• unii gospodari refuză banii, dar răspund la întrebările agenților statistici • anchetatorii statistici cîștigă cîte 2.225.000 de lei pe lună
Datele statistice, date publicității ocazional sau la intervale regulate de timp, se obțin uneori cu mare greutate, mai ales din cauza reticenței agenților economici și populației. Cele mai mari probleme se ivesc la realizarea anchetelor din gospodării privind forța de muncă și bugetele de familie. „Anchetele în gospodării sînt singurele cercetări statistice ai căror subiecți sînt plătiți”, ne spune Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău. Astfel, o familie care răspunde întrebărilor din chestionare primește 150.000 de lei, bani din care statul reține un impozit de zece procente. În plus, acest venit nu trebuie declarat la Fisc, deoarece intră în categoria cîștigurilor „ocazionale”, ce se impozitează la sursă. Gospodăriile anchetate sînt desemnate prin procedee statistice și fac parte din eșantioanele reprezentative ce stau la baza fiecărei cercetări de acest fel. „În general, la oraș, oamenii sînt mai recalcitranți și nu doresc să stea de vorbă cu agenții statistici, deși sînt pasibili de amenzi. Avem însă și cazuri cînd unii refuză banii, deși răspund la cercetare, pe motiv că ar fi bani de proveniență dubioasă”, spune directorul Harja.
Statistica poate abia de acum să angajeze personal în nume propriu
O altă mare problemă s-a ivit la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, cînd convențiile civile au dispărut, fiind obligatorii contractele de muncă. „În acest an, am avut angajați 16 agenți statistici, care realizau cercetările privind forța de muncă și veniturile în gospodării. Salariile acestora erau stabilite prin ordin al președintelui Institutului Național de Statistică, dar, în ultimele luni, lipsa de reglementare a acestui domeniu ne-a pus în imposibilitatea de a-i mai plăti. Ca urmare, nu se mai puteau realiza anchetele statistice. Cum acestea sînt lucrări obligatorii, am apelat la diverse metode de plată, cum ar fi contractarea unor firme prestatoare de servicii. Acestea angajau anchetatorii, iar banii treceau prin aceste societăți”, ne-a declarat Eugenia Harja. Ea spune că problema s-a rezolvat în aceste zile, cînd a intrat în vigoare o Hotărîre de Guvern care reglementează activitatea și plata agenților statistici, dar și a gospodăriilor vizate de cercetările statistice. Actul normativ stabilește că agenții statistici-anchetatori beneficiază de indemnizație lunară în cuantum brut de pînă la 90 la sută din nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în condițiile realizării integrale a normei de cercetare statistică lunară. Cu alte cuvinte, un agent statistic primește suma brută lunară de 2.250.000 de lei, dacă își face norma ce prevede completarea formularelor specifice în 12 locuințe, pentru capitolul Forța de muncă disponibilă, și în șase locuințe, pentru Bugete de familie.
Institutul Național de Statistică efectuează cercetări statistice selective în gospodăriile populației și în întreprinderi, pentru obținerea unor informații statistice complexe și coerente, care să caracterizeze evoluția de ansamblu a diferitelor aspecte economico-sociale. Realizarea în teren a activității de colectare a informațiilor se face cu agenți statistici angajați din afara sistemului statistic central și teritorial. Astfel, nu este afectat numărul de salariați aprobat pentru Institutul Național de Statistică.
Eugenia Harja spune că, din 2004, numărul anchetatorilor statistici va crește. „Noi optăm pentru angajarea anchetatorilor din rîndul cadrelor didactice, mai ales în mediul rural”, afirmă directorul DJS Bacău. Procedura de cooptare a personalului a început deja, dar, spune Eugenia Harja, nu sînt foarte mulți solocitanți. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns