• doi tineri studenți din Franța, Jerome Desille și Donatien Gilbert, ambii în vîrstă de 21 de ani, au venit să studieze și să lucreze la Bacău. Ajunși pentru prima oară în Europa de Est, cei doi studenți de la Metz s-au arătat încîntați de oamenii locului și de orașul lui Bacovia
„Nu sîntem decepționați că am venit la Bacău. Știam că standardul de viață este inferior celui din Franța și ne așteptam la ceva mai rural, mai rustic. Am fost însă surprinși să vedem pe străzile orașului oameni care conduceau mașini de lux, precum Mercedes sau BMW, dar și oameni săraci. În Franța există o clasă de mijloc, însă aici n-am văzut decît bogați și săraci”, au fost cîteva dintre observațiile pe care le-au făcut tinerii Jerome Desille și Donatien Gilber, sosiți pentru prima oară la Bacău. La cei 21 de ani, cei doi studenți de la Institutul de Inginerie de la Metz au dat dovadă de un spirit de observație ce merită toată atenția unui român. Deși au observat cele două extreme, ei nu s-au încumetat să compare România cu o țară de lumea a treia, ci, pe baza unor argumente personale, o consideră una în curs de dezvoltare. „Am fost în America de Sud și am văzut ce înseamnă o țară de lumea a treia. Nu putem spune același lucru despre ceea ce am văzut aici. Față de ceea ce era acolo, aici este un nivel de trai mai ridicat. N-aș numi-o țară de lumea a treia, ci o țară în curs de dezvoltare”, ne-a declarat Donatien Gilbert.
La World Machinery Works, fabrica unde studiază toate procesele de fabricație ale unei piese, cei doi francezi au găsit un mediu diferit de ceea ce se așteptau atunci cînd s-au urcat în avion și au zburat către Est. „Întreprinderea este destul de modernă și în ceea ce privește dotarea halelor. Ne așteptam la ceva mai rustic, dar în realitate seamănă cu cea ce se găsește în Franța”, ne-a spus Jerome Desille. Descoperire unui mediu de activitate modern, a coincis pentru cei doi și cu revelarea unei țări și a unei culturi diferite de cea în care s-au format ei. „Am constatat o diferență a mentalităților. Românii sînt foarte primitori și dornici să împărtășească din experiența lor. Ne-am adaptat foarte bine, iar faptul că programul se încheie la 15.30, față de orele 18.00 în Franța, ne-a permis să avem mai mult timp liber la dispoziție”, ne-a zis Jerome Desille. Prin urmare, cei doi au reușit, în cele două săptămîni de ședere la Bacău, să viziteze cîte ceva nu doar din Bacău, cît și din împrejurimi. „Ne-am plimbat în centrul orașului, am văzut bisericile, am mers pe jos pînă la piața centrală. Ne-a lăsat impresia unui oraș nou, destul de curat și bine întreținut, comparativ cu Bucureștiul, spre exemplu. Am ajuns pînă la Măgura, de unde am văzut o panoramă a orașului. Am fost și la Piatra Neamț și am urcat pînă la Durău. A fost foarte frumos”, ne-au spus cei doi.
Tineri și neliniștiți, Jerome și Donatien n-au uitat și de petrecerea la o discotecă. Au ajuns la „Marinarul”, unde au fost fermecați atît de atmosferă, cît și de fetele din Bacău. „A fost o discotecă în aer liber. Foarte frumos și agreabil. Despre fetele din Bacău: Foarte bine”, au explicat ei, ultimele două cuvinte în limba română. Fiind cazați la Universitatea Bacău, cei doi nu scapă nici o ocazie de a trage o fugă la Bazinul de Înot, sau de a juca un meci de fotbal cu cei de la WMW, ori de cîte ori se întîlnesc în afara programului. Iar cînd le este dor ce cei de acasă, se retrag într-un internet cafe și comunică prin intermediul email-ului. „Mergem des la internet cafe. Am fost surprinși să vedem așa de multe în Bacău. Probabil pentru că oamenii nu-și permit să aibă acasă un computer personal”, a opinat Donatien.
Un alt lucru care i-a încîntat pe cei doi tineri a fost și religiozitatea băcăuanilor. În plimbările lor pe străzile orașului, ei au observat modul de manifestare al oamenilor față de lăcașurile de cult. „Am văzut că religia este foarte prezentă, iar oamenii religioși. De cîte ori trec pe lîngă o biserică își fac semnul crucii. Așa ceva nu vezi la noi”, ne-au spus ei. Acomodați cu tochitura moldovenească, ciorbele, salatele și mămăliguța, preferatele lor din punct de vedere culinar, Jerome și Donatien își continuă studiul la WMW, pînă la iarnă, cînd se vor întoarce în Franța și vor povesti cele petrecute la Bacău. Oricum, mai au ceva de tras pentru că treaba într-o fabrică nu e deloc ușoară. „Cei doi sînt primii studenți care lucrează la noi și au sosit la Bacău ca urmare a unui contract între Universitatea Bacău, Școala Superioară de Inginerie din Metz și World Machinery Works. Ei efectuează un stadiu de pregătire de șase luni la Universitatea Bacău și își petrec cea mai mare partea a timpului la WMW, în secția de proiectare și se ocupă de mașinile cu comandă numerică. Spre deosebire de cei din Franța, ei pot vedea aici întregul proces tehnic, de la proiectare, execuție și pînă la ieșirea produsului pe poarta fabricii”, ne-a explicat Maricel Cimpoae, directorul tehnic al WMW. Pînă în decembrie, cînd vor plecat înapoi, cei doi speră să poată discuta cu presa în limba română. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns