• deși și-a bătut joc cum a vrut de cîteva zeci de țărani, primarul din Izvorul Berheciului ar putea scăpa fără nici o sancțiune • prefectul Radu Cătălin Mardare nu s-au hotărît nici pînă ieri dacă să-l sancționeze sau nu pe primarul Gheorghe Grigoraș
Scandalul iscat în comuna Izvorul Berheciului din cauza neplății ajutoarelor sociale este pe cale să se stingă. După ce a pus pe drumuri zeci de țărani, a refuzat să le dea bani oamenilor pentru munca făcută, deși avea bani în cont, și i-a tratat pe localnici mai rău ca pe animale, primarul Gheorghe Grigoraș este pe cale să scape fără nici o sancțiune.
Povestea de la Izvorul Berheciului a început joia trecută, cînd zeci de țărani au venit pe jos la Bacău, unde au fost asigurați de Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, că vor primi ajutoarele. Dar n-a fost așa. Marți s-au întors la Prefectură și Consiliul Județean, furioși că au fost mințiți. Mai marii județului i-au ignorat cu seninătate, iar oamenilor li s-a făcut lehamite. După ce și-au dat cîteva zile cu stîngu-n dreptul, demonstrînd că n-au soluții în situații de criză, autoritățile de la Bacău au trimis abia marți la primăria din Izvorul Berheciului o comisie de control. Aceasta a descoperit nereguli grave în documentele referitoare la Legea 416. Deși oamenii au venit prima dată la Bacău vinerea trecută, dosarele lor au fost puse la punct abia ieri. Și, totuși, mai marii județului le-au promis țăranilor că-și vor lua banii luni. Un gest care nu poate avea decît un singur răspuns: primarul a promis doar ca să scape de gura șefilor Consiliului Județean.
În raportul întocmit de comisia de control care a mers la Izvorul Berheciului se precizează că nici măcar unul din cele 160 de dosare aflate la primărie pentru ajutoarele sociale nu era definitivat. Primarul nu a dat dispoziție pentru plata ajutorului social la nici una dintre cereri. Primarul este vinovat și de lipsa unui grafic de lucrări în comună, dar și pentru că nu a cerut procesele verbale de recepție a lucrărilor. Gheorghe Grigoraș nu este însă singurul vinovat în toată această poveste. O parte din răspundere pentru tot scandalul iscat îi revine și viceprimarului Ion Ciuchi, care nu a urmărit dacă s-a făcut pontajul orelor lucrate de oameni, iar secretarul primăriei, Violina Oprișan, a demonstrat că nu cunoaște Legea 416 și nu a urmărit ca persoanele de la serviciul social să se ocupe de dosare.
Pentru că scandalul reizbucnise marți și pentru că oamenii s-au întors la Bacău, echipa de control a dispus ca dosarele să fie finalizate pînă miercuri, 12 iunie, la fel și plățile către beneficiari.
Ieri, la ora 14.00, primarul Grigoraș nu a fost de găsit. „Este plecat la Trezorerie, la Bacău, să aducă banii cu domnul casier. Dacă vin cu banii mai repede, dăm banii la oameni azi, dacă nu, joi”, ne-a spus una dintre angajatele primăriei din comună.
„Nu știu ce-a fost acolo. Concluzia e ori că primarul habar n-avea, ori e rea-voință. Bine, pe oameni mai puțin îi încălzește acest lucru. I s-a pus în vedere primarului să pună la punct dosarele și să dea banii la oameni”, a afirmat prefectul Radu Cătălin Mardare. El a admis că primarul Gheorghe Grigoraș poartă o vină în toată această poveste, pentru că nu s-a ocupat ca lucrurile să fie în ordine și să nu se ajungă la scandal. După harababura găsită la Izvorul Berheciului și convins că mai există și alte nereguli acolo, prefectul a promis că va dispune un control de fond la acea primărie. „Nu vreau să se înțeleagă că intenționez să-l sancționez pe primar în compensație pentru ce s-a întîmplat. Probabil că, dacă se găsesc nereguli, va fi sancționat”, ne-a declarat prefectul.
Această sancțiune, ipotetică deocamdată, pare să fie și singura la care s-a gîndit șeful județului în cazul lui Gheorghe Grigoraș. Radu Cătălin Mardare ne-a spus că, pînă acest moment, nu știe care sînt pîrghiile prin care îl poate sancționa pe primar. Legea 416 nu prevede sancțiuni pentru cei care nu dau banii oamenilor. Însă Legea administrației publice îi dă dreptul prefectului să-l dea în judecată pe primar pentru încălcarea legii de către primar și să ceară suspendarea lui din funcție. Față de această din urmă posibilitate, prefectul Mardare s-a arătat surprinzător de reținut. În schimb, s-a gîndit că oamenii din comună îl pot da în judecată pe primar, pentru că i-a purtat pe drumuri nejustificat. Greu de crezut pentru oricine că acei flămînzi, care au venit desculți la Bacău și n-au avut nici bani de pîine, îl vor chema pe primar în instanță. În atare situație nu este exclus ca, după toate cele întîmplate, primarul din Izvorul Berheciului să scape basma curată. Un precedent foarte periculos. Pe care l-ar putea lua de bun și alți primari. Care își vor face de cap prin comune, convinși că cei care conduc județului îi vor cruța. Pentru că nu găsesc „o portiță” în lege. Acum nu. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns