• cabinetul de Urgențe Medicale al Spitalului Județean a ajuns locul în care coada nu se mai termină niciodată • noaptea este rezervată boschetarilor, iar ziua băcăuanilor care au sărit calul cu preparatele din porc
Din prima zi de Crăciun, numărul băcăuanilor care bat la ușa cabinetului de Urgențe Medicale din Spitalul Județean crește văzînd cu ochii. Nu există oră, indiferent dacă este zi sau noapte, în care holul din fața cabinetului să nu fie plin de oameni. O parte dintre ei bolnavi, alții doar în căutarea unui adăpost cald peste noapte. Cum se și așteptau cadrele medicale, primii care le-au solicitat ajutorul au fost bolnavii cu afecțiuni digestive care s-au lăcomit la masa de Crăciun și au mîncat tot ceea ce ar fi trebuit să evite: afumăturile, tocăturile de porc și alcoolul. „În a treia zi de Crăciun au fost consultați de dimineață și pînă la ora 15.00, 70 de bolnavi. Aproape 50 dintre ei prezentau colici biliare și indigestii provocate de alimentele grase și alcoolul consumate în zilele de sărbători. Alte zeci de pacienți li s-au alăturat zilnic. Marea lor majoritate nu a avut nevoie de internare, ci doar de tratament de urgență și apoi o rețetă de urmat acasă și de regim alimentar”, ne-a declarat dr. Sofia Haralambie de la serviciul Urgențe. Toți băcăuanii care s-au simțit rău din cauza preparatelor tradiționale de Crăciun au venit la medic pe timpul zilei, dar nici noaptea cadrele medicale de gardă la Urgențe nu au stat degeaba. Cum se lăsa întunericul, mușteriii lor erau boschetarii culeși de pe stradă de Salvare sau trecători. „Nici unul dintre aceștia nu era bolnav sau degerat. Toți erau sub influența alcoolului și pentru că fuseseră găsiți dormind pe-afară, oamenii s-au gîndit că nu pot fi lăsați în frig. A trebuit să-i ținem sub observație totuși în salonul destinat special pentru așa ceva, astfel că noaptea și-au petrecut-o la căldură”, mai spune doctorița Haralambie. Zece boschetari și-au găsit în acest fel un adăpost cald de sărbători, dar nici unul dintre ei nu a rămas în spital. Cum dădeau zorile, boschetarii îndurau de bună voie frigul de afară pentru a-și continua activitatea care îi ține în viață: cerșetoria. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns