Obezitatea, adevărată boală în societățile occidentale, începe să devină un pericol și în România post-decembristă. Aceasta este părerea medicului nutriționist Maria Tioc, de la Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) din Bacău. „Un lucru de care lumea pare să nu prea țină cont este că mîncăm ca să trăim și nu trăim ca să mîncăm. De aici ni se trag numeroase probleme, de la efectele abuzului de hrană sau vitamine și pînă la sedentarismul produs de unele locuri de muncă”, a comentat ea.
Afecțiune care, chiar și la vîrste fragede, afectează inima și mărește riscul atacurilor vasculare, obezitatea are drept principale cauze, pe lîngă ereditate sau tulburări endocrine greu controlabile, stresul specific lumii actuale, ocupațiile ce presupun ore întregi petrecute la birou sau în mașină, calculatorul ca hobby, tabieturile dietetice familiale, asocierile dăunătoare între mîncăruri, ori pur și simplu supra-alimentația.
„Regula fundamentală este: fără excese! Astfel, îngrășarea fără măsură trebuie prevenită încă din copilărie. Experiența pe care-o am ca pediatru arată că marea majoritate a părinților sunt direct interesați de dieta copiilor. Dintre aceștia, cei mai mulți se prezintă la medic cu copii obezi. Copii considerați prea slabi consult mai rar, asta pe fondul proliferării meseriilor adresate persoanelor slabe, precum mass-media sau modelling-ul, meserii de care acești copii se arată foarte interesați”, ne-a declarat Maria Tioc.
Factorii ce duc la îngrășarea copiilor țin în primul rînd de mentalități. Din grijă excesivă față de odrasle, oamenii îi îndoapă cu vitamine administrate fără recomandare medicală sau cu hrană după principiul «pentru el ce e mai bun»: „foarte mulți părinți vin cu remarca «să-i dați niște vitamine, că nu prea mănîncă». Personal, chiar aș putea spune că sunt în general contra vitaminelor. Alții nu știu să păstreze echilibrul alimentar al copilului și nici nu solicită opinia unui specialist. În alte situații, copilul preia obiceiurile alimentare din familie în privința cantității de hrană sau dulciuri”, ne-a spus doctorița de la CAS. „Un caz destul de flagrant este, spre exemplu, cel al meniurilor fast-food. Acestea sînt vizitate de numeroase familii care nu-și dau seama de pericolul alimentației sistematice cu hamburgeri, cartofi prăjiți și maioneză, ce produc obezitate pe termen lung. Dealtfel, în Occident au fost inițiate deja campanii fast-food, tocmai pe aceste considerente”, a adăugat ea.
Pe de altă parte, avertizează doctorița băcăuană, nici adulții nu sînt feriți de riscul îngrășării: „mulți oameni pot deveni obezi din cauza stres-ului cotidian sau duc o existență sedentară, lucrînd pe computer sau circulînd aproape numai cu automobilul. Probabil că și la noi va trebui legiferat, în cele din urmă, un program național care să stabilească pauze pentru mișcare în cazul profesiilor cu risc de sedentaritate”.
Există remedii pentru obezitate? „Înainte de toate, trebuie realizată o anume educație a alimentației, posibilă astăzi cu ajutorul medicului și a exploziei de reviste specifice de pe piața românescă. Spre exemplu, puțini cunosc probabil noile teorii de creșterea copiilor, care recomandă cerealele ca primă sursă de hrană după laptele matern și nu proteinele din carne, cum se credea pînă recent. De asemenea, se recomandă mișcare multă și punerea accentului pe calitatea și nu pe cantitatea de alimente consumate” a mai precizat Maria Tioc. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns