În graba lor cotidiană, băcăuanii au putut vedea, ieri, un grup de oameni cu steaguri parcă aduse de pe cîmpurile de luptă ale Evului Mediu și o cruce mare pe care scria „Drumul Crucii Cu Ștefan în inimă”, care se reculegeau în fața statuii lui Ștefan cel Mare. Nepăsători la forfota cotidiană a orașului, aceștia s-au strecurat printre mașini pînă la soclul monumentului, unde s-au recules murmurînd o rugăciune. Cei cîțiva curioși de pe margine își dădeau cu presupusul față de ciudata procesiune, gîndindu-se la vreo manifestare postelectorală. „De unde veniți?”, „De la Chișinău”, „Și unde mergeți?”, „La Putna, la măria sa…”.
Sînt bărbați de toate vîrstele și din toate colțurile Republicii Moldova, marea majoritate studenți și membri ai Partidului Popular Creștin Democrat. Au pornit de duminică, 20 iunie, din fața grupului statuar dedicat lui Ștefan cel Mare de la Chișinău, cu gîndul că în noaptea de 1 spre 2 iulie vor poposi la porțile mănăstirii Putna pentru ca a doua zi să se reculeagă la mormîntul voievodului. „La plecare ne-a binecuvîntat înalt prea sfințitul mitropolit al Basarabiei ca să ne fie drumul lin și cu folos” ne-a declarat istoricul Mihai Adauge, conducătorul ad-hoc al pelerinilor.”Mergem pe oriunde și-a lăsat măria sa urma pe pămînt. Seara ne oprim pe malul vreunei ape, ne întindem corturile și ne odihnim, fiindcă e cale lungă. Aseară am dormit pe malul Siretului, iar azi dimineață ne-am lăsat calabalîcul la autogară și am pornit prin oraș spre curtea domnească și biserica Precista.”
„Drumul crucii” se întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri, pe la bisericile și mănăstirile ctitorite de preacredinciosul domnitor și locurile unde acesta și-a purtat războaiele. El reprezintă ofranda adusă de moldovenii de peste Prut la aniversarea a 500 de ani de la trecerea Măriei Sale la Domnul. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns