Va fi soare sau va ploua? – ne întrebăm zilnic, cînd plecăm spre
serviciu sau cînd avem de gînd sa mergem la o plimbare. De
acest răspuns depinde organizarea de festivaluri, competiții
sportive sau alte întruniri în aer liber, precum și activitatea unor importante instituții și societăți de interes larg. Puțini dintre noi știu că, în spatele celor cîtorva cuvinte rostite de prezentatori sau care sînt trecute în ziare la rubrica Meteo stă munca a mii de specialiști din întreaga lume. Printre aceștia se număra și meteorologii, tehnicienii sau operatorii care lucrează la Serviciul de Prognoză a Vremii Bacău. Înființat încă din anul 1884, Serviciul băcăuan de meteorologie s-a dotat în ultimul timp cu aparatură modernă și va mai primi aparatură care îi va ridica substanțial performanțele. La Bacău se lucrează mult cu calculatorul, prin intermediul căruia se primesc, la fiecare minut, informații despre starea vremii în punctele importante din țară. Informațiile sînt retransmise, de patru ori pe zi, din șase în șase ore, la Institutul Național de la București. Istalarea, nu cu mult timp în urmă, a sistemului de comunicații prin satelit, face ca informațiile să ajungă, în doar cinci minute, pînă la Ecuator,
Cercul Polar de Nord și Nordul Africii. Centrul meteo de la Bacău
poate prognoza vremea pe o perioadă de șase zile, prin datele
furnizate de un calculator central, cel mai performant din lume, instalat la Londra.
Cea mai importantă investiție care se află acum în derulare este realizarea sistemului meteorologic intergrat național – SIMIN – care include și Bacăul și care va furniza servicii specializate pentru unități ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Transporturilor, Amenajării teritoriului și Locuinței, ale Apărării Civile sau ale Ministerului Apelor și Protecției Mediului. Pentru atingerea obiectivului general de protecție a populației se va realiza, pentru început, modernizarea infrastructurii care, astfel va deveni compatibilă cu standardele europene și NATO. Mai exact, va fi extinsă rețeaua de măsurători la nivelul solului, prin sporirea cu încă 60 a stațiilor meteorologice față de cele 10 existente. Va fi modernizată și extinsă rețeaua de măsurători radar cu cinci aparate Doppler, de ultimă generație, de proveniență americană, care le va înlocui pe cele foarte vechi, rusești, folosite în prezent. De asemenea, va fi realizată o rețea de detecție a fulgerelor, în premieră absolută pentru țara noastră. Toate acestea vor avea ca rezultat elaborarea unor avertizări și prognoze pentru următoarele 2-3 ore, extrem de detaliate, privind fenomenele meteo periculoase (grindină, vijelii, viscole, etc). Alt rezultat al implementării SIMIN va fi îmbunătățirea avertizărilor și pronozelor meteo pentru 24 pînă la 72 de ore.
De menționat că realizarea sistemului SIMIN va începe din nord-estul țării, unul dintre beneficiari fiind și Republica Moldova. Au fost deja instalate stații meteo automate la Galați, Focșani, Vaslui și Piatra Neamț, și urmează, în curînd, la Bacău, Suceava, Ceahlău-Toaca și Călimani. (Ovidiu PAULIUC)
Lasă un răspuns