și cum obținem smîntîna scursă pentru pască. „Smîntîna scursă se face astfel: înt-un tifon pus în patru fețe se pune smîntîna și se leagă foarte bine. La fel ca atunci cînd se pune brînza la scurs. Tifonul, bine legat, se pune într-o cratiță cu mălai și se acoperă bine. Se lasă timp de zece ore, pentru ca mălaiul să absoarbă tot lichidul. Aceasta este smîntîna scursă”, ne-a explicat doctorița Dumbravă. Compoziția se amestecă cu cea de pandișpan și se toarnă în mijlocul tăvii. Se dă la cuptor la foc potrivit.
În seara de gardă, în cazul în care nu vor fi urgențe, medicul Zenovia Dumbravă va merge la slujba de la bisericuța din parc. „Dacă vor apărea probleme, voi fi anunțată imediat de asistente pe mobil sau vor veni acolo, pentru că este foarte aproape”, a precizat medicul ORL-ist. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns