Ovidiu PAULIUC
Vîntul alegerilor adie încă lin, cu răbufniri sporadice, cînd din stînga, cînd din dreapta. Pînă să ajungă furtună mai este puțin, dar semnele nu sînt de ignorat și poate că este timpul să ne dumirim, să știm unde ne adăpostim. Să citim mai mult ziarele, să înlocuim filmele cu jurnalele de știri, să îi ascultăm mai atent pe politrucii de toate zilele, ale căror limbi, lemnoase și aspre de obicei, le mai spun și pe șleau cîteodată. Trag nădejde că, poate așa, numărul nehotărîților va scădea. Că, de altfel, acum avem o mare de indeciși, iar dintre ceilalți, mai mult de jumătate ori votează doar să aibă buletinul ștampilat, ori sînt nostalgici comuniști, reprezentați de clasa „Năstase – Cozmîncă – Micky Șpagă”, ori îi sînt fideli lui Iliescu, deși îl vor căuta mult și bine pe buletinele de vot. Într-un cuvînt, jumătate dintre cei care spun acum că vor merge la urne nu vor să se schimbe nimic, iar restul se împart mărunțel, între opoziția democrată, pe de o parte, și între Gigi, Lia sau Vadim, de altă parte.
Cam astea sînt rezultatele ultimului sondaj de opinie aruncat pe piață. Vom auzi din ce în ce mai des despre sondaje de opinie în săptămînile care urmează, atît de des, pe cît de puțin credibile încep să devină. Păi în care sondaj să mai crezi, cînd știi prea bine că unu-i comandat de la Palatul Victoria, altul de la Primăria Capitalei, iar altul de la tribuna oficială din Ghencea? Că doar sînt plătite pe bani grei și trebuie să satisfacă orice dorință a clientului. Apropo de bani aruncați în vînt: ați auzit cît se cheltuie în campanie pe materiale electorale gen fluturași, afișe, stegulețe și pixuri electorale? Nu mai puțin de 300 de milioane de euro! Dacă nu vă dați seama cît amar de bănet înseamnă asta, gîndiți-vă cum se chinuie Năstase să convingă cîte un finanțator extern să dea întregii țării cîte un împrumut de cîteva zeci de milioane de euro și cum se bate pe burtă după ce îl obține. Închipuiți-vă că cea mai mare parte a muntelui de bani de care pomenim vine taman din banii publici, prin încîlcitele căi financiare prea puțin bătute de ochii blănculeștilor sau PNA-ului. Mai punem în calcul toate măgăriile pe care le fac chioșcarii, germaniștii, badigarzii și șpăgarii aflați acum la putere în Bacău, și ne apropiem cît de cît de realitate. Pentru că, pînă la adevărul deplin, mai este cale lungă, iar drumul e păzit strașnic de PSD.
Trei ar fi evenimentele principale care atrag atenția, în ultimele zile, în Bacău, și care ne reamintesc de apropiatele alegeri. Președintele Consiliului Județean, Neculai Lupu, a anunțat se retrage, că nu mai candidează. Aflat de 14 ani în mijlocul puterii, Neculai Lupu pare să își fi sfîrșit energia, dar mai degrabă, se poate spune că a intrat în dizgrația „găștii”, pentru care pare, acum, prea „intelectual”. „Gașca” PSD are de mai multă vreme planurile stabilite, se vor schimba între ei, vor urca pe scara ierarhică, iar cei care nu mai au unde să urce își vor dubla averea, care de un an stagnează în topul „Capital”, ceea ce e de-a dreptul iritant.
Un alt eveniment: Consiliul Județean, un fel de parlament al județului, și-a redus motoarele pînă aproape de punctul mort, că oricum, pînă la alegeri nu mai e timp de făcut mai nimic, decît, eventual, de încasat indemnizația de ședință. Oamenii sînt acum mai liniștiți, ce și-au propus să facă acum un an, de exemplu, a intrat pe linia de așteptare, așa cum în așteptare sînt și rezultatele alegerilor din vară.
Nu în ultimul rînd, Sofert iese din nou la rampă. După vreo doi ani în care a fost tocat mărunt cu amenzi pentru poluare, combinatul aflat în vecinătatea pistei de karting a primarului pare să fi intrat din nou în grațiile puterii. Să ne aducem aminte că mai toți membrii „găștii” au spus că închiderea combinatului ar fi singura soluție pentru sănătatea orașului, iar gîrla de amenzi sublinia ideea. Surpriză, însă: karturile vor rula în continuare pe praful și prin ceața livrate de combinat, pentru că însuși magnatul Nicolaie a avut grijă. Asta, însă, nu mai e premieră: cînd e vorba de foșgăială de bancnote, partidul devine docil. Totul pentru front, totul pentru victorie!
Lasă un răspuns