• salariații firmelor respective riscă să rămînă fără vechime în muncă • numai anul acesta, datoria a crescut cu peste 600 de miliarde de lei • numai anul acesta, firmele băcăuane au făcut datorii la Casa de Pensii de peste 600 de miliarde de lei • aproape 55% din datorie este deținută de zece mari răi platnici
Datoriile societăților băcăuane la fondul de pensii s-au majorat în acest an cu 600 miliarde de lei, datornicii iind, în majoritate, întreprinderi mici și mijlocii, după cum precizează Mariana Dumitriu, director executiv la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău. Astfel, datoria totală a societăților rău platnice din județul nostru a ajuns la circa 3.110 miliarde de lei, fără să se întrevadă posibilități apropiate pentru achitarea datoriilor la bugetul asigurărilor sociale de stat. Fie că este vorba de unități mai mari sau mai mici, toate au acumulat în timp datorii de ordinul sutelor de milioane sau de sutelor de miliarde de lei pentru că nu au virat în termen contribuțiile lunare. Peste jumătate din această sumă este datorată statului de către zece mari debitori din județul nostru. În fruntea marilor datornici a trecut acum Exploatarea Minieră Comănești, cu un debit de peste 250 de miliarde de lei, pentru care unitatea se află în executare silită. Ea este urmată de Agricola Internațional, cu o datorie de 248 de miliarde de lei. Societatea este singura din rîndul marilor debitori care a obținut eșalonare la plata datoriilor și își urmează graficul cu exactitate pentru a nu pierde înlesnirea. Pe lista marilor datornici se mai află Sofert Bacău (213 miliarde), Carom Onești (184 miliarde), Rafo Onești (181 miliarde), Petrom SA Moinești (178 de miliarde), Chimcomplex Borzești (162 miliarde), Conel Borzești (108), Elbac Bacău (107) și Foserco Tîrgu Ocna (104 miliarde). Datoria celor zece mari debitori din județul nostru care nu au plătit la timp contribuțiile de asigurări sociale reprezintă 55% din valoarea debitului total. „Marii debitori au o datorie la noi de 1.692 de miliarde de lei, cumulată din sume adunate în timp și neplătite la scadențe”, a mai precizat directorul executiv de la CJP Bacău. Din topul marilor debitori au ieșit în luna septembrie societățile Stofe Buhuși și Cotidian Bacău. Prima efectuează regulat plățile curente și a rămas doar cu datoria istorică, iar a doua mai are activitate foarte redusă și face cheltuieli numai cu salariile celor cîțiva angajați.
În județul nostru sînt peste 1.200 de unități economice care au datorii la Casa de Pensii. Anul acesta, instituția băcăuană a recuperat 63% din debitele noi create de-a lungul anului. În luna octombrie au intrat în executare silită 900 de noi societăți comerciale care au ignorat înștiințările CJP Bacău de a-și plăti datoriile, dar au fost și cazuri de patroni care au scos imediat banii din buzunar pentru a nu li se pune sechestru pe bunuri. Neplata contribuțiilor către bugetul asigurărilor sociale de stat are repercursiuni asupra salariaților, care pot risca să apară cu perioade de muncă neluate în calcul și să rămînă astfel fără vechime în muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns