■ Juliano Carosi, editor la revista „Asociația Arbitrilor din Anglia”, îi furnizează lunar modificările UEFA, în materie de arbitraj
Daniel Munteanu a fost considerat, la vremea respectivă, una dintre marile speranțe ale arbitrajului din România. Asistentul a cărui mină trăda corectitudinea își urma firescul drum, cel ascendent. În 1996 a devenit purtător al ecusonului FIFA și după ce a arbitrat finala Campionatului European de juniori din Franța (Franța – Spania, 1996) drumul spre marea performanță părea a-i fi asigurat. Un an mai tîrziu, Daniel Munteanu a suferit un accident cerebral, care l-a scos definitiv din circuit. S-a luptat cu boala și aproape a învins-o. A încheiat socotelile cu fanionul pe care l-a ridicat de atîtea ori, însă nu a părăsit activitatea de arbitru, despre care a studiat foarte mult și încă o mai face. Mai mult, în aprilie 2003 l-a cunoscut, prin intermediul internetului, pe Julian Carosi, un fost arbitru care a renunțat tot din cauza sănătății. Carosi a fost pe o perioadă de 10 ani instructor acreditat pentru arbitri, apoi a devenit editor asistent la revista Asociația arbitrilor din Anglia. Lunar, acesta trimite cu ajutorul internet-ului mesaje cu ultimele noutăți în materie de arbitraj. Daniel Munteanu a deschis unul dintre mesaje și din acea clipă a devenit unul dintre colaboratorii fideli ai lui Carosi. „M-am prezentat și i-am spus că m-ar interesa o colaborare”, spune Daniel. Julian Carosi i-a solicitat o temă anume, „Cum a devenit arbitru FIFA”, pe care Daniel Munteanu a predat-o rapid. Nu a fost publicată, dar cea de-a doua scrisoare a fostului arbitru băcăuan a ocupat spațiul de pe internet și apoi în Revista Arbitrilor de Fotbal din Anglia. „Limitele ochiului uman”, tema redactată de Daniel Munteanu, a fost preluată apoi de o altă revistă. „Lunar sînt trimise scrisori pe teme de arbitraj. Comentăm multe faze, despre meciuri pe care le urmărim amîndoi”, se confesează Munteanu. Carosi îi transmite tot ce este mai nou în UEFA, în materie de arbitraj. „Mai repede primesc informații din Anglia decît de la București”, spune cu durere Daniel, care are de gînd să editeze un material pentru Buletinul Informativ, care va apărea pe plan local, pentru AJF Bacău. Bineînțeles, va fi sprijinit de Carosi, cu care a luat deja legătura.
Unul dintre prietenii ultimului asistent FIFA din Bacău, Robert Ghioane, spune că „datorită lui Daniel am ajuns aici”. De o modestie ieșită din comun, fostul ecuson FIFA îi răspunde: „eu i-am arătat calea, el a muncit apoi”. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns