Sorții au hotărât ca două dintre numele noi ale LII se înfrunte în prima etapă. Credem că SC Bacău și FC Clinceni vor avea un cuvânt greu de spus în ediția de campionat 2013-2014, ambele având ca obiectiv prinderea unui loc de play-off, deci în segmentul de clasament 1-6.
Pentru Sport Club Bacău, acest meci este istoric, deoarece e primul oficial în campionatul Ligii a î-a. Numele formației are rezonanță în sportul românesc, dar trebuie admis că noul Sport Club a fost cel înființat în 2006, palmaresul celui vechi aparținând deocamdată lui FCM Bacău. Roș-galbenii au cunoscut un drum ascendent în actuala campanie de pregătiri, lucru relevat de rezultatele din amicale: 2-0 cu Aerostar, 2-1 cu Kosarom Pașcani, 1-4 cu Olimpia Satu-Mare, 1-2 cu FC Bihor, 1-2 cu Național Sebiș, 2-2 cu Debrecin, 2-0 cu Olimpia Satu-Mare, 2-1 cu Kosarom Pașcani (în deplasare, Cupa României), 5-0 cu FCM Dinamo Onești. Echipa s-a întărit după promovarea în LII prin aducerea a opt jucători: Oltean, Curiliuc, Mihălăchioaie, Lozneanu, Țuțu, Burcă, B. Rusu, Cl. Tudor. Se poate spune că toate posturile sunt bine acoperite și dublate.
Partida are o importanță istorică și pentru oaspeți, deoarece va fi prima sub noua denumire FC Clinceni. Până vara aceasta, echipa repromovată anul trecut în LII s-a numit CS Buftea, iar în cei opt ani de existență a „absorbit” unii jucători de valoare de la marile cluburi bucureștene, dar și antrenori cu nume, între care Laurențiu Reghecampf, în sezonul 2008-2009. Și astăzi, FC Clinceni are jucători care au strâns multe aprecieri în Liga I: frații Karamyan (foști la Rapid), Pălimaru (de la Brăila), Nițu (fost la U Cluj), S. Stancu (ex-Rapid) și A. Petrescu (fost la Concordia Chiajna).
Actualele puncte de legătură dintre Bacău și Clinceni sunt antrenorul oaspeților, Valentin Bădoi (fundaș-dreapta la FCM, în perioada 2000-2002), și jucătorul David Stamatin (fost portar la FCM Bacău, până în 2011). De-a lungul vremii, ca jucător, Bădoi a fost de multe ori adversarul lui Viorel Tănase, pe vremea când primul evolua la FCM Bacău, Rapid, FC Timișoara sau U Craiova, iar al doilea la Oțelul Galați. Stamatin, de asemenea, a jucat împotriva lui SC Bacău în ediția de campionat 2010-2011, apărând buturile celor de la FCM Bacău.
FC Clinceni se arată încrezătoare în victorie, prin vocea sa cea mai importantă, cea a lui Vali Bădoi: „Sunt conștient că nu va fi un meci ușor, pentru că întâlnim o nou-promovată care are ambiții mari în spate, vreo doi-trei jucători cu experiență și care probabil că va fi susținută de un public doritor de performanță. Dar vom intra pe teren ca întotdeauna, dornici să jucăm un fotbal bun și să câștigăm. Aștept cu emoție să revăd Bacăul și să dau mâna cu prietenii pe care mi i-am făcut acolo”.
La fel de determinat în privința succesului este Viorel Tănase: „Întâlnim o echipă puternică, omogenă, bine așezată în teren și având pretenții la un loc în partea superioară a clasamentului. Cu toate acestea, echipa noastră are potențial, este o echipă de atac și cred că vom câștiga”.
FORMAȚIILE PROBABILE
– SC Bacău: Oltean – Mihălăchioaie, Adăscăliței, Lozneanu, Luncanu, Întuneric, Dumitriu, Husein, Hurdubei, Ungureanu, Curiliuc.
– FC Clinceni: Stamatin (Bolboașă) – Vițelaru, Vențer, Coandă, Nițu, Ardziom Karamyan, Onyeka, Mbella, S. Stancu, Arman Karamyan, Pălimaru.
SERIA 1, având la start 13 echipe, pare una echilibrată, cu nu mai puțin de 8 formații din 13 care au evoluat în Liga I, mai demult (1983, FCM Dunărea Galați) sau sezonul trecut (Rapid București, CSMS Iași). Favorite la promovare par a fi CSMS Iași, FCM Dunărea Galați și Rapid, dacă își va rezolva problemele financiare.
* Etapa I (sâmbătă, 7 septembrie, ora 11.00): CF Brăila – Unirea Slobozia, SC BAC|U – FC CLINCENI, Unirea Tărlungeni – CSMS Iași, Gloria Buzău – Farul Constanța, ACS Berceni – Rapid București, Rapid CFR Suceava – Sportul Studențesc; FCM Dunărea Galați stă.
* Etapa II (sâmbătă, 14 septembrie, ora 11.00): FC Clinceni – CF Brăila, CSMS IAȘI – SC BAC|U, Farul Constanța – Unirea Tărlungeni, Rapid București – Gloria Buzău, Sportul Studențesc – Dunărea Galați, Unirea Slobozia – Rapid CFR Suceava; ACS Berceni stă.
Peter KELMANN
Gogu a zis
Roş-albaştrii consumă la meciuri shoturi de Isostar, o băutură cu grad ridicat de cofeină.
Steliştii au surprins pe toată lumea în timpul meciului cu Severin din Ghencea. “Uite-te la ăştia! Ce-or bea din pungile alea? Sigur se dopează cu ceva”, se amuzau spectatorii prezenţi în Ghencea. Dacă Chipciu a spus că bea după fiecare antrenament acea substanţă, Tătăruşanu nici nu ştia ce conţin pungile respective. Mai mult, managerul Stelei, Mihai Stoica, a fost ironic în declaraţii.
“Noi ne dopăm la punguţe. Chiar şi staff-ul are astfel de pungi şi muşcăm din ele. Băieţii joacă doar remmy online, nu mai aleargă deloc la antrenamente, punguţele îşi fac treaba singure. E o nebunie în ele”, a spus MM la GSP TV.
Energizant cu gust de căpşune
La finalul partidei, reporterul Gazetei a recuperat de pe gazonul din Ghencea cîteva astfel de punguţe din care au băut Tănase, Gardoş şi restul, dar şi mai multe flacoane de energizant rămase aruncate pe banca de rezerve. Pe respectivele sticluţe scrie “Isostar energy shot”, fiind produse în capitala Cehiei, Praga.
Cîţiva doctori consultaţi de Gazetă au apreciat că această băutură energizantă oferă un ritm exploziv imediat după ce a fost consumată, obiectivul principal fiind creşterea instantanee a energiei. Lichidul găsit în recipienţii de 60 de mililitri este lipicios, de culoare galbenă, cu gust de căpşune şi seamănă izbitor de mult cu cel pe care Rusescu şi compania l-au băut în timpul partidei.
Guarana şi Ginseng
Fotbaliştii au primit întăritoarele în minutul 27, dar şi în minutul 72, ceea ce înseamnă că pungile respective au ajuns la ei puţin după jumătatea fiecărei reprize. Specialiştii spun că această băutură energizantă consumată de stelişti conţine foarte multă cofeină, echivalentul a două ceşti de cafea!
În plus, sticluţele respective conţin seminţe de guarana, care stimulează organismul, alungă senzaţia de somnolenţă şi susţine sistemul muscular, dar şi pe cel nevos. În compoziţia energizantului se mai găsesc şi rădăcini de ginseng, care măresc viteza de reacţie a organismului, fiind utilizate mai ales în timpul unui efort fizic prelungit.
Reghecampf: “Nu sînt medicamente, nu sînt vitamine, e o băutură!”
– Domnule Reghecampf, toată lumea e curioasă ce e cu pungile din care au băut jucătorii.
– Peste tot în lume jucătorii beau din pungi în timpul meciurilor. Noi sîntem prea primitivi! Sînt nişte pungi speciale pe care jucătorii le pot primi în timpul meciurilor.
– Dar ce e cu ele?
– O să vedeţi la meciul de joi cu Stuttgart. Atunci o să vină nişte persoane din Germania şi o să vă convingeţi că nu e nimic dubios. Cei de la Stuttgart folosesc aceste băuturi, produse de o firmă mare. Nu sînt medicamente, nu sînt vitamine, e o băutură.
– De unde le luaţi?
– Le luăm gratis de la acea firmă, printr-o sponsorizare. Nu dăm nici un ban pe ce beau jucătorii.
– E o băutură sau sînt medicamente?
– Nu există nici un medicament în pungilea alea. Singurile medicamente pe care le-am văzut la jucătorii mei sînt pastile de Omega 3, pe care le poate lua orice om. Inclusiv copilul meu.
“E o băutură pe care o bem în fiecare zi la antrenamente, cred că s-a făcut prea mare tam-tam cu băutura aceasta. E o simplă băutură energizantă, cum cred că majoritatea echipelor au” (Alex Chipciu, mijlocaş Steaua)
“UEFA interzice plimbarea pungilor în timpul meciurilor pe teren! Eu nu sînt bătut în cap şi ştiu regulamentul” (Ion Crăciunescu, fost preşedinte CCA)
Ce conţine un tub de energizant folosit de stelişti
– valoare energetică: 298 calorii
– proteine: 0,2 g
– carbohidraţi: 17,3 g
– zaharuri: 15,3 g
– vitamina C: 108 miligrame (135%)
– vitamina B1: 0,1 miligrame (0,9%)
– cofeină: 99 miligrame
Gogu a zis
Brazilia, de-abia la Cupa Confederatiilor a acceptat 1-4-2-3-1 pentru prima data (!), intrucat i-a gasit pe Paulinho si Luis Gustavo. Steaua isi poate permite, datorita lui Bourceanu si Pintilii. Numai cateva echipe pe glob (!) reusesc 1-4-2-3-1. Viorel Tanase cu cine a studiat, cu Mourinho ? Cum sa-ti permiti 1-4-2-3-1, cu un lot de liga 3 la care au mai fost adusi cativa jucatori cam de acelasi nivel ? 1-4-4-2 inchide spatiile ce pot fi speculate de adversar si il descurajeaza pe acesta, il face sa greseasca, iar, in final, echipa ce joaca cu 1-4-4-2 va invinge chiar cu un lot mai slab decat adversara mai valoroasa, dar care joaca cu un alt sistem. Din toate relatarile, deducem ca cea mai buna echipa e SC Bacau, numai ca aduna foarte multe infrangeri. In liga 1 nu se promoveaza cu impresie artistica, cu Husein si Dumitriu… In liga 1 se promoveaza cu pragmatism, cu transformarea majoritatii fazelor fixe, cu joc simplu, rapid, surprinzator. In stilul acesta, nici peste 10 ani nu se va promova. Am mai transmis ce energizante consuma Steaua. Cu mai mult timp in urma am prezentat “foglia secca” a brazilienilor. Probabil, nu intereseaza.
Gogu a zis
Intrati pe Google pe „Adevarata fata a loviturii „foglia-secca”. Ca o completare – august 2013 – golul lui Eric din Pandurii – Astra = 1-3. Se loveste sub minge cu siretul (si sub siret catre varful pantofului, de aceasta data), realizandu-se acea taiere ca la tenis de masa. Foarte slaba e miscarea de rotatie (prezenta la celelalte cazuri prezentate in material). Eric trage cu stangul. Aici, comprimarea mingii e in emisfera verticala dreapta, incat, in partea a doua a traiectoriei, la decomprimarea mingii, apare tendinta deplasarii spre stanga. Efectul puternic al taierii mingii nu mai lasa si o replica (desi mai slaba) spre dreapta. Din deplasare, nu se putea mai mult de 70% din lovitura standard (din lovitura libera). Eric, nota 10.
Gogu a zis
Ca sa nu va mai incurcati cu antrenorii si sistemele de joc, luati niste jucatori foarte tineri brazilieni (si foarte ieftini; din serie A sau B din Brazilia). Ei se dau dupa orice sistem, deoarece nu e mult de lucru cu ei la capitolul tehnica. M. Lucescu are 11 sau 12 in lot si nu-si face probleme.