Pe zi ce trece, tot mai multe camere foto digitale se răspîndesc în întreaga lume. Diversitatea și multitudinea acestora crează o foarte bună piață de desfacere pentru acest gen de produse.
Adio, film și developare !
Sună bine, nu ? Avantajele pe care o astfel de cameră le are la dispoziție sînt cu mult superioare față de tradiționalul aparat de fotografiat al bunicilor. Motivele care îi determină pe cumpărători să aleagă din ce în ce mai mult aceste camere foto sînt următoarele: nu necesită film pentru pozele realizate, implicit nu se mai pune problema developări. Un dezavantaj pentru unii este necesitatea unui computer prin care pozele pot fi descărcate din cameră, dar dacă acesta nu există, nu este o mare problemă. Un alt mod poate fi chiar o imprimantă fară o conexiune prealabilă la un computer, prin care se pot imprima cadrele fotografiate direct pe o hîrtie fotografică.
Funcțiile de care dispune o astfel de cameră pot face dintr-un fotograf amator unul profesionist, iar dacă fotografiile realizate de acesta mai sînt și prelucrate cu ajutorul programelor de editare a imaginilor, atunci chiar putem afirma depre acestea că sînt adevărate opere de artă.
Majoritatea camerelor foto digitale realizează și captură video de scurtă durată, încadrîndu-se în memoria existentă în cameră. Bineînțeles, aceasta poate fi mărită cu ajutorul cardurilor de memorie ce pot fi incluse în sloturile camerei respective. Alimentarea se realizează prin intermediul acumulatorilor sau a simplelor baterii, durata de viață a acestora fiind însă cu mult mai redusă. Un aspect foarte important pentru o cameră foto digitală constă în dimensiunea zoom-ului optic și mai puțin a celui digital. Focalizarea subiectului de la distanțe mari constituie un avantaj pentru camera respectivă.
Taxe la superlativ
Calitate înaltă, dar la un preț pe măsură. Poate acesta ar fi singurul impediment pe care cumpărătorul român îl poate avea atunci cînd intenționează să achiziționeze o astfel de cameră foto digitală. Vă întrebați de ce costă atît de mult o cameră foto digitală? În acest caz nu este o problemă doar a țării noastre. Se mai întîmplă și în alte state europene. Oricum, prețurile mari se datorează în principal taxării ca marfă de import, rezultînd de aici și costurile mari la care se ridică un produs din această categorie. În România, la prețul de producție al unei camere foto digitale se mai adaugă 25% accize, 19% pentru taxa pe valoarea adaugată (tva), iar în final magazinul ce pune în vînzare produsul mai aduce și el propriul adaos comercial. Iată cum ajung camerele foto digitale să coste aproape dublu, la noi, față de prețul pe care producătorul îl recomandă spre vînzare.
Alegerea perfectă
Dacă vreți să cumpărați o cameră foto digitală și încă nu sînteți hotărît asupra unui model anume, trebuie să aveți în vedere următoarele caracteristici: o rezoluție a imaginii de minimum 640×480, sigur aceasta poate fi mult mai mare ca standard minim, existența unui ecran LCD, un zoom digital care poate varia între 2.5x și 5x, iar pentru cel optic, simpla lui prezență face aparatul mult mai bun. Camera trebuie să fie compatibilă cu majoritatea sistemelor de operare. Totodată, din pachetul camerei nu trebuie să lipsească accesoriile și software-ul dedicat acesteia. Formatul pentru poze, la majoritatea camerelor, este JPEG, iar pentru captura video, AVI. O memorie internă de minim 8 MB și posibilitatea de a o extinde prin ajutorul sloturilor de memorie prin carduri Secure Digital, SmartMedia sau oricare tip de astfel de card compatibil cu camera dvs. Aceste caracteristici sînt pentru o cameră HP ce variază între un preț de 140$ și 170$. Dacă doriți ceva mult mai profesional, aveți posibilitatea să alegeți una dintre marcile binecunoscute, cum ar fi: Canon, Olympus, Sony, Nikon, sau Minolta. Oricum, lista rămîne deschisă și pentru celălalte mărci, dar acestea au o pondere mult mai mare pe piața românească decît produsele „no-name”. Și nu în ultimul rînd, să nu uitați de perioada și de condițiile garanției care vă sînt oferite, această perioadă trebuind să fie de minimum 12 luni de zile. (Iulian VILIMAN)
Lasă un răspuns