Registrul Comerțului, între legal și ilegal
• Hotărîrea de Guvern după care funcționează Registrul Comerțului se bate cap în cap cu noua Clasificare a Activitaților din Economia Națională (CAEN) • pentru revenirea la normal este nevoie de aprobarea Guvernului • codurile date în acest an agenților economici nu corespund Clasificării intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2002 • această aducere la zi a clasificării nu este decît o ajustare limitată, următoarea modificare fiind prevăzută pentru anul 2007
Abia s-a limpezit activitatea de înregistrare și autorizare a agenților economici după tărășenia cu naționalizarea Oficiului Registrului Comerțului, că o nouă modificare legislativă a adus-o la limita ilegalului. De la reluarea lucrului la Registru, toate înregistrările de firme sînt pe de o parte legale, iar, pe de alta, ilegale. Paradoxul vine de la intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a noului cod CAEN, care clasifică activitățile economice. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial încă de la mijlocul lunii decembrie 2002, numai că Registrul nu îl poate lua în considerare, deoarece înregistrarea și autorizarea comercianților se face după o Hotărîre de Guvern care nu a fost încă modificată. Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică, spune că „în loc să facă referire la utilizarea codurilor și a activităților din CAEN, HG 573/2002 cu privire la procedurile de autorizare a funcționării comercianților utilizează niște liste de activități (după CAEN-ul vechi)”. Rezultă că acestea nu pot fi actualizate automat, legal, prin preluarea din noul CAEN Rev.1, necesitînd la rîndul său modificarea HG 573.
Conflictul iscat între două acte normative legale (HG 573 și noul cod CAEN), dar care se bat acum cap în cap, a fost discutat zilele acestea la București, dar nici o măsură nu a fost anunțată oficial. Singurul care poate rezolva problema este Guvernul, care trebuie să modifice HG 573 prin adoptarea noii clasificări.
Singura concluzie care se poate trage de aici este că înregistrările de firme s-au făcut legal, conform HG, dar fără respectarea altor prevederi legale. Un investitor care și-a deschis firmă în acest an poate să aibă surpriza că activitatea pe care o are nu mai corespunde noului cod CAEN. De exemplu, în loc de creșterea păsărilor să aibă codul pentru un cu totul alt domeniu de activitate. Fenomenul s-a putea întîmpla în urma agregării mai multor activități într-una singură sau detalierea altora.
Modificarea a fost determinată de evoluția economiei românești
Potrivit strategiei de armonizare a statisticii românești cu normele și standardele statisticii europene, Institutul Național de Statistică (INS) realizează, administrează și actualizează o serie de clasificări economice de interes general. Printre acestea se numără și Clasificarea Activitaților din Economia Națională (CAEN), a cărei primă variantă a fost aprobată în 1997 și utilizată de atunci în toate domeniile de activitate. CAEN a fost astfel concepută încît să permită o caracterizare globală și completă a tuturor fluxurilor din economia națională, reflectate în diferiți indicatori și în agregate macroeconomice și să asigure o bază substanțială pentru alte clasificări și nomenclatoare integrate într-un sistem coerent. Mai mult, CAEN trebuie să caracterizeze evoluția economico-socială a României și a locului economiei românești în sistemul economiei mondiale, în condiții de comparabilitate a conținutului tuturor activităților cu cele din țările cu economie de piață. Pentru alinierea la cerințele internaționale, INS a aprobat un nou CAEN.
Prin noua versiune se urmărește eliminarea unor inconsistențe existente în ediția precedentă precum și crearea, corectarea și/sau completarea descrierilor (notelor explicative) la diverse nivele structurale (secțiune, subsecțiune, diviziune, grupă, clasă). S-a urmărit o mai bună definire a sferei de cuprindere și o încadrare ușoară a activităților într-o entitate de clasificare. Au avut loc consultări cu toți factorii implicați în acest domeniu, respectiv specialiști din Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Administrației Publice, Registrul Comerțului, Ministerul Industriei și Resurselor, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Cooperație, Ministerul Administrației Publice, astfel încît să se reflecte cît mai corect caracteristicile activităților desfășurate.
Schimbările nu se vor opri aici
Noua clasificare CAEN Rev.1 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2003 și este identică cu Nomenclatorul Activităților din Comunitatea Europeană (NACE Rev.1.1.). Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău, spune că, pînă în prezent, „existau unele diferențe între clasificarea noastră și clasificarea Eurostat, fiecare lucrare statistică necesitînd două prelucrări distincte, una pentru Eurostat, conform clasificării UE, și o alta pentru țara noastră”. În cursul anului 2002, clasificarea europeană a activităților NACE Rev.1 a fost adusă și ea la zi, în vederea intrării în funcțiune în statele membre începînd cu 1 ianuarie 2003, sub numele de NACE Rev.1.1.
„Practic, la 1 ianuarie 2003 a intrat în vigoare în România versiunea CAEN Rev.1, iar în țările membre, versiunea NACE Rev.1.1., ambele fiind de data aceasta identice. Experții Eurostat, împreună cu cei români, au ajuns la concluzia că economia românească are aceeași structură cu economia țărilor membre ale UE”, spune Eugenia Harja. Această aducere la zi a clasificării nu este decît o ajustare limitată, următoarea modificare fiind prevăzută pentru anul 2007, dată la care toate marile clasificări vor fi revizuite. „Obiectivul esențial al reviziei din 2007 va fi punerea la punct a unui sistem modern de clasificări, care să reflecte fidel realitatea economică. Este vorba de o revizie autentică, în care, în principiu, totul este susceptibil de a fi modificat”, precizează Eugenia Harja. Versiunea oficială va fi publicată la 1 ianuarie 2007. Pentru aceasta, Eurostat consultă toți producătorii și utilizatorii de date statistice pentru a colecta informații asupra nevoilor și asteptărilor lor. Din discuțiile experților, spune Harja, a reieșit că unele părți din clasificarea europeană sînt mai bune, altele dimpotrivă, din cea americană. În clasificarea din 2007 se va încerca o armonizare a acestora, încît să corespundă și realității sistemului european, și celui american.
Modificările se fac manual
Modificările constau în recodificări ale unor activități deja existente în vechiul CAEN, agregări ale unor activități și recodificări ale acestora, precum și detalieri ale unor activități. În privința nomenclatoarelor de agenți economici existente la direcțiile de Statistică, se va face o conversie automată între vechea și noua clasificare CAEN, fiind necesară doar modificarea manuală acolo unde există agenți economici care aveau un vechi cod, care acum s-a detaliat.
Eugenia Harja precizează că există nouă coduri care au fost modificate prin detaliere: 1570; 2940; 4012; 4020; 5164; 7220; 7484; 9000 și 9233: „Prin urmare, dacă vreun agent economic avea un astfel de cod al activității principale desfășurate, va trebui să se discute cu acesta în cursul lunii ianuarie, pentru a stabili ce activitate desfășoară concret din noile activități detaliate și să se modifice codul conform noii clasificări”. În județul Bacău, statisticienii vor avea de contactat peste 80 de agenți economici, care au primit alte coduri în urma detalierii.
Exemple de detaliere:
1. din codul vechi 1570 (fabricarea produselor pentru hrana animalelor) s-au detaliat alte două noi coduri:
– 1571 (fabricarea produselor pentru hrana animalelor de fermă);
– 1572 (fabricarea produselor pentru hrana animalelor de companie);
2. din codul 4020 (combustibili gazoși distribuiți) s-au detaliat alte două coduri noi:
– 4021 (producția gazelor);
– 4022 (distribuția și comercializarea combustibililor gazoși prin conducte);
3. din codul vechi 7220 (realizarea de produse software) s-au detaliat alte două coduri:
– 7221 (editare de programe);
– 7222 (consultanță și furnizarea de alte produse software).
Noua versiune a clasificării CAEN Rev.1 va fi actualizată informatic pe site-ul „www.prefecturabacau.ro” – portalul DJS Bacău, la începutul săptămînii viitoare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns