În caz de boală sau de accident, asigurații au dreptul la îngrijire medicală din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului. Asigurații pot beneficia de asistență medicală la toate nivelurile:
• asistență medicală primară, din partea medicului de familie
Unul din drepturile asiguratului este cel de a opta pentru medicul de familie din apropierea domiciliului lui. „Asigurarea de sănătate în sistemul public aduce niște beneficii celor care sînt asigurați. Persoana asigurată are dreptul la consultanță medicală preventivă, la verificarea stării de sănătate și la consultații gratuire ori de cîte ori este bolnav. Pentru bolnavii nedeplasabili, medicul de familie are obligația de a efectua controlul la domiciliul pacientului. Pentru tratarea afecțiunilor prescrise de medicul de familie sau specialist, asiguratul are dreptul la medicamente gratuite și compensate”, ne-a declarat doctorița Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la Casa Județeană de Asistență Socială (CJAS) din Bacău.
• asistență medicală de specialitate, din partea medicilor specialiști din ambulatoriu
Dacă starea de sănătate a asiguratului este gravă, acesta este trimis de medicul de familie pentru investigații la un medic specialist. Analizele sînt gratuite. Dacă pe bilet este scris „urgent”, asiguratul are prioritate la laboratorul de analize. „Laboratorul este obligat să onoreze urgențele chiar dacă depășește bugetul care a fost negociat cu noi”, ne-a mai spus Cecilia Lucaci. Asiguratul are dreptul la consultație gratuită în cabinetele medicilor de specialitate, în baza biletului de la medicul de familie. Dacă suferă de o afecțiune cronică el se poate prezenta ca cabinetul specialistului sau la spital fără bonul de la medicul de familie.
• asistență medicală stomatologică
Asigurații beneficiază de unele servicii gratuite sau compensate în cabinetele stomatologice aflate în contract cu CJAS Bacău. Copii între 0 și 18 ani beneficiază de tratament gratuit al cariilor dentare, de pansamente stomatologice și diferite alte tratamente ale diferitelor afecțiuni. „Paradontitele, boli specifice bătrîneții, sînt compensate 100%. Extracțiile dentare la copii sînt compensate sută la sută, iar la adulți 60%. Protezele sînt compensate sută la sută pentru adulți și se înlocuiesc după trei ani”, mai spune doctorița Lucaci.
• asistență medicală spitalicească
Asiguratul poate merge la spital cu trimiterea de la medicul de familie sau de la cel specialist. Dacă situația este urgentă, atunci nu mai are nevoie de trimitere. „În spital, persoana asigurată la sănătate primește consultație medicală gratuită, diferite investigații pentru stabilirea diagnosticului, intervenții chirurgicale, hrană, condiții de cazare și medicamente. Costul este plătit de Casa de Sănătate, care are încheiat contract cu spitalele. De aceleași servicii beneficiază și militarii sau transportatorii care au casele lor de sănătate”, mai explică Cecilia Lucaci. Asigurații vor plăti în plus numai dacă solicită servicii de cazare mai bune, în rezerve de lux sau orice analize suplimentare care nu sînt recomandate de medic. La fel, se plătesc și investigațiile și consultațiile efectuate pentru expertizarea capacității de muncă.
• servicii medicale de urgență
Asigurații au dreptul să se adreseze Serviciului Județean de Ambulanță Bacău dacă afecțiunea respectivă reprezintă o urgență care poate pune în pericol viața sau este de natură să afecteze puternic starea de sănătate. Personalul ambulanței acordă în aceste situații consultații gratuite, avînd dreptul de a prescrie rețete compensate sau gratuite pe perioadă determinată.
• servicii medicale de reabilitare
Persoana asigurată are dreptul la servicii de reabilitare – recuperare, atît pentru o afecțiune acută, cît și pentru una cronică. Durata și ritmul de tratament se stabilesc de către medicul care recomandă programul de recuperare. Pentru programele de recuperare peste o anumită durată, asiguratul trebuie să plătească o parte din costul serviciilor.
• asistență medicală pre, intra și postnatală
Mamele sau viitoarele mame beneficiază de consultații gratuite pe perioada sarcinii și de tratamente adecvate, tot în mod gratuit.
• îngrijiri medicale la domiciliu
După spitalizare, un asigurat poate fi îngrijit în continuare la domiciliu de către un cadru mediu sanitar cu care spitalul are contract.
• asigurații au dreptul la medicamente gratuite sau compensate
Asigurații au dreptul la medicamente gratuite și compensate în limita plafonului acordat de CJAS Bacău farmaciilor. Aceste medicamente sînt stabilite prin rețete de medicul de familie, din spital, la externare, specialist. De asemenea, ei pot beneficia de materiale sanitare și de dispozitive medicale: proteze, orteze.
• asigurații au dreptul să-își aleagă medicul de familie. De asemenea, asigurații își pot schiba medicul de familie însă numai după trei luni de la ultima înscriere. La recomandarea medicului de familie pentru consultații în abulatoriu de specialitate, asiguratul are dreptul de a-și alege medicul specialist.
• asigurații au dreptul de a fi informați cu privire la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Obligațiile asiguratului:
• asigurații au obligația de a respecta indicațiile medicului la care se adresează;
• asigurații trebuie să fie înscriși pe lista unui medic de familie. În condițiile schimbării medicului de familie, asigurații trebuie să anunțe medicul de la care pleacă. Schimbarea medicului de familie sau stomatolog se poate face doar după trei luni de la ultima înscriere. Pentru a beneficia de asistență medicală, asigurații trebuie să prezinte medicului documentele ce constituie dovada achitării contribuției la fondul asigurărilor de sănătate.
• cu excepția categoriilor prevăzute prin lege, asigurații au obligația de a plăti o cotă lunară de 6,5% din veniturile proprii. Neplata contribuției lunare atrage, de la sine, anularea calității de asigurat.
Cota lunară de 6,5% se aplică asupra veniturilor salariale brute, în cazul asiguraților care au calitatea de angajat. În categoria veniturilor salariale brute se includ și indemnizațiile cuvenite, potrivit legii, pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de doi ani, precum și indemnizațiile acordate personalului care lucrează în sectorul producției de apărare, pe perioada de întrerupere a activității. Cota se aplică și asupra veniturilor impozabile ale liber-profesioniștilor, venitului agricol, drepturilor de pensie, pensie suplimentară, ajutor de șomaj, ajutor de integrare profesională și alocație de sprijin.
Pentru pensionari, pentru beneficiarii ajutorului de șomaj și ai alocației de sprijin, contribuția pentru asigurările sociale de sănătate se reține, odată cu plata drepturilor bănești. Contribuția pentru asigurările de sănătate se virează casei de asigurări de sănătate la care este arondată persoana în cauză. Persoanele care nu sînt salariate vor comunica direct Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău veniturile impozabile, în vederea stabilirii contribuției de 6,5 % pentru asigurările sociale de sănătate, potrivit legii.
Categorii scutite de la plata asigurării:
• copiii și tinerii pînă la vîrsta de 26 de ani, dacă sînt elevi, studenți sau ucenici și dacă nu realizează venituri din muncă;
• persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă sau se află în grija familiei;
• soțul, soția, părinții și bunicii, fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
• persoanele persecutate din motive politice după data de 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate, veteranii de război, invalizii de război;
• persoanele care satisfac serviciul militar în termen;
• persoanele care se află în concediu medical, în concediu pentru sarcină și lehuzie sau în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la șase ani;
• persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau arest preventiv;
• persoanele care fac parte dintr-o familie care trăiește din ajutorul social. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns