Moldovenii isi serbeaza astazi ierahul isihast: Sfintul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului. Cu toate ca este trecut, oficial, în rindul sfintilor de curind (2006), sfintenia ierarhului i-a fost recunoscuta înca din viata, monahii de la Schitul Pocrov pictindu-l, la scurt timp dupa plecarea la Domnul, alaturi de sfinti.
Cultul Sfintului Ierarh Pahomie de la Gledin s-a dezvoltat în ambele mitropolii, atit cea natala, Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, cit si cea unde a pastorit si s-a sihastrit, Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
„Noi, la Roman, avem o datorie sacra sa îi promovam cultul, spune Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. De aceea, în fiecare an, pe 14 aprilie, facem slujba Sfintului Ierarh Pahomie în Catedrala arhipiscopala, unde a si slujit. Cultul sau s-a împropriat în eparhia noastra, marturie fiind credinciosii care îsi îndreapta pasii spre Catedrala, pentru a i se ruga cu credinta si evlavie. Totodata, in fiecare an, credinciosii urca la Schitul Pocrov pentru a se ruga Sfintului Ierarh Pahomie. Dar si la Gledin pleaca, în fiecare an, o delegatie din partea Arhiepiscopiei. Pelerinajele care se fac în aceste locuri si care vin la cererea expresa a credinciosilor, sint din ce în ce mai multe, ceea ce însemneaza ca evlavia credinciosilor pentru acest Sfint Ierarh este din ce în ce mai mare”, a precizat PS Ioachim Bacauanul.
Sfintul Ierarh Pahomie de la Gledin, care s-a nascut în anul 1674 (sau 1664), întregeste salba ierarhilor sfinti care au ocupat scaunul episcopal de la Roman. A venit în Moldova la virsta de 7-8 ani. A ajuns la Manastirea Neamt unde s-a format si a învatat de la calugarii de aici. Pahomie, care era doritor de viata pustniceasca, a cunoscut si o parte din isihastii care locuiau în muntii din jurul manastirii. Dupa ce s-a facut remarcat ca monah desavirsit la Manastirea Neamt, a fost ales pastor al vechii episcopii timp de sapte ani, 1707-1714. „Nu avem multe date despre activitatile sale de la Episcopia Romanului, dar din citeva note aflam ca si-a dovedit viata sa plina de sfintenie. Era un om bun, blind, a hirotonit multi preoti, pe care îi ajuta si îi sfatuia sa nu predice doar niste reguli credinciosilor, ci ei însisi sa devina stilpi de foc care sa calauzeasca-i pe calea ce duce spre mintuire. Deci, l-a preocupat întotdeauna viata de sfintenie. De asemenea, merita sa amintim faptul ca, în urma cu 300 de ani, respectiv în 1711, cînd au început domniile fanariote în Moldova, scaunul de mitropolit fiind vacant, primul voievod fanarior, Nicolae Mavrocordat, a fost uns de Sfîntul Pahomie de la Gledin, pe atunci episcop al Romanului. Ungerea a avut loc în biserica domneasca Sf. Nicolae din Iasi”, ne-a spus PS Ioachim Bacauanul. S-a retras din scaun în noiembrie 1713, si s-a dus în partile Pocrovului din Muntii Neamtului, unde a si zidit Schitul Pocrov.
Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, ca membru al Comisiei de canonizare a sfintilor romani, a analizat dosarul de canonizare al Sfintului Ierarh Pahomie de la Gledin, si a alcatuit slujba sfintului ierarh, canonizat in sedinta din 14-15 noiembrie 2006 a Sfintului Sinod al BOR.
Lasă un răspuns