• stratul de zăpadă pe drumurile județului ajunge pînă la 12 centimetri • circulația se desfășoară pe toate traseele, dar cu viteză foarte mică
După cîteva amenințări sporadice, iarna a pus stăpînire pe județul nostru. Poleiul și gerul au lăsat loc zăpezii, care dă mari bătăi de cap drumarilor. Stratul de zăpadă atinge în zonele mai înalte chiar 12 centimetri, cum ar traseele Livezi – Berzunți – Buda (DJ 117), Ardeoani – Balcani – limita cu județul Neamț (156A), Moinești – Poduri – Cernu (DJ 117), Borzești – Gura Văii – Dumbrava (DJ 119), Dărmănești – barajul de la Valea Uzului – limita cu județul Harghita (DJ 123), Tîrgu Ocna – Slănic Moldova (DJ 116A), Secuieni – Izvorul Berheciului (DJ 241), Oncești – Glodișoarele (DJ 241B), Buhoci – Parincea (DJ 252). „Toate aceste trasee de drum județean prezintă grad ridicat de risc în circulația autovehiculelor, pentru că au porțiuni cu foarte multe serpentine, sînt în zone deluroase sau de munte și zăpada se depune mai mult”, ne-a declarat Ștefan Șerbu, director la SC Drumuri Județene SA din Bacău. Carosabilul pe toate drumurile județene este cu zăpadă afînată. Pe Valea Siretului, stratul de zăpadă ajunge pînă la opt centimetri. Echipele de lucrători de la Drumuri Județene au scos la lupta cu omătul 12 gredere semipurtate cu lamă, două autogredere, 11 basculante cu material antiderapant și patru utilaje de asistență, prevăzute cu răspînditor de sare și nisip. După ce s-a acționat cu utilajele cu lamă și s-a îndepărtat stratul de zăpadă, angajații de la societatea de drumuri au împrăștiat peste 250 de tone de material antiderapant. „Este bine că ninge liniștit și nu viscolește, pentru că în această situație toată zăpada ar fi adusă pe carosabil”, mai spune Ștefan Șerbu.
Conducătorii auto nu au mai mult noroc nici pe drumurile naționale, unde zăpada a pus stăpînire pe carosabil, circulația desfășurîndu-se cu viteză foarte mică. „A nins uniform, așa că pe șosea s-a așternut un strat de zăpadă frămîntată de pînă la trei centimetri. Patrulăm cu 15 utilaje specifice, prevăzute cu lamă și răspînditor de material antiderapant. Stocurile ne ajung pînă la jumătatea lunii ianuarie, iar atunci se vor achiziționa în funcție de bugetul ce ne va fi alocat. Din anii trecuți știm că, cel în perioada de iarnă, drumurile au prioritate”, ne-a declarat Sorin Leahu, șef secție la Secția Drumuri Naționale Bacău. În stocul Secției băcăuane se găsesc 1.600 metri cubi de nisip, 690 tone de sare, 500 tone de amestec nisip și sare și zece tone motorină. Echipele de muncitori de la Drumuri Naționale au intervenit cu precădere pentru degajarea zăpezii de pe DN 2 (Adjud – Bacău – Roman), DN 11 (Poiana Sărată – Sănduleni – Măgura). „Probleme mai mari sînt în zona Ghimeș, unde s-a adunat mai multă zăpadă. Avem și un autoremorcher pentru deblocarea traficului, în cazul în care derapează mașini, cantonat în zona Poiana Sărată, unde aceste evenimente rutiere se produc frecvent, mai ales în cazul tirurilor cu tracțiune pe spate”, a mai precizat Sorin Leahu. El îi mai sfăutuiește pe conducătorii auto să nu plece la drum fără cauciucuri de iarnă, lanțuri, lopățică și nisip.
Stațiile de autobuz au fost arhipline, oameni așteptînd minute bune pînă la venirea unui autobuz. Cauza întîrzierilor a fost viteza redusă a autobuzelor, pentru preîntîmpinarea accidentele rutiere. Traficul aerian se desfășoară normal, echipajul de intervenție al aeroportului băcăuan intervenind de la ora 5.30 pentru dezăpezirea pistei. Autobuzele care au ajuns în Autogara Bacău au avut întîeri de pînă la 15 minute față de grafic, datorită zăpezii de pe carosabil și a circulației îngreunate. (C.T.)
Lasă un răspuns