• sanitarii Batalionului de parașutiști și voluntari de la Crucea Roșie au făcut un exercițiu demonstrativ după o presupusă explozie • toată operațiunea a durat 30 de minute
La Batalionul 498 de parașutiști „Smaranda Brăescu” a avut loc, ieri, un exercițiu demonstrativ, în timpul căruia echipa medicală a batalionului și voluntari de la Crucea Roșie – filiala Bacău le-au arătat colegilor cum se acordă primului ajutor în caz de explozii cu victime sau calamități naturale. „Pentru acest exercițiu am imaginat intervenția pentru acordarea primului ajutor în urma unei explozii, cu victime. E un lucru mare să știi să acorzi primul ajutor premedical, să știi unde să aplici garoul, ce să faci să menții victima în viață, cum să reactivezi pe cineva după un stop cardio-respirator”, ne-a declarat Dan Babliuc, director la Crucea Roșie, filiala Bacău.
Exercițiul a început cu mimarea unor explozii. Șase voluntari de la Batalionul de parașutiști s-au prăvălit brusc pe păturile întinse pe platoul de lucru. Pentru fiecare parașutist „rănit” s-a ales o situație ipotetică. Doi au fost considerați cazuri foarte grave, urgențe de gradul unu, iar ceilalți s-au ales în urma „exploziei” cu alte răni. Echipele medicale de intervenție au fost nevoite să ofere primul ajutor pentru fracturi deschise, lovituri la cap, la coloană, stop cardio-respirator, arsuri de gradul II și III. Imediat s-a auzit sirena, și la locul „exploziei” și-a făcut simțită prezența echipa sanitară a batalionului, formată din cinci membri. Aceștia au analizat situația, stabilind rapid care sînt prioritățile de intervenție. La cîteva minute au sosit și voluntarii de la Crucea Roșie, care i-au preluat pe ceilalți răniți.
Exercițiul demonstrativ a durat aproape 30 de minute, timp în care așa-zisele victime au beneficiat de toate îngrijirile medicale: bandajări la mîini, cap, picioare, transport cu targa la mașină, aplicarea perfuziilor, luarea pulsului, consultații cu stetoscop și multe alte procedee medicale de prim ajutor. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns