• restanțe la aprovizionarea cu manuale sînt și la disciplinele de specialitate de la școlile de arte și meserii, precum și la clasa întîia și a doua
Elevii din comuna Filipești vor învăța limba engleză după ureche în anul școlar care urmează. Și asta pentru că în școlile din comună nu sînt decît cinci manuale de limba și literatura engleză, care vor trebui împărțite la toți elevii care urmează această limbă străină. „La noi, de doi ani, limba rusă a fost înlocuită cu limba engleză. Numai că după ce am făcut cerere să vină manuale, nu am primit decît cinci cărți. Așa că în toată școala nu sînt decît cîteva cărți, pe care trebuie să le împărțim la toți elevii”, a spus directorul școlii din Filipești.
Situația nu este singulară. Mai mulți directori de școli au semnalat zilele trebuie, la întîlnirea cu șefii Inspectoratului Școlar Județean Bacău, procentul mic de manuale noi care au ajuns pe băncile elevilor și vor fi distribuite după ce începe anul școlar.
De partea cealaltă, reprezentanții ISJ Bacău spun că lipsa manualelor nu este un fenomen generalizat și că acest lucru a apărut la școlile la care directorii nu au semnalat în adresele către ISJ schimbarea limbii străine. „Numărul manualelor comandate pentru clasele întîi, a doua, a noua și a zecea este egal cu 306.000, care corespunde cu numărul elevilor din rețeaua școlară de stat. Aceștia primesc manuale integral, în urma schimbării manualelor, datorită licitației efectuate în vara anului curent”, a precizat Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct la ISJ Bacău. Cît privește situația elevilor din clasele III- VIII, unde manualele sînt transmisibile, procentul de reeditare alocat de MEC este între 15 și 30 la sută, în funcție de titlul manualului și de editură.
Potrivit conducerii ISJ, în prezent, aproximativ 85 la sută dintre cărțile comandate de ISJ Bacău au ajuns deja în magaziile școlilor. „Restanțe mai mai sînt la matematica de clasa întîi, limba și literatura română de clasa a doua, și la obiectele de specialitate de la școlile de arte și meserii. Întîrzierile se datorează editurilor care au contractat aceste manuale. Sperăm ca pînă la începerea anului școlar toate cărțile să ajungă pe băncile elevilor”, spune inspectorul adjunct Ana Marchiș. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns