• o țărancă din satul Schitu Frumoasa i-a fraierit luni de zile pe consătenii ei, membri la Casa de Ajutor Reciproc a Pensinarilor din Moinești • femeia a încasat de la zeci de persoane contribuțiile lunare și a băgat banii în buzunar, fără să taie chitanțe • pentru că ținea carnetele oamenilor acasă, ea a împrumutat de nenumărate ori bani de la CAR, fără ca oamenii să știe • conducerea CAR Moinești a depistat escrocheriile în noiembrie 2001, dar a schimbat-o pe încasatoare abia după trei luni • în ciuda celor întîmplate, mai există încasatori care țin acasă carnetele membrilor CAR
O femeie simplă din satul Schitu Frumoasa, comuna Balcani, a pus pe roate o escrocherie care poate rivaliza cu „ingineriile financiare” de care au fost acuzați oameni importanți din țară. Păgubiții au fost chiar consătenii ei, pe care a reușit să-i ducă de nas luni de zile tocmai pentru că aceștia o știau de-o viață și aveau încredere în ea. O întîmplare banală a dat totul în vileag, dar, așa cum se obișnuiește pe la noi, nimeni n-a fost tras la răspundere.
Filareta Miron este o femeie trecută puțin de 50 de ani și locuiește în satul Schitu Frumoasa de cînd se știe. De aceea, atunci cînd pensionarii s-au înscris la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CAR) din Moinești, a fost aleasă să se ocupe de strîngerea contribuțiilor lunare. Din cei aproape 240 de pensionari din sat, 40 au preferat să plătească contribuția direct la Moinești, însă restul a considerat că Filareta e de încredere, poate strînge banii și să-i predea la CAR Moinești.
Pînă la sfîrșitul anului trecut nimeni nu s-a plîns de felul cum lucra Filareta Miron. Femeia mergea din poartă în poartă, lua banii de la oameni și-i ducea la CAR Moinești. De la fiecare membru încasa rata stabilită în funcție de fondul social. Numai că, în martie 2001, contabila de la CAR Moinești a descoperit cîteva greșeli făcute de Filareta și lipsa unor bani. Încasatoarea a fost pusă să dea o notă explicativă, însă nu s-au făcut valuri, fiindcă a acoperit debitul.
Filareta Miron a fost propusă pentru a fi schimbată de la 1 noiembrie 2001, numai că a fost păsuită de cei de la CAR Moinești pînă pe 6 ianuarie 2002. În tot acest timp, femeia a mers pe la diverse persoane, a luat banii însă nu a mai tăiat chitanțe. Unii țărani ne-au povestit că scuza frecventă a Filaretei era că nu are chitanțierul la ea, însă promitea fiecărui plătitor că îi va elibera un act în zilele următoare pentru suma achitată.
Oamenii nu s-au speriat cîtuși de puțin nici cînd Filareta Miron a completat carnetele membrilor CAR și le-a păstrat la ea acasă, deși normal ar fi fost ca acestea să fie date proprietarilor. Ca fiecare plată să poată fi consemnată în carnet. Avînd carnetele pe mînă, Filareta Miron a făcut împrumuturi pe carnetele mai multor pensionari de ordinul zecilor de milioane de lei, fără ca respectivii să aibă măcar habar. În plus, femeia nu a mai dus cotizațiile oamenilor la Moinești și a folosit banii după bunul plac.
S-a înglodat în datorii de frica soțului
Filareta Miron era sigură că nu va fi prinsă. Mulți țărani din Schitu Frumoasa sînt prea bătrîni ca să se poate deplasa des la Moinești și, dacă vroiau să împrumute, o puneau pe Filareta. Numai că, pînă să o roage oamenii, femeia s-a împrumutat cît a putut în numele lor. Probabil că ar fi ținut-o așa mult și bine, numai că cineva a mers din întîmplare la Moinești să facă un împrumut. Așa a aflat respectivul că făcuse un împrumut, deși nu era adevărat. Între timp alți localnici s-au trezit buni de plată, fiindcă fuseseră trecuți giranți fără voie.
Imediat ce am întrebat-o pe Filareta Miron ce-a făcut cu banii oamenilor s-a apucat de plîns. „Să vă spun drept, mie mi-au dispărut niște bani din casă. Nu o dată, ci de mai multe ori. Prima dată mi-au furat 4,3 milioane de lei și n-am făcut plîngere la poliție, crezînd că i-a luat vreuna din fete sau soțul. Cînd vedeam că dispar bani, făceam împrumuturi fără știința soțului. El are cancer la cap și mi-a fost frică să-i spun, să nu mă certe și să nu pățească ceva”, ne-a povestit Filareta.
Femeia s-a convins la un moment că nu familia o fură, dar nici atunci nu a făcut plîngere la Poliție. Suma sustrasă din gospodărie s-a ridicat, după spusele ei, la vreo 30 de milioane de lei. „Ce să mai zic, îs disperată. Pînă la urmă i-am spus soțului și o să achităm datoria”, a mai spus ea. Filareta susține și acum că nu a făcut împrumuturi fără ca pensionarii să știe. „Acuma lumea spune, că mi-a dat nu știu cîți bani, dar nu-i adevărat. Chiar și rudele mele spun că au plătit mai mult decît în realitate, dar nu-i așa”, susține femeia.
Prin Schitu Frumoasa s-a dus zvonul că, de fapt, Filareta a cheltuit banii oamenilor ca să ia marfă la un chioșc de-al ei. „Magazinul e al fetei, eu n-am nici o treabă. Și ăsta ne-a fost spart chiar de 8 Martie și ne-au lauat tot de acolo”, a explicat Filareta, care, surprinzător, nici după acel incident nu a chemat poliția.
CAR Moinești a știut, dar a tăcut
Vinovată moral în toată această poveste este și conducerea CAR Moinești. Cel puțin pentru că a schimbat-o mult prea tîrziu din funcție pe cea care a înșelat atîta lume. Schimbarea s-a făcut abia după trei luni, timp în care nimeni nu poate garanta că Filareta nu a mai tras pe nimeni pe sfoară. Iulian Popa, președintele CAR Moinești, ne-a confirmat că femeia a făcut împrumuturile de una singură. „Oamenii nu știau. Au vrut unii să facă împrumut și așa au aflat că pe numele lor erau deja împrumutați bani”, ne-a spus Popa.
Explicațiile pe care le-am primit de la Iulian Popa demonstrează foate clar că Filareta Miron s-a folosit și de superficialitatea cu care cei de la Moinești au permis contractarea de împrumuturi. Popa a explicat că pentru a lua bani, membrii foarte în vîrstă puteau face o „procură”, prin care o delegau pe Filareta să ia bani pentru ei. „Procură de mînă, nu la notariat, că, vă dați seama, dacă puteau merge pînă la Moinești, la un notar, la fel de bine puteau să vină la CAR”, a spus Popa. Modul acesta de lucru, care i-a permis femeii din Shitu Frumoasa să facă zeci de „procuri”, a fost aprobat de Adunarea Generală a CAR din Moinești. „Poate n-am găsit cea mai bună soluție”, a spus vizibil iritat președintele Popa.
Cel mai de neînțeles acum este că, după tot scandalul, încă mai există încasatori de prin alte localități arondate la CAR Moinești care țin la ei acasă carnetele pensionarilor. Lucru care nu-l deranjează cîtuși de puțin pe Iulian Popa. „Nu, nu fac ei dintr-astea, că i-am avertizat. Sînt oameni serioși”, ne-a spus el, lucru pe care, probabil, l-a spus pînă nu de mult și despre Filareta Miron, care a fraierit zeci de consăteni.
Conducerea CAR Moinești nu a făcut plîngere la poliție pentru recuperarea banilor pe motiv că unul din păgubiți a făcut plîngere la postul de poliție din Balcani. „E suficientă plîngerea aia”, este de părere președintele Popa. Cît privește reclamația de la Balcani, ea a rămas doar pe hîrtie, fiindcă, după cum ne-a declarat chiar Filareta Miron, nimeni nu i-a bătut la poartă nici pînă în ziua de azi. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns