„Reglementarea de o maniera monopolista si exclusivista, de catre guvern, a uneia sau a alteia dintre activitatile profesiei contabile s-a dovedit, daunatoare pietei” – a fost concluzia celui de al 17-lea congres al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR, care a avut loc saptamina trecuta, cu tema „Profesia contabila intre reglementare si interesul public”. In declaratia pe care au adoptat-o, delegatii la congres, intre care si reprezentanti ai Filialei Bacau a CECCAR, au precizat ca acest mod de reglementare „a prejudiciat atit profesionistii contabili, cit si intreprinderile si, paradoxal, chiar bugetul statului. Evident, de dragul rotunjirii veniturilor unor grupuri interesate”.
„Am vorbit, timp de doua zile, despre o profesiune liberala, care doreste sa ramina liberala, pentru a sustine mai bine principiul transparentei si a combate cu succes flagelul economiilor vulnerabile, reprezentat de activitatile financiare ilicite si de spalarea banilor murdari – a spus, la incheierea congreului presedintele comitetului de organizare a acestuia, prof. univ. dr. Emil Horomnea. Adevarul nu poate decit sa invinga. Dar atit timp cit sectorul public va dori sa-si impuna legea in sectorul privat, chiar prin incalcarea normelor de prudenta, economia noastra nu va cunoaste inflorirea, pe care este in drept sa o pretinda, sau o va cunoaste mult mai tirziu, cu costuri incalculabile”. Profesionistii contabili cred ca in tara noastra fiscalitatea nu urmeaza, de cele mai multe ori, o idee clar stabilita. La noi, se impoziteaza deoarece statul are nevoie de bani, fara sa mai intereseze consecintele nefaste care se produc, traduse prin decapitalizarea intreprinderilor si pauperizarea generalizata. „Sa nu uitam nici o clipa ca pentru public profesia noastra reprezinta, in primul rind, un factor de credibilitate si de securitate. De noi depind tacticile si strategiile viitoare, corectiile adecvate, pastrindu-ne constant independenta si capacitatea de securizare a datelor. Globalizarea va atinge din ce in ce mai mult si Romania, iar profesiunea noastra va trebui sa fie in masura sa o intimpine fara a fi depasita si fara a oferi vreo bresa” – a mai spus Emil Horomnea.
Norme pentru audit si consultanta fiscala
Participantii la eveniment au mai cerut Guvernului sa ia masuri de abrogare a reglementarilor din domeniul auditului si consultantei fiscale sau de modificare a acestora, pentru a inlatura atit consecintele negative, cit si discriminarea specialistilor romani in domeniu. „Solicitam adoptarea unor norme legislative adecvate, care sa interzica prestarea serviciilor contabile pe piata libera de catre persoane neautorizate – se arata in declaratia de la congres. Este necesara promovarea consecventa a dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil si contabil autorizat, pe baza autorizarii legale si prin crearea unor posibilitati reale care sa asigure o libera si normala dezvoltare in sfera specifica de activitate, in conformitate cu standardele internationale, printr-o colaborare concertata a atuturor factorilor de raspundere”. Ei au mai cerut Parlamentului Romaniei ca, la analiza, dezbaterea si aprobarea ordonantei privind transpunerea Directivei a opta a Comisiei Europene, sa reglementeze aspectele legate de supravegherea publica in spiritul prevederilor acestei directive.
de asemenea, ei au cerut organismelor europene din domeniu sa extinda cercetarile, in scopul unor clarificari de natura conceptuala referitoare la termeni fundamentali pentru domeniul nostru, ca interesul public si rolul guvernelor in aparaea acestuia, profesia contabila si activitatile componente, incompatibilitatile si conflictele de interese etc.
Lasă un răspuns