• dovleacul, din soiul turcesc, încă în creștere, cîntărește deja în jur de 50 de kilograme • el va ajunge la maturitate la sfîrșitul lunii octombrie • stăpînul a adus semințele din Republica Moldova • cînd îl va culege, proprietarul va face pomana bostanului
Zîna bună, nașa Cenușăresei din celebrul basm al lui Charles Perrault, a decis să-i convingă și pe cei mai sceptici dintre noi în privința posiblității de a se putea transforma un dovleac într-o caleașcă luxoasă. Așa că a aranjat ca în grădina lui Neculai Constantinescu, un băcăuan care locuiește undeva pe lîngă Sofert, să crească un bostan uriaș. Leguma, din care se poate găti la masă pentru cel puțin zece familii, nu poate fi ridicată de la pămînt de un singur om. Potrivit aprecierilor celor care și-au încercat puterile cu bostanul năzdrăvan, acesta cîntărește în jur de 50 de kilograme. Și, rețineți, încă nu a ajuns la maturitate.
Stăpînul dovleacului turcesc spune că a venit în țară cu doar trei semnițe de la un cultivator din Republica Moldova. „Eu lucrez mult în Basarabia. Acolo, ca și în țară dealtfel, fac tot posibilul să vizitez expozițiile care se organizează, indiferent de natura lor. Aici l-am întîlnit pe cel care avea să-mi devină prieten, un fermier care adusese la expoziție un bostan de 140 de kilograme. Pe cîntărite! La expoziția aceea a participat și președintele Moldovei, Vladimir Voronin, care nu a scăpat ocazia să se fotografieze alături de bostanul gigant. Mie mi-a dat prietenul meu doar trei semințe pe care le-am cultivat în primăvara aceasta în grădina părinților mei”, ne-a spus Neculai Constantinescu.
Doar o sămînță a rodit și a făcut un singur fruct
Constantinescu spune că semințele dovleacului uriaș sînt mult mai mari decît cele obișnuite. La începutul primăverii le-a îngropat în pămînt cu strîngere de inimă, dar și cu speranță. Cu strîngere de inimă pentru că solul era diferit față de cel pe care îi cultiva fermierul basarabean și exista posibilitatea ca ele să nu răsară. Cu speranța că diferența de climă și sol nu este totuși atît de mare, încît să nu răsară nici una din prețioasele semințe. Așa a și fost, iar speranțele bărbatului nu au fost înșelate: una singură a dat rod, un singur rug și un singur fruct: un bostan care la început nu părea diferit cu nimic față de frații săi, cultivați alături de năzdrăvan. De mai bine de o lună însă, acesta a început să ia proporții și să crească văzînd cu ochii. Deși încă nu este ajuns la maturitate, dovleacul lasă să se vadă dulceața care îl va caracteriza cînd va fi dat în pîrg. „Vedeți, a depus deja un fel de rășină, din cauza cantității mari de zahăr care se regăsește în carnea fructului. Este mult mai dulce decît bostanii obișnuiți și se fac niște plăcinte deosebit de gustoase. El va ajunge la maturitate pe la sfîrșitul lunii octombrie, timp în care va mai lua în greutate la fel de spectaculos ca în ultima lună. Cum este prima recoltă, în momentul în care îl voi culege, voi organiza „pomana bostanului”, cam la fel cum fac românii „pomana porcului” de Crăciun”, a spus amuzat stăpînul bostanului. Neculai Constantinescu a precizat că nu va putea cultiva prea multe semnițe la anul, pentru că soiul acesta face doar cîteva zeci de semințe, miezul bostanului, la greutatea de peste 100 de kilograme, rezumîndu-se la mărimea unui pumn. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns