• doi tineri din Mizil fac export în Marea Britanie • ei conduc o firmă de confecții în Moinești • peste o sută de femei și-au găsit un loc de muncă
Într-o perioadă cînd multe întreprinderi își închid porțile, ori apelează la programe de restructurare care lasă pe drumuri mii de oameni, la Moinești se desfășoară un experiment economic de succes. Este vorba de amplasarea, în fostul local al pieței din cartierul Lucăcești, a unei fabrici de confecții a cărei producție este integral exportată în Marea Britanie. Gabriel Nicolae și Claudiu Minea s-au străduit să găsească un spațiu pentru firma lor în zona Moldovei. Au făcut prospecțiuni în județul Bacău, dar la Onești și Comănești nu au găsit înțelegere din partea administrațiilor locale. Au găsit însă un sprijin consistent la primăria din Moinești, astfel că afacerea a putut fi pusă pe picioare. „Am căutat timp de cîteva luni prin diverse orașe ale județului, însă nimeni nu dorea să se lege la cap cu așa ceva. Deși cunoșteam foarte bine că în județul Bacău sînt mulți șomeri, am încercat să dăm un loc de muncă acestora, însă se pare că autoritățile nu au avut nici un interes în acest sens. La un moment dat, chiar vroiam să abandonăm ideea, dar am zis să mai încercăm și la Moinești. Surprinzător, aici am observat un interes crescut pentru a crea locuri de muncă și a schimba ceva în oraș. Primarul Vasile Ailincăi ne-a arătat toate spațiile care le deținea în acel moment. Am găsit astfel un spațiu nefolosit în piața din Lucăcești, pe care l-am amenajat și am început lucrul”, ne-au declarat cei doi tineri întreprinzători.
După ce au amenajat construcția veche și lăsată în paragină, cei doi tineri au montat mașinile de cusut și s-au pus pe treabă. Nici cu găsirea personalului n-a fost ușor. Selecția s-a făcut dintr-un număr de 600 de femei. Peste 100 dintre acestea au fost angajate după ce au dat probe de lucru. Unele se specializează în meseria de confecționer chiar la locul de muncă. Întreaga producție este exportată în Marea Britanie, acolo unde locuiește partenerul englez al celor doi oameni de afaceri. Deschiderea fabricii de confecții în Moinești a fost un lucru de bun augur pentru comunitatea locală, iar marele cîștig este că s-au creat zeci de locuri de muncă. „Am cinci copii, nu aveam unde să muncesc, iar soțul meu este pensionat pe caz de boală. Această firmă a venit exact atunci cînd trebuia. Am fost la selecție, am fost admisă și am intrat peste două zile în hală. Mă descurc destul de bine și cu ce cîștig pot să-mi întrețin familia”, ne-a relatat Tatiana Tătaru. (Măriuca BOBOȘA, Cătălin BUZINCHE)
Lasă un răspuns