• AGA de la Chimcomplex va decide desemnarea administratorului firme, dar și a unei noi echipe manageriale • protocolul cu sindicatele, semnat ieri, a adus doi nouă clauze în favoarea salariaților
Reprezentanții sindicatelor din Chimcomplex, „Chimistul” și „ecotehnic’, și patronul combinatului, Ștefan Vuza, au semnat ieri un protocol, ce suplinește contractul colectiv de muncă, pînă la negocierea acestuia. Documentul prevede suspendarea unor sporuri de care beneficiază în acest moment salariații, sporuri considerate exagerate de patronat, în condițiile în care combinatul înregistrează lunar o pierdere de aproximativ 15 miliarde de lei. Administrația a acceptat să suporte transportul salariaților, care înseamnă anual o cheltuială de 1,5 miliarde de lei și să nu disponibilizeze un anumit număr de persoane, după argumente stabilite din birou, ci să analizeze fiecare sector și necesarul de personal existent.
„Pentru că sindicatele au înțeles necesitatea de a suspenda o parte dintre sporuri și să dea, astfel, o mînă de ajutor Chimcomplex, am acceptat și noi să trecem în protocolul semnat luni, două prevederi noi: nu vom închide combinatul în următoarele șase luni, chiar dacă se vor înregistra pierderi, iar negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă vor demara după sărbătorile de iarnă, la sfîrșitul lunii ianuarie. Important în acest moment este că sindicatele au înțeles că binele și răul îl împărțim împreună. Trebuie să existe bunăvoință de ambele prți într-o negociere”, ne-a declarat ieri Ștefan Vuza, după semnarea protocolului.
„Am reușit să obținem de la patron garanția că, timp de șase luni, societatea nu se va închide, chiar dacă se vor înregistra pierderi. Unele facilități pentru salariați au fost menținute, așa cum este cazul transporturului. Alte sporuri au fost adaptate condițiilor existente în fabrică. Este vorba de sporul de vechime, care se va plăti în bonuri de masă și în bani. Pe de altă parte, am acceptat să renunțăm la o parte din sporuri, așa cum sînt cele pentru cumulul de funcții, pentru port-armă și altele. De fapt, noi am fost de acord doar cu suspendarea provizorie a acestor sporuri, pînă la redresarea combinatului. În plus, fiecare salariat are posibilitatea să își renegocieze contractul individual de muncă, începînd din februarie anul viitor, iar din această lună, salariile vor fi plătite în sistem grilă”, ne-a confirmat Mihai Andrișcă, liderul sindicatului Ecotehning.
Mircea Popescu va fi președinte al Consiliului de Administrație al Chimcomplex
Ședința Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la Chimcomplex, care va avea loc astăzi, va aduce modificări importante în structura echipei manageriale. Potrivit lui ștefan Vuza, administratorul interimar Mircea Popescu va fi numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație. Tot astăzi, va fi reconfirmat pe post și directorul general Virgiliu Băncilă, dar se vor produce schimbări la nivelul directorilor. „Pentru că vorbim despre o restructurare a activității, se impune și o reașezare a posturilor, inclusiv la nivel de directori. Sîntem insuficienți reprezentați la capitolul comercial, marketing și investiții, unde reașezarea presupune crearea de noi posturi de directori, și prea bine reprezentați în alte domenii. trebuie să facem, cu consultarea sindicatelor, o reașezare bine gîndită, care își va avea proiecția la nivelul echipei de conducere. Directorii vor avea alte responsabilități”, ne-a declarat Mircea Popescu, de astăzi administrator al Chimcomplex.
Din cele șase posturi de directori existente acum, cel mai probabil vor rămîne patru sau cinci, decizia urmînd să fie luată astăzi. „Trebuie a analiză foarte atentă. Noi venim cu niște păreri, care se bazează pe o expertiză a organizării industriale, pe niște date statistice. O decizie bună va presupune să găsim un echilibru între aceste date statistice, bazate pe legități economice, și specificul local și sectorial”, ne-a declarat Mircea Popescu.
În AGA de astăzi ar mai fi trebuit discutată și majorarea capitalului social al Chimcomplex, cu o valoare corespunzătoare programului de investiții. Acest lucru trebuie, însă, amînat, pentru că măsura de majorare a fost contestată de APAPS. În momentul privatizării, una dintre clauze a fost ca datoria de 520 de miliarde de lei, pe care combinatul o avea către electrica și Agenția de Valorificare a activelor Bancare (AVAB) să dispară din sarcina noului patron. Cele 520 de miliarde de lei vor fi transformate în acțiuni, la a căror cumpărare Ștefan Vuza are drept de preempțiune. Contravaloarea datoriei de 520 de miliarde de lei va majora, însă, capitalul socialk de 1.660 de miliarde de lei și abia după ce acest proces se va încheia se va trece la cea de-a doua majorare, corespunzătoare programului de investiții”. (Măriuca BOBOȘA, Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns