Pentru corecta informare a opiniei publice, privitor la afirmațiile făcute de dl. Ion Stan, primar al com. Dealu Morii, jud. Bacău, în articolul „Retrocedarea caselor confiscate de comuniști a ajuns într-un nou impas”, publicat în ziarul dumneavoastră din 07.01.2004, solicit următorul drept la replică:
„Cârlan N. Ioan, de profesie învățător, a fost unul din locuitorii de vază ai Com. Vultureni, sat Banca, Jud. Bacău, care în perioada 1928-1932 a fost senator de Tecuci. În anul 1945, împreună cu soția sa Maria (născută Rogozu), avea în proprietate terenuri arabile, vii, fînețe și pășuni în suprafață de 191,28 ha, 4 locuințe cu multe anexe și o moară. De asemenea, din 12.01.1904, a înființat împreună cu Scarlat T.Calapod și alți 48 asociați Banca Populară „Vulturul”, (în anul 1930 erau 600 asociați), filială a Băncii Federale „Unirea” Tecuci, membră a Băncii Centrale Cooperative. Ca președinte al Băncii Populare „Vulturul” a fost ales și în Consiliul de Administrație al Băncii Federale „Unirea” Tecuci.
Prin Decretul nr.83/1949 i-au fost confiscate abuziv cu titlu doar 60,5 ha teren arabil, (restul de 130,78 ha fără titlu), bunuri mobile și imobile, inclusiv obiectele de uz personal și casnic, alimentele din depozitele exploatării, înființîndu-se astfel Ferma de Stat „Vultureni”.
Umilit de comuniști, în noaptea de 3.03.1949, a fost alungat împreună cu soția sa și a decedat la vîrsta de 82 de ani.
Scarlat T.Calapod, contabil șef al Băncii Populare „Vulturul” a fost arestat în 1951, fără temei legal și a decedat în Penitenciarul Buzău în 1952, fiind înhumat într-un loc necunoscut.
Moștenitorii Cârlan Ion Radu și Brătianu Marilena, bătrîni și bolnavi, încearcă zadarnic de 13 ani să își recapete drepturile cuvenite, deoarece Primăria Com. Dealu Morii și Prefectura Bacău, Comisiile de aplicare a Legilor nr.18/1991 și 10/2001, sînt două autorități paralele desemnate de legi, care i-a obligat pe aceștia să se adreseze instanțelor, deoarece pentru notificarea lor nr.716/12.12.2001, adresată Primăriei Com.Dealu Morii – Comisiei locale de aplicare a Legii nr.10/2001, aceasta a emis Decizia nr.25/2002 prin care a restituit moștenitorului lui Cărlan N.Ioan, doar 2 imobile cu două camere fiecare și 5.990 mp teren arabil, refuzînd acordarea măsurilor reparatorii cerute și cuvenite conform actelor de la Arhivele Naționale, pentru imobilele dispărute sau vîndute și pentru averea Băncii Populare „Vulturul”; decizia a fost contestată la Tribunalul și Curtea de Apel Bacău, dosarul fiind acum pe rol la Curtea Supremă de Justiție cu termen de judecată 3 iulie 2004, despăgubirile cuvenite urmînd a fi stabilite de instanță.
Domnul Primar face referire la faptul că lucrez în Ministerul Finanțelor, insinuînd astfel că documentele prezentate nu ar fi tocmai valabile (!?) („dacă s-ar face o expertizare de către cineva autorizat, eu n-aș mai avea ce să fac și ar trebui să semnez”), lucru neadevărat deoarece toate documentele poartă semnătura și stampila persoanelor autorizate.
Îngrijorarea cu privire la valoarea mare a despăgubirilor făcute și a faptului că nu sînt fonduri din care să fie plătite nu se justifică, avînd în vedere afirmația domnului Adrian Marasoiu, Președintele Autorității pentru Urmărirea Aplicării unitare a Legii nr.10/2001, care în conferința de presă din 3.12.2003, declara că statul, începînd cu anul 2005 va trebui să constituie un fond special de 5,3 miliarde de USD din care se vor plăti despăgubirile proprietarilor caselor naționalizate ce nu mai pot fi restituite în natură. (Gheorghe IANCU)
Lasă un răspuns