• ei au fost chemați ca martori de unii inculpați, dar cum apărătorii acestora au lipsit, ei nu au putut fi chemați la bară
Principalii martori în dosarul Banca Transilvania, mai precis înalții funcționari din centrala băncii de la Cluj, nu au putut fi audiați la termenul de ieri, pentru că nu au fost prezenți la proces avocații inculpaților în apărarea cărora au fost citați aceștia. După ce luni la rînd, procesul Banca Transilvania a avut termene în fiecare săptămînă, după audierea inculpaților, judecătorii au trecut la acordarea unor termene normale, adică de cel puțin trei săptămîni între o ședință de judecată și alta.
La termenul de ieri, judecătorii ar fi urmat să audieze o parte din martorii propuși de inculpați în apărarea lor. De la Cluj ar fi urmat să fie prezenți Cecilia Iliescu, vicepreședinta băncii pe vremea acordării creditelor ilegale la sucursala din Bacău, Livia Grigoraș, șefa serviciului de credite, Vasile Zaharia, inspector de credite, Adrian Niculescu, jurist, Maria Crișan, directorul Direcției de credite, și Ioan Mînecan, directorul Direcției metodologice. Toți aceștia sînt înalți funcționari de la centrala de la Cluj, oameni cu ajutorul cărora atît funcționarii bancari ai sucursalei băcăuane, cît și administratorii de firme inculpați speră să-și dovedească nevinovăția. La termenul de ieri au fost prezenți în Bacău doi dintre funcționarii de la Cluj: Maria Crișan și Ioan Mînecan, dar nu au putut fi audiați pentru că trei dintre avocații inculpaților care au solicitat audierea lor nu au fost prezenți la proces. În aceste condiții, judecătorii s-au limitat la audierea lui Radu Palade, inspector de asigurări la SAR Transilvania, societatea de asigurări prin intermediul căreia se încheiau toate contractele de gaj ale clienților care obțineau credite de la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania.
Judecătorii au dispus ca audierea tuturor martorilor de la Cluj să aibă loc pe 18 mai. În ceea ce-l privește pe Radu Palade, acesta le-a arătat judecătorilor că evidența tuturor contractelor de gaj și urmărirea încasării ratelor se făcea la centrala de la Cluj. Potrivit lui Palade, singura obligație a inspectorilor sau referenților de la SAR Transilvania Bacău era doar încheierea contractelor de gaj, iar în condițiile în care firmele nu-și achitau ratele de asigurare, la cererea centralei să-i convingă pe administratori să-și achite obligațiile, în caz contrar urmînd rezilierea contractului. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns