• reclamantul a fost condamnat la o amendă penală pe baza unor mărturii mincinoase • el cere despăgubiri de sute de milioane de lei și a făcut și plîngere la CEDO • judecătorii de la Tribunalul Bacău au acum pe rol un apel înaintatat de prim procurorul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău prin care se cere desființarea unei sentințe a magistraților de la Judecătoria Bacău care achita martorii mincinoși
R.P., un băcăuan care a fost condamnat la o amendă penală de cîteva sute de mii de lei pe baza unor mărturii mincinoase, a decis să dea statul român în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Între timp, omul își continuă supliciul și în justiția băcăuană, procesul de mărturie mincinoasă derulîndu-se de cîțiva ani prin diferite instanțe. Totul a pornit în anul 2001, de la o acțiune în justiție a M.F., salariată la Pobac Bacău, care l-a acuzat de R.P, coleg de serviciu cu ea, de calomnie și insultă. În sprijinul acuzelor sale, ea a adus patru martori, dintre care doi frați cu ea, iar ceilalți prieteni apropiați. Aceștia au relatat în instanță că, pe 14 decembrie 2000, R.P. ar fi insultat-o și calomniat-o de M.F., de față cu mai mulți salariați care ieșeau la ora aceea pe poarta unității. Conform declarațiilor date de aceștia, R.P. i-ar fi spus că este o femeie ușuratecă, ar fi amenințat-o cu moartea și cu incendierea locuinței. Declarațiile lor nu i-au convins pe judecătorii de la Tribunalul Bacău, întrucît aproape zece declarații ale unor alți salariați nu confimau cu nimic faptul că ar fi avut loc un conflict, ba nici măcar o întrevedere între cele două părți. Martorii de partea celui reclamat au susținut și ei că R.P. nici măcar nu era în localitate în ziua cînd a avut loc incidentul, el fiind plecat în localitatea Costișa, din Neamț. Mai mult, R.P. a adus și adeverință că în ziua menționată de femeie că ar fi fost insultată acesta era în concediu de odihnă. Așa încît, judecătorii au decis să achite învinuitul de acuzații. Femeia însă nu s-a lăsat și a făcut recurs, care s-a judecat la Tribunalul Bacău.
Condamnat pe baza declarațiilor martorilor
La Tribunalul Bascău, magistrații au văzut lucrurile într-o cu totul altă lumină. Ei au pus în balanță toate probele și declarațiile și au ajuns la concluzia că femeia are dreptate, întrucît martorii care au depus mărturie în favoarea lui R.P. prea și-au amintit, după mai bine de un an, data exactă cînd era acesta plecat din localitate. Un alt motiv pentru care judecătorii au înclinat balanța în favoarea femeii a fost acela că ambii împricinați sînt în conflict dinainte de proces pentru o sumă de bani pe care bărbatul o avea de recuperat de la M.F. Tot în favoarea femii a înclinat și faptul că R.P. s-a încurcat în declarații, atunci cînd a susținut inițial că a avut un contract de muncă în Ungaria, la care a fost nevoit să renunțe din motive personale. Mai apoi a declarat instanței că a fost nevoit să renunțe la slujba de la maghiari pe motiv că aflase că are proces cu M.F. Așa încît, judecătorii l-au condamnat pe colegul femeii la plata unei amenzi penale de șase sute de mii de lei și la plata unor despăgubiri morale de două milioane de lei. Apoi, din instanță în instață, s-a ajuns pînă la Curtea Supremă de Justiție, unde amenda penală a lui R.P. a fost grațiată.
Plîngere înregistrată la CEDO
Acesta a rămas însă cu plata despăgubirilor, dar a făcut plîngere la Ministerul Justiției și la Preșidenția României. Între timp, i-a dat în judecată pe cei șase pentru mărturie mincinoasă, dar magistrații de la Judecătoria Bacău i-au achitat, iar decizia de plată a despăgubirilor morale a rămas valabilă. Atunci, bărbatul a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde plîngerea sa a fost înregistrată în iulie 2002. „Curtea va examina cazul dumneavoastră de îndată ce va fi posibil, pe baza documentelor și informațiilor pe care le-ați furnizat. Procedura este în principiu scrisă și nu va trebui să vă prezentați personal decît dacă sînteți invitat de Curte”, se specifică în documentul remis de CEDO. Între timp, prim-procurorul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău, Carla Petraru, a făcut apel la Tribunalul Bacău, în care îi pune sub acuzare pe cei cinci martori ai femeii pentru mărturie mincinoasă și pe M.F. pentru instigare la mărturie mincinoasă. „Apreciem că, fără nici un temei, instanța nu a luat în considerare declarațiile martorilor, care spun că pe 14 decembrie 2000 R.P. nu era la serviciu și, fără nici un temei, instanța a refuzat să ia în considerare probele care dovedesc vinovăția inculpaților”.
Procesul se anunță unul greu, întrucît acuzele de mărturie mincinoasă sînt foarte greu de dovedit. „Astfel de procese, în care martorii sînt acuzați de mărturie mincinoasă, sînt foarte rare. Din experiența mea, am auzit pînă acum doar de două cazuri, în care a fost dovedită mărturia mincinoasă, iar martorii care au făcut declarații false au fost condamnați”, ne-a declarat avocatul Mihai Cliveti. Pedepasa pentru mărturie mincinoasă este închisaorea între un an și cinci ani. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns