Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare Nord-Est (CRESC Nord Est) a prioritizat, la sfirsitul lunii iulie, 18 proiecte de dezvoltare strategica. Decizia comitetului a stirnit, insa, unele controverse.
Conform procedurilor de implementare a Programului Operational Regional (POR), procesul de aprobare a finantarilor nu se termina cu evaluarea strategica realizata de CRESC Nord Est. Dupa aceasta si dupa aprobarea raportului de evaluare de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (Autoritatea de Management pentru POR), urmeaza elaborarea proiectelor tehnice pentru proiectele prioritizate in evaluarea strategica. In procesul de evaluare a proiectelor depuse la nivelul Regiunii Nord-Est pentru POR, pina la sedinta de evaluare de la sfirsitul lunii iulie au fost deja evaluate strategic si aprobate, pentru etapa urmatoare, respectiv de realizare a proiectelor tehnice, trei proiecte de reabilitare de drumuri din judetul Iasi, care solicita din POR 43,02 milioane de euro, si cite un proiect de reabilitare de strazi urbane din municipiul Botosani (8,75 de milioane de euro), respectiv un proiect din Falticeni (4,28 de milioane de euro). In ultima sedinta au mai fost prioritizate proiecte din judetele Botosani (12 milioane de euro), Iasi (0,74 milioane), Neamt (12, 74 milioane), Suceava (aproape 25 de milioane) si Vaslui (24 de milioane de euro).
Peste 17 milioane euro pentru Bacau
Pentru judetul Bacau au fost prioritizate 5 proiecte, dintre care 4 de infrastructura rutiera (total solicitat de 16,07 milioane de euro) si un proiect pentru reabilitarea unui ambulatoriu (1,17 milioane de euro). Proiectele sint „Pasaj rutier subteran Oituz – Stefan Guse, Municipiul Bacau” (Primaria Bacau), „Reabilitarea arterei principale: drum catre accelerarea pulsului economic buhusean” (Primaria Buhusi), „Reabilitarea drumului judetean 119F, Caiuti – Pralea” (Consiliul Judetean), „Reparatii capitale (reabilitare si modernizare) pe DJ 116, Tirgu Ocna – Oituz” (Consiliul Judetean), „Reabilitarea drumului judetean 252, Huruiesti – Gaiceana – Parincea – Bibiresti – Buhoci” (Consiliul Judeetan) si „Modernizare ambulatoriu integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti” (Consiliul Local Moinesti).
Alte etape de aprobare a proiectelor
„Evaluarea strategica – se arata intr-un comunicat al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est – s-a realizat conform procedurii aferente si avind cadrul legal stabilit prin HG 764/2007, care reglementeaza activitatea CRESC. Acest cadru presupune o decizie comuna, stabilita prin consens sau cu majoritate de optiuni, pe baza unor criterii de evaluare continute in Grila de evaluare strategica”. Proiectele de infrastructura rutiera urbana ale oraselor cu peste 10.000 de locuitori vor putea primi finantare si prin Axa 1 (Dezvoltare urbana) din POR, in Planurile Integrate de Dezvoltare Urbana, alaturi de proiecte suport pentru dezvoltarea mediului de afaceri sau de sprijin pentru infrastructura sociala. Etapele ulterioare aprobarii raportului de evaluare strategica sint elaborarea proiectelor tehnice, evaluarea acestora si numai dupa aceea, contractarea celor care s-au incadrat in criteriile de evaluare, obtinerea finantarii in conditiile stabilite prin mecanismul de implementare a POR.
Lasă un răspuns