• în schimb, e specialistă la ciorba, friptura și drobul de miel •
nici acum nu a uitat cum, în copilărie, la o bisericuță din Iași, mergea an de an la slujba de Înviere
Maria Tache, medic la secția de Interne a Spitalului Județean, va petrece Paștele acasă. „Aș fi vrut să merg la fratele meu la Galați, dar nu pot, pentru că sînt de gardă în a doua zi de Paște”, ne-a mărturisit doctorița. Maria Tache va găti pentru sărbătorile pascale tot ceea ce se pune pe o masă tradițională. Singurul lucru care nu va fi făcut de mîinile ei sînt cozonacii, pentru că, recunoaște, nu se pricepe. Așa că aceștia vor fi comandați de la o cofetărie din oraș. „Chiar dacă am crescut la țară, nu știu să fac cozonaci. Îmi place să gătesc ciorba de miel, friptura, drobul și consider că aceste feluri de mîncare nu pot lipsi de pe masa de Paște. Așa simt sărbătoarea, simt că este Paștele cu adevărat. Este cea mai importantă sărbătoare pentru mine, mai ales că face trecerea la anotimpul cald. Dacă ar fi după mine aș trăi într-o țară tropicală, fiindcă îmi place foarte mult căldura”, mai spune Maria Tache. Ea consumă carne de miel, iar felul favorit este friptura de miel la tavă, făcută gospodărește, cum numai mama ei o făcea.
Doctorița Tache s-a născut într-un sat din județul Iași, iar cea mai frumoasă amintire despre săbătoarea Paștelui o are din vremea copilăriei. „Cele mai frumoase clipe de Paște le-am petrecut în Hărmăneștii Vechi. Aici mergeam la biserica veche din sat și era impresionant. Amintirile despre momentul în care înconjuram biserica, iar preotul bătea în ușa bisericii să i se deschidă mă emoționează și acum, după atîția ani”, și-a amintit cu plăcere doctorița. Noaptea de Înviere o va găsi pe doctoriță la slujba de la biserica Sfîntul Nicolae, unde merge an de an să ia lumină. În ceea ce privește cadourile de iepuraș, acestea vor lipsi din familia Tache, deoarce medicul internist asociază cadourile doar sărbătorii Crăciunului. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns