• pe toată perioada curățeniei de primăvară, autoritățile locale stau cu sufletul la gură de teamă să nu fie amendate de instituțiile care asigură protecția mediului pentru gunoiul pe care gospodarii îl mută în această perioadă din case în stradă
Sticle goale de suc și ulei, cutii de conserve, resturi de legume și
fructe, haine vechi și încălțăminte ruptă, fier vechi, frigidere ori
televizoare stricate, carton și hîrtie, jucării rupte, crengi și ambalaje din plastic, hîrtie și mizerii de tot felul. Cam astfel de lucruri se adună în vrafuri, în perioada curățeniei de Paști, în tomberoane sau pe platformele din jurul lor. De multe ori se întîmplă ca din comoditate sau lipsă de timp, vajnicii gospodari care deretică prin casă și prin curte să nu mai parcurgă cu brațele pline de gunoi drumul pînă la tomberon și să îl arunce direct în stradă, în spatele curții sau ceva mai departe de casă. „Paradoxal, în această perioadă în care toată lumea este ocupată de curățenie, se produc cele mai mari cantități de deșeuri. Nu întotdeauna aceste deșeuri sînt depozitate în locurile special amenajate. De cele mai multe ori, aceste deșeuri ajung pe domeniul public, de a cărui gestionare trebuie să se ocupe autoritățile locale. Este și motivul pentru care autoritățile locale sînt cele care primesc de cele mai multe ori amenzi pentru nesalubrizarea domeniului public. Nici persoanele fizice nu sînt ocolite de sancțiuni, dacă depozitele de deșeuri sînt descoperite pe domeniile private”, spune Iulian Movilă, inspector șef în cadrul Inspectoratului de Mediu (IPM) Bacău. El a mai precizat că amenzile ce pot fi acordate pentru depozitarea deșeurilor în alte locuri decît cele special amenajate ajung pînă la o sută de milioane de lei. Inspectorul șef al IPM Bacău mai spune că, în activitatea lor, inspectorii de mediu au avut parte de o serie întreagă de justificări din partea celor care nu se îngrijesc decît, în cel mai bun caz, de grădina și curtea lor. „În curtea mea este curat, nu mă interesează ce se întîmplă în restul orașului”; „Este treaba primarilor să se ocupe de curățenia localității”; „Plătesc suficienți bani pentru serviciul de salubritate, de ce să mai fac și eu curățenie”; „Nu este suficient ca doar eu să păstrez curățenia atîta timp cît toți ceilalti încalca regulile de salubritate”- sînt cîteva dintre justificările de care au parte inspectorii de mediu ori de cîte ori trag pe cineva de mînecă pentru faptul că rămîne iniferent la ceea ce se întîmplă dincolo de gardurile curții sale.
Nu vă grăbiți să aruncați la gunoi deșeurile din gospodărie
Gîndiți-vă de doua ori înainte să aruncați ceva la gunoi. Aproape
orice poate fi refolosit. Foarte puține dintre resturile din casă trebuie
într-adevăr aruncate la tomberon.
• Cutiile de plastic, cum sînt cele de la margarină sau brînzeturi,
pot fi refolosite pentru mîncarea pe care o luăm la serviciu, pentru
păstrarea diverselor alimente în frigider, pentru răsaduri sau
păstrarea cuielor sau a șuruburilor.
• Sticlele din plastic pot fi de asemenea refolosite pentru păstrarea
altor lichide din gospodărie sau se pot tăia și utiliza la protejarea
plantelor în timpul iernii.
• Resturile de textile pot fi folosite pentru confecționarea unor
„dulapuri” colorate pentru camera copiilor, în care aceștia își pot păstra jucăriile sau diferite obiecte de îmbrăcăminte.
• Lenjeria de pat veche sau alte materiale care nu vă mai sînt utile
pentru scopul inițial, le puteți transforma în cîrpe de șters praful sau de șters pe jos în casă, ori pentru garaj.
• Jucăriile, hainele, mobila, mocheta sau covoarele, uneltele, cărțile, vesela, revistele, calculatoarele, încălțămintea și alte lucruri pe care nu le mai folosiți, dar sînt într-o stare suficient de bună, le
puteți dona unor instituții cum sînt orfelinatele, școlile, căminele de
batrăni, anticariatele, organizațiile neguvernamentale.
• Vopselele, felicitările, cofrajele de ouă pot fi folosite cu meșteșug de către educatoare pentru a improviza jucării copiilor din grădinițe.
Lasă un răspuns