Gabriel Cotabiţă îşi aşteaptă fanii pe 3 noiembrie, la Sala Palatului, pentru un concert extraordinar în care va reuni cele mai cunoscute şlagăre pe care le-a lansat în 24 de ani de carieră solistică. Concertul va avea loc la două zile după aniversarea artistului, întrucât luni, 1 noiembrie, Gabi Cotabiţă împlineşte 55 de ani. Artistul va petrece ziua de naştere la repetiţiile pentru concert.
Într-un interviu acordat AGERPRES, Gabi rememorează anii de început ai carierei sale, declarând că au trecut pentru el „ca şi când nu ar fi existat”.
El îşi aminteşte, de asemenea, de momentele dificile de la începutul carierei, când era nevoit să facă naveta între Bucureşti şi Craiova pentru a-şi putea ajuta familia să treacă peste „criza teribilă” din acea perioadă, dar şi de bucuria pe care i-a adus-o cariera muzicală pe care şi-a ales-o, afirmând că aceasta l-a ajutat să treacă dincolo de „barierele timidităţii”.
Artistul spune că este bucuros că are mulţi prieteni şi îi pare rău că nu îi poate avea pe toţi alături la concertul din 3 noiembrie, după aniversarea zilei sale de naştere, deoarece „Sala Palatului ar deveni neîncăpătoare”.
AGERPRES: Anul 2010 a fost un an prolific pentru dvs. Aţi lansat în primăvară albumul „Fărâme de tandreţe” care cuprinde melodii de dragoste şi apoi acest „Best Of”. Peste trei zile veţi susţine un concert în care vor fi prezente cele mai cunoscute cântece lansate din ’86 până în prezent. Ce reprezintă aceşti aproape 25 de ani de carieră solistică?
Gabriel Cotabiţă: Din punctul meu de vedere, parcă ar fi trecut doar o secundă. A fost o trecere rapidă, au trecut ca şi când nu ar fi existat, foarte repede şi, de asemenea, excepţional pentru mine este faptul că am reuşit, în ultimii 24 de ani, să dau oamenilor cântece care să le aducă bucurie. În momentele lor de cumpănă, în momentele de tristeţe, în momentele de bucurie am fost acolo cu un cântec şi i-am ajutat să treacă de clipele mai grele. Acest lucru mi se pare cel important acum, dacă este să mă uit retroactiv.
AGERPRES: Aţi început să cântaţi în timpul facultăţii, la Craiova, aţi făcut parte din trupele Holograf (prima formulă), Redivivus iar apoi aţi hotărât să începeţi o carieră solistică. Acest lucru s-a întâmplat la Mamaia în ’86. Ce amintiri aveţi legate de acele momente?
Gabriel Cotabiţă: Am început să cânt mult mai devreme, din clasa a II-a, iar bani, din asta, am câştigat de la vârsta de 14 ani. Dacă e să am în vedere cariera oficială, din punct de vedere al câştigului din această meserie, am 35 de ani de carieră. Lansarea oficială a solist a avut loc, într-adevăr, în ’86 la Mamaia, iar ca solist rock a fost în ’76, la Festivalul Naţional al Creaţiei Studenţeşti.
AGERPRES: La lansarea de la Mamaia s-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit până atunci, aţi avut trei bisuri la concursul de creaţie, ceea ce înseamnă că publicul v-a remarcat talentul. La cât timp aţi fost remarcat şi de televiziune?
Gabriel Cotabiţă: Nu s-a mai întâmplat nici după aceea, crede-mă. Atunci a fost doar un succes local. Festivalul respectiv s-a transmis doar la radio, iar cu piesa respectivă eu nu am luat premiu. A fost doar un succes la faţa locului, nu a avut ecouri naţionale. Adevărate ecouri a avut melodia „Noapte albastră”, care a apărut de nicăieri, la radio şi a fost adoptată de public fără să mă cunoască, fără să mă fi văzut vreodată, pentru că prima mea apariţie televizată a fost patru luni mai târziu, la 1 ianuarie 1987.
AGERPRES: Începerea unei cariere solistice a presupus să locuiţi în Bucureşti. A fost greu, ţinând cont că aveaţi o familie şi eraţi tatăl a trei copii mici?
Gabriel Cotabiţă: Da, a fost foarte greu, pentru că era o perioadă complicată. Întreţinerea familiei reprezenta alergătură foarte multă. Soţia mea rămăsese singură la Craiova cu fetele, eu locuiam în nişte condiţii – aş putea spune – ciudate. Locuiam într-un oficiu de hotel de 4 pe 4, care avea baia pe hol, şi a fost o perioadă de aproximativ un an destul de dificilă. Făceam drumuri la Craiova ducându-le de mâncare din când în când, pentru ca ei să poată să reziste. În acea perioadă era şi criza aceea teribilă. A fost o perioadă foarte dificilă, pot spune asta.
AGERPRES: Ce fac acum fiicele dvs? Urmează vreuna cariera muzicală a tatălui sau pe cea pedagogică a mamei?
Gabriel Cotabiţă: Nu, niciuna dintre fetele mele nu urmează carierele noastre. Una urmează o carieră în publicitate, de relaţii publice, cealaltă are o carieră în televiziune, iar ce-a de-a treia este în marketing.
AGERPRES: Cum aţi început activitatea alături de Mihai Pocorschi şi trupa VH2?
Gabriel Cotabiţă: A fost o continuare frumoasă a începuturilor din anii ’80, când ne-am cunoscut. Am colaborat în 1981, într-un super-grup care a cântat o vară întreagă la Mangalia, după care ne-am reîntâlnit şi am lucrat pentru primul album Holograf, care a şi fost tipărit şi la care am colaborat ca solist. Albumul al doilea a fost pregătit, era gata să fie lansat, dar între timp eu am renunţat să mai lucrez cu ei, întrucât nu aveam timp pentru mai nimic. Continuarea cu VH2 a fost o reîntâlnire firească, zic eu, dar oricum de bun augur, care ne-a făcut bine amândurora, creând un proiect care, iată, de opt ani rezistă pe piaţa muzicală şi VH2 este socotită în acest moment una dintre trupele de referinţă ale genului.
AGERPRES: Ştiu că aveţi mulţi prieteni în lumea muzicală, atât printre colegi, cât şi printre compozitori. Vor fi invitaţi la concertul din 3 noiembrie?
Gabriel Cotabiţă: Toţi oamenii cu care am colaborat sunt invitaţi. Am foarte mulţi prieteni, aşa este, din păcate, dacă ar fi să-mi invit toţi prietenii, Sala Palatului ar deveni neîncăpătoare pentru invitaţii mei. Acest lucru mă bucură enorm, pentru că asta nu face altceva decât să dovedească faptul că în meseria asta pot exista şi prietenii, dincolo de invidii şi interese.
AGERPRES: Aţi avut o perioadă în care aţi trecut de pe scenă în spatele scenei, mai precis aţi făcut producţie muzicală: aţi lucrat în studio, aţi avut emisiuni TV, aţi produs un festival Mamaia în ’98 şi vreo 10 festivale Callatis. E mai bine în spatele scenei decât pe scenă?
Gabriel Cotabilă: Aşa este, am făcut aproape de toate, producţie muzicală, inginerie de sunet, pentru artişti şi repertoriu din toate zonele muzicale, emisiuni TV. Am făcut de toate pentru că la un moment dat, atunci când vrei să treci la un nivel superior, trebuie să adopţi cunoştinţe din varii domenii, ceea ce am făcut. Nu aş putea spune că este mai bine în spatele scenei. Inevitabil te confrunţi cu emoţii, cu surprize plăcute şi neplăcute. E complicat genul acesta de viaţă, mai ales când depinzi de un juriu teribil, care este publicul, care poate să te ”pice” oricând la acest tip de examen. Tu îţi faci treaba şi dacă publicul nu apreciază ce ai făcut, toată munca este în zadar, dar asta este meseria, ăsta este jocul. Nu poţi obliga pe nimeni să aprecieze un act artistic doar pentru simplul motiv că l-ai făcut tu.
AGERPRES: Prietenii dvs spun că aveţi talent de scriitor, este adevărat?
Gabriel Cotabiţă: Nu ştiu, asta spun ei. Până acum am scris câteva articole pe blog-uri, am mai scris pe ici, pe colo, dar eu nu consider că sunt un scriitor. Sunt încă departe de ceea ce numesc eu ”a scrie”. Momentan nu am nicio intenţie să mă apuc de această meserie, dar ştii cum e, niciodată să nu zici niciodată, se poate întâmpla în orice moment.
AGERPRES: Cum aţi caracteriza aceşti ani de când viaţa dvs a devenit sinonimă cu muzica?
Gabriel Cotabiţă: Sunt un om fericit pentru că am reuşit să fac un lucru pe care puţină lume reuşeşte să-l facă, acela de a face numai lucrurile care-i fac plăcere şi în viaţă eu am avut parte de aşa ceva. Muzica mi-a adus o posibilitate de exprimare pe care, până atunci, nu o aveam, timiditatea mi-a fost dată la o parte pentru că am reuşit acea trecere dincolo de barierele timidităţii prin cântec şi am putut să mă exprim în aşa fel încât oamenii să mă aprecieze, ceea ce a fost, pentru mine, un mare beneficiu.
AGERPRES: Ştiu că nu vă place să faceţi planuri de viitor, dar ce vă doriţi în următorii ani, mai ales că mâine este ziua dvs?
Gabriel Cotabiţă: Deocamdată vreau să trec cu bine peste aceste momente, peste zilele de 1, 2 şi 3, care sunt extrem de importante. Astăzi (duminică – n.r.) am prima repetiţie finală, mâine (luni – n.r.) sunt primele două ”şnururi”, miercuri este spectacolul şi după aceea o să mă mai gândesc ce vreau. Îmi doresc ca totul să iasă bine, lumea să fie mulţumită şi să reuşesc să fac cât mai mulţi oameni fericiţi cu spectacolul din 3 noiembrie. După aceea, Dumnezeu cu mila!
AGERPRES: Un mesaj pentru fani?
Gabriel Cotabiţă: Le dau întâlnire pe data de 3 noiembrie. Să fie acolo fiindcă şi eu mă grăbesc să ajung.
***
Solistul de muzică uşoară Gabriel Cotabiţă s-a născut la 1 noiembrie 1955. Nume cunoscut al scenei muzicale pop-rock româneşti, este absolvent al Institutului de Electrotehnică din oraşul natal, Craiova. Pasiunea pentru muzică îl îndreaptă mai întâi spre chitară, pe care o studiază la Şcoala populară de artă din Craiova (1967-1969); în cariera de interpretare vocală, debutează la Braşov, alături de grupul ”Redivivus”, în 1975.
Între anii 1983-1985, numele său se regăseşte în componenţa grupului ”Holograf”, unul dintre promotorii de notorietate ai rock-ului autohton, pentru ca din 1986 să se lanseze solo în muzica uşoară. Confirmarea vine odată cu participarea la ediţia 1986 a Festivalului de la Mamaia, cu melodia compozitorului Ionel Tudor – ”Chemarea pământului”. În următorii ani, participă la o serie de concursuri şi festivaluri muzicale de gen şi are dese apariţii la televiziune, devenind în scurt timp una dintre vocile de succes ale muzicii uşoare de la noi. Director muzical şi realizator de emisiuni la TV, din 1995.
În 2002, formează, alături de Mihai Pocorschi, grupul VH2 şi tot în acelaşi an i se decernează Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor în cadrul Galei muzicale ”O zi printre stele”.
A obţinut numeroase trofee la Festivalul de la Mamaia, precum şi la alte festivaluri, multe dintre cântecele sale devenind şlagăre. S-a implicat, de asemenea, în organizarea şi prezentarea festivalului-concurs internaţional de muzică pop de la Mangalia, ”Callatis”. La 25 septembrie 2010 a evoluat într-un concert în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului ‘Sinaia Forever’. AGERPRES
Lasă un răspuns