• persoanele cu afecțiuni neuropsihice din centre au fost evaluate, iar familiile consiliate pentru a-și lua acasă bolnavii • doar 13 bolnavi au plecat acasă pentru că familiile se feresc să aibă grijă de rudele bolnave • la Gîșteni au fost oameni din satele învecinate, interesate să integreze în familiile lor bolnavi neuropsihici
În căminele spital din județ unde sînt internate persoane cu afecțiuni neuropsihice este în curs un program de reintegrare a bolnavilor în familie. Cu tot efortul specialiștilor, familiile refuză însă să își ia bolnavii acasă. „În vederea restructurării centrelor, o comisie formată din psihologi, medici și asistenți sociali a evaluat fiecare asistat în parte. Bolnavii au fost diferențiați pe trei categorii: cei care pot duce un trai independent, cei care au nevoie de sprijin și cei care sînt dependenți de ajutor. Familiile lor au fost contactate, iar 13 bolnavi au părăsit centrele pentru a fi reintegrați în familie”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director executiv la Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău. La Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Gîșteni, conducerea centrului a trimis 178 de adrese la consiliile locale din țară unde își au domiciliul asistații pentru a se lua legătura cu familiile, dar au răspuns doar 51 de primării. Consiliile locale au datoria de a întocmi anchete sociale la familiile persoanelor internate în centru pentru a se stabili care este situația materială a acestora și dacă pot avea grijă de o persoană cu afecțiuni psihice. Specialiștii de la Gîșteni au trimis invitații la 140 de rude ale asistaților pentru a se prezenta la centru să fie consiliați și pregătiți în vederea preluării rudelor bolnave. Dintre acestea, 63 s-au prezentat la Gîșteni, iar 11 și-au luat acasă persoanele cu handicap. Alți 14 aparținători au fost de acord cu exeternarea, dar au cerut o perioadă de timp să se pregătească. „Persoanele cu handicap care au plecat în familie vor fi monitorizate, familiei i s-a întocmit un plan de îngrijire și s-a elaborat schema de tratament pentru fiecare caz în parte. Există însă și rude care refuză să își ia acasă asitații din motive financiare, condiții precare de locuit sau pentru că sînt prea în vîrstă. Sînt însă și situații în care, deși aparținătorii au o situație materială bună, refuză să își întegreze în familie bolnavii”, a mai spus directorul de la DJAS Bacău.
În timp ce rudele s-au arătat nepăsătoare la suferința membrilor lor, o parte din locuitorii din comunele limitrofe Gîșteniului s-au arătat interesate să integreze în familiile lor persoane cu afecțiuni neuropsihice. „Nu se pune problema ca acești oameni să fie exploatați pentru că familiile în care ar putea pleca vor fi monitorizate. Legea nu ne permite să îi integrăm în alte familii și de aceea am trimis o adresă la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap, să vedem ce e de făcut în această situație”, a precizat Rodica Pădureanu. În căminul din Gîșteni sînt internați 360 de bolnavi. Alte două persoane cu handicap sever au plecat în familiile lor din Buzău. Ele au fost internate în centrul de la Ungureni. La căminul din Vermești nu s-a reușit integrarea în familie a nici unui bolnav neuropsihic, deoarece familiile nu doresc să aibă grijă de ei. Aici, asistații sînt trimiși totuși acasă, dar sînt ținuți temporar de rude, după care sînt aduși înapoi în cămin. „Bolnavii nu au unde să se ducă. Mulți au ajuns aici din cauza alcoolului, iar odată plecați se vor reapuca de băut. Cazurile de bolnavi care s-au reintegrat în familii sînt extrem de rare. Anul trecut au rămas acasă doar doi pacienți. Au mai fost plecați și alții pentru a fi reîncadrați în familii, dar după două, trei luni, s-au întors în centru”, ne-a declarat Mircea Doran, directorul Centrului de Reabilitare și Recuparare Vermești.
Pentru a putea fi integrați în familii, acestea ar trebui să fie sprijinite prin construirea unor centre de zi, unde pacienții să poată sta sub supraveghere atît timp cît familia lucrează, sau a unor locuințe protejate, unde persoanele bolnave să învețe să se gospodărească singure sub supravegherea unor specialiști. Deocamdată, județul nostru nu are nici o astfel de soluție alternativă la dezinsituționalizare. În curînd, în Bacău se va pune pe picioare un centru de zi, care va reprezenta un sprijin pentru familiile cu bolnavi mintal. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns