Presedintele Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova Bacau, Sorin Turtoescu, a recomandat, in citeva rinduri, prudenta la investitiile din acest an pe Bursa de Valori. Bursa este, de citeva luni, in scadere, cu putine sedinte in care indicii sai sa ajunga pe verde. Multi dintre investitori au intrat in panica, dar sint destui care abordeaza situatia barbateste, cu singe rece. Mai mult, se spune ca acum este bine sa cumperi pe bursa, insa obligatoriu trebuie ca cineva sa si vinda. Imediat dupa adunarea generala a actionarilor SIF Moldova din acest an, l-am abordat pe Sorin Turtoescu si in acceasta privinta.
– A venit vremea investitiilor lejere pe bursa, domnule presedinte? SIF Moldova investeste sau e prudenta? Pe ce va bazati?
– Bursa trebuie abordata, in acest an, echilibrat, fara panica, dar nici cu entuziasm in exces. Mai mult ca oricind, acum conteaza analiza fundamentala a emitentilor. Am avut intrebari si de la actionari, daca noi facem analiza fundamentala sau tehnica. Noi facem analiza fundamentala. Pe cea tehnica o facem ca ceva auxiliar, mai mult pentru a vedea o confirmare a unor analize fundamentale. Analiza tehnica are relevanta la volume mari si este bazata mai mult pe efectul psihologic al investitorului, decit pe calitatea emitentului, care crede ca daca 100 de oameni au gindit asa, inseamna ca e bine sa se duca si el acolo. Dar, la noi, nu analiza tehnica este baza investitiilor. O facem pentru a fi in mina atunci cind bursa noastra sau iesirea pe bursele straine ne vor permite sa o introducem ca element de decizie.
Investitiile financiare sint in top
– Ce v-au aratat analizele fundamentale, unde va orientati. Dupa cum am observat, aveti o predispozitie pentru investitii financiare. Pina unde mergeti cu investitia intr-un emitent?
– Este adevarat, mizam pe investitiile financiare. Ne ducem, insa, mai putin spre ceea ce s-ar numi un grup sau un holding de firme. Sintem un fond de investitii, un investitor financiar, care vrea sa detina un procent mai mare sau mai mic, dar nu tindem spre valori sau procente de confort sau majoritare intr-un emitent. Desi avem si asa ceva.
– Aveti, de exemplu la Mecanica Ceahlau. Va implicati, in aceste cazuri, in managementul firmelor?
– Ne implicam atit cit trebuie sa respectam regulile ca actionari, dar nu trimitem „echipe de comando” de la SIF sa faca ordine acolo.
– Altii o fac.
– Fiecare tip de investitor are un mod de a actiona. In general, exista o libertate a managementului in societatile in care sintem actionari. Intervenim numai in momentele in care lucrurile iau o directie care nu o simtim benefica societatii. Altfel, atit timp cit isi fac treaba, nu-i deranjam prea mult. Am prefera sa nu mergem nici la adunarile generale. Avem raportari, ne uitam la ele, intelegem ce se intimpla. Aceasta ar scadea si costurile…
– E o politica de portofoliu mai veche.
– Trebuia sa ne hotarim spre ce ne indreptam. Si acum inca mai avem de raspuns la intrebari de acest gen. Pentru ca nu sintem nici fond de investitii, nici societate comeciala. Platim impozit pe profit, ca orice societate, dar avem restrictii, ca unele fonduri.
Pragul de detinere in SIF-urin este restrictiv
– Daca e vorba de restrictii, sa spunem ca nu puteti intra nici in celalalte SIF-uri…
– Da, aceasta este o poveste de care deja m-am saturat, de cind incerc sa-i fac pe cei de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa renunte la aceasta dispunere de masuri, care chiar nu-si mai are rostul. Poate ca acum zece ani ar fi insemnat ceva, dar acum cind sint actionari grupuri carora li s-a permis sa aiba oricit intr-un emitent… Exista o instructiune a CNVM care spune ca grupurile care au aceeasi societate de administrare, pot sa detina oricit. Evident, fiecare entitate sa nu depaseasca 1%. Dar daca sint douazeci cu 1% intr-un grup? Si sint destul de bine realizate unele concentrari, pentru a disparea temerea ca prin 1% ar putea sa faca cineva ceva acolo. Daca ne-am vorbi intre noi (desi se dovedeste ca nu se intimpla aceasta intotdedauna!), poate impreuna patru SIF-uri ar face 4% in cel de al cincilea. Dar ce faci cu numai 4%, cind altii au si peste 30. Nu poti sa zici ca sustii un „prieten” de alt SIF. Iar pe noi, SIF Moldova, ne impiedica, pentru ca activam si pe bursa de la Sibiu. Acolo, sa nu para a fi un joc de noroc, exista diverse strategii care pot fi facute pe derivate si pe actiunile de baza. Lucrind impreuna pe ele, diminuezi riscul. Numai pe derivate, e ca un joc de noroc. Dar, acolo, la Sibiu, pe ce sa joci, ca numai SIF-urile au mai mare lichiditate. Speram sa ne fie ridicata aceasta restrictie, pentru ca ultima adresa de la CNVM se spunea ca ea e in analiza.
– Au cerut, insistent, aceasta si celelate SIF-uri?
– Nu prea, iar aceasta ar trebui sa-i linisteasca pe cei de la CNVM, pentru ca la momentul in care ne-au descoperit pe noi ca am cumparat la alte SIF-uri, nu era o actiune concertata, ci pentru anumite strategii investitionale si pentru ca actiunile SIF-urilor erau printre cele mai lichide din piata. In loc sa tinem banii in banca, puteam sa-i inmultesc acolo, sa zicem timp de o luna, dupa care am iesit. Si au fost perioade cu cresteri foarte bune, la bursa.
Lasă un răspuns