După ce aproape întreaga atenție a lumii economice a fost îndreptată inspre Europa, apar elemente de risc și în alte regiuni majore. În China, vicepremierul Wang Qishan a avertizat privind o recesiune globala « cronică » și si-a reluat afirmațiile pesimiste luni, afirmând că prioritatea țării sale este susținerea propriei economii. Sugestiile au fost limpezi și au anihilat speranța ca o politică de limitare a exporturilor și întărire a importurilor va veni dinspre China în ajutorul economiilor dezvoltate. Tensiunile comerciale dintre SUA și China riscă să intre astfel într-o nouă fază.
« China lăsase impresia că a devenit mai flexibilă. De fapt, Yuan-ul intrase pe o pantă ascendentă, avantajoasă pentru Europa și SUA. Mesajul recent este însă foarte diferit, China arătând că are probleme acasă, risca ea însăși o încetinire, așa încât se va ocupa mai puțin de sprijinirea Vestului până când lucrurile se vor îndreapta… Și asta ar putea lua destul timp», a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Piețele au reacționat mai ales la viziunea pesimistă pe termen mai lung: în viziunea înaltului oficial chinez, avem în față o perioadă prelungită de recesiune, nu doar un șoc temporar. Teoria sa capată argumente dacă luăm în considerare povara datoriei acumulate în cele mai multe dintre economiile dezvoltate și dezvoltarea unor practici de consum nesusținute de câștiguri de productivitate. Ajustarea consumului real se poate reflecta într-o perioadă prelungită de creșteri modeste alternând cu recesiuni pentru economia globală.
În SUA, Comitetul însărcinat cu găsirea unor capitole bugetare de unde cheltuielile să fie reduse cu cel puțin 1,2 trilioane de dolari în următorii 10 ani este așteptat să anunțe că nu a fost realizată o înțelegere. Conform legislației din august, aceasta ar însemna că vor fi implementate reduceri automate în domeniul militar și al unor programe de cheltuieli interne. Lipsa unei voințe politice comune afectează încrederea că SUA deține voința politică pentru a reduce o datorie ce a depașit 15 trilioane de dolari.
« Nevoia de a reduce datoria publică a SUA pe termen lung și de a limita deficitul pe termen scurt menține o atitudine agitată în piețe. Până la urmă, economia americană a dat semne peste așteptări în ultima perioadă, dar austeritatea va frâna o bună parte din acest elan. În întreaga lume avem mai multe surse de instabilitate. Dacă avem semne de întrebare privind economia în SUA, China și Europa, România are o singură cale de urmat : prudența în împărțirea banilor publici și dirijarea resurselor spre investiții strategice. Trebuie să renunțăm la cheltuielile nejustificate economic, altfel prețul plătit va fi foarte mare», a precizat Victor Safta.
Lasă un răspuns