Ștefan RADU
Printre principalele subiecte ale campaniei electorale se prefigurează a fi, la loc de frunte, corupția și integrarea (posibilă) europeană a României. Deja s-au spus prea multe pe aceste teme și s-a făcut extrem de puțin. Resursele de credibilitate ale politicienilor porniți la cerșit de voturi sînt aproape epuizate. De aceea devine foarte interesantă analiza unui specialist străin, recunoscut pentru sentințele nemiloase referitoare la economiile în tranziție ale statelor foste socialiste. Este vorba despre dr. Peter Kraljic, economist sloven ale cărui idei au fost aplicate într-o țară care a parcurs procesul de integrare în UE fără emoții.
Despre corupția din România, el afirmă că „investitorii nu au încredere că venind aici nu vor mai trebui să mituiască un funcționar sau un politician. Și atunci aleg alte țări. Eu cred că lucrurile se pot rezolva dacă unul sau mai mulți politicieni și oameni de afaceri corupți sînt arestați.” Altfel, rămînem prizonierii unei realități crunte: o țară minusculă precum Slovenia a atras, în ultimii ani, de trei ori mai multe investiții străine decît România. Profesorul sloven dovedește că a cercetat cu atenție situațiile din economia noastră și de aceea își permite să ofere cîteva exemple. Primul ar fi SIDEX, societate vîndută cu 50 de milioane de euro pe motiv că producea pierderi de un milion de dolari pe zi, iar acum are profit și este evaluată la peste un miliard de euro. De asemenea, Peter Kraljic atrage atenția asupra concepției eronate despre cum trebuie făcută privatizarea la Petrom. „Să vindem cu orice preț pentru că așa ne cer germanii sau francezii?” – se întreabă specialistul sloven. „În trei ani, Petrom ar valora cinci miliarde de dolari și ar putea să preia oricînd MOL, de exemplu. Nu poți vinde o companie cu viitor doar pentru că așa îți cere Uniunea Europeană sau FMI.” O singură condiție trebuie îndeplinită pentru ca previziunile profesorului să devină realitate: managementul asigurat de stat să fie profesionist, motivat material și neperturbat de intervenții politico-mafiote. Altfel spus, la Petrom ar trebui să dispară limitările de preț pe motive de programe sociale, să dispară firmele-căpușă care iau petrol și combustibili fără să mai plătească pentru că așa sînt aranjamentele, iar contractele să fie transparente, nu vizate prin cine știe ce birou ministerial. Adică este o chestiune tot de corupție…
În condițiile în care mediul de afaceri românesc continuă să fie viciat de grupuri de interese politico-economice, atunci viitoarea noastră integrare în Uniunea Europeană se poate transforma în catastrofă națională. „Companiile românești trebuie să țină neapărat cont de faptul că peste trei ani vor veni încă o mie de competitori din toate părțile Uniunii. Trebuie să fii primul la tine în țară pentru a putea să te numeri printre cei o mie, iar pentru asta ai nevoie de o strategie pe termen lung. Care este strategia economică a României? O aveți, știți pe ce vă bazați și care sînt domeniile ce pot aduce o valoare adăugată importantă? Orice ar face România acum, pentru a recupera decalajul existent, trebuie să alerge de trei ori mai repede decît Ungaria și Slovenia.” Mesajul este simplu: „Puneți osul la treabă și fiți cinstiți!” – două cerințe care scot din minți pe români. Însă dacă vom continua să credem că ne salvăm cu fel de fel de șmecherii diplomatice, Kraljic ne avertizează: „Astfel, totul se duce de rîpă!” Îl confirmă și noul negociator al Comisiei Europene, Dirk Lange, care deja a observat că „România se consideră în competiție cu Bulgaria. Este o concepție eronată. România este în competiție cu ea însăși, aleargă pe propriul culoar.” Gropile și hîrtoapele de care ne împiedicăm singuri le-am săpat atunci cînd am lăsat corupția să devină endemică și cînd am creditat diverși impostori să ne conducă politic și economic. Avem o ultimă șansă: alegerile din acest an.
Lasă un răspuns