Febra pregătirilor pentru Sărbătorile de Paști începe să aducă în piețe mii de băcăuani. Se așteaptă ca, în zilele care urmează, piețele să fie aglomerate, iar prețurile să cunoască creșteri semnificative. Majoritatea gospodinelor preferă să aibă pe masa de Paște produse cît mai proaspete, de aceea în fiecare an, cu cîteva zile înainte de sărbători, aglomerația în piețe este inevitabilă.
De obicei, precupețele simt pulsul pieții și ridică prețurile cu cîteva mii de lei. Dacă ieri smîntîna, laptele dulce și brănzeturile de orice fel, de la brînza de vaci la caș de oaie, aveau prețuri cuprinse între 80.000-100.000 de lei, zilele următoare, acestea vor fi comercializate la prețuri mai mari. Carnea de miel poate fi cumpărată cu 130.000 de lei, iar cea de porc și vită, care este preferată în aceasta perioadă mezelurilor și conservelor, are prețuri cuprinse între 60.000-150.000 lei. Verdețurile, care odată cu venirea primăverii au umplut tarabele, se vînd la legătură, iar prețul lor variază între cinci mii și zece mii de lei. O salată verde nu poate fi cumpărată mai ieftin de șapte mii de lei, iar prețul unei legături de ridichi este 5.000-8.000 de lei. Și prețul fructelor și al legumelor din import este mare. Chiar dacă ele sînt necesare și oricît de bine arată ele în galantare, puțini sînt cei care se îndură să dea peste 50.000 de lei pe kilogramul de roșii sau 100.000-120.000 de lei pe cel de ardei. Inaccesibil pentru mulți este și prețul strugurilor, care se vînd cu peste 120.000 de lei kilogramul. Ceva mai rezonabil este prețul bananelor și citricelor, care costă în jur de 35.000 – 45.0000 de lei kilogramul. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns