Prima jumatate a acestui an a adus surprize neplacute pentru sute de societati comerciale locale. Astfel, patronii acestor afaceri s-au vazut nevoiti sa simta gustul amar al falimentului. Numarul falimentelor inregistrate in acest an a fost cu mult peste cel de anul trecut. Potrivit Oficiului Registrului Comertului Bacau, numarul falimentelor a urcat, în primul semestru al acestui an, la aproape 170 de firme, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cind „doar” 72 de afaceri au fost falimentate. Din total, 154 de firme au apartinut unor oameni de afaceri autohtoni, restul firmelor fiind ale investitorilor straini.
Firmele din comert tin capul de afis
Potrivit legislatiei in domeniu, insolventa este o stare a patrimoniului unei entitati economice debitoare, care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile. De aici, urmatorul pas este, inevitabil, falimentul. Unele voci sustin ca ar fi vorba despre firme care si-au inchis afacerea din cauza mediului de afaceri neprielnic pe plan local. Altii, insa, cred ca asistam la o „drenare” a mediului de afaceri, in sensul ca sint eliminate din joc firmele cu probleme. Cert este ca, in ceea ce priveste domeniul de activitate al acestor firme, cele mai multe au fost din zona comertului, ramura in care sint incluse retail-ul, comertul en-gros si distributia. De altfel, ca si in anii trecuti, comertul s-a dovedit a fi cel mai riscant sector de activitate, cu 53 de firme aflate in aceasta situatie. Situatia arata faptul ca micii comercianti reusesc din ce in ce mai greu sa faca fata marilor retail-eri, care isi extind retelele tot mai mult in fiecare an.
Datoriile la stat i-au adus la sapa de lemn
Alte domenii de activitate ale firmelor intrate in faliment in acest an sint productia, 53 de firme intrind in faliment, si serviciile (cu alte 42 de afaceri falimentate). De subliniat ca au fost si 17 firme din constructii care au dat faliment in acest an, spre deosebire de anul precedent, cind doar patru firme din acest domeniu au ajuns intr-o astfel de situatie. „In majoritatea cazurilor celor aproape 170 de firme intrate in insolventa, solicitarea deschiderii procedurii a venit din partea creditorilor bugetari, intrucit aceste firme inregistrau datorii catre bugetul consolidat al statului”, a declarat Gheorghita Patrichi, directorul Oficiul Registrului Comertului (ORC) Bacau. De altfel, potrivit unor studii, firmele mai curind se ingrijesc în a-si asigura activele tangibile, precum proprietatile si utilajele, neglijind asigurarea celor mai volatile active, respectiv creantele de la clienti. In acest sens, o mare parte din totalul falimentelor au la baza alte falimente.
Lasă un răspuns