Mitul garanțiilor depuse pentru creditele luate de grupurile implicate în fraudarea sucursalei băcăuane a Bancii Transilvania începe să se dărîme ca un castel de nisip. De cînd au fost arestați în dosarul Banca Transilvania, inculpații au tot vociferat că au garanții depuse care nu au fost executate de bancă. „Prin urmare, managementul băncii este ineficient, ceea ce ar putea fi și un fapt intenționat, în scopul de a mări penalitățile pe care trebuie să le plătim”, au tunat mai toți administratorii de firme acuzați că au luat bani cu împrumut de la bancă și că nu i-au mai recuperat. Numai că o simplă trecere în revistă a gajurilor depuse de cei care au fost eliberați duce la concluzia că acestea pur și simplu nu există. Că așa stau lucrurile reise și din rapoartele lichidatorilor băncii, care nu găsesc bunurile depuse drept gaj, și deci nu au ce executa. Lista pe care v-o prezentăm în continuare este pur și simplu aleatoare. Firma Caloripet, al cătrei administrator este Ovidiu Cătălin Petrescu, a depus drept gaj un stoc de marfă, care nu a putut fi identificat. Liviu Florin Dorneanu, administratorul societății Neomedian SRL, împreună cu soția lui Benoni Beca, Alina, a depus drept gaj pentru împrumuturile luate un stoc de vin și o linie de îmbuteliere care nu au putut fi indentificate. Mirel Ionel Anghel, administratorul societății Diram Com SRL Bacău a luat și el credite pentru care a depus tot un stoc de marfă neidentificat de lichidatori nici pînă acum. Niculina Șerban, administrator la firma Natricom din Onești, dar și a firmei Maracuja din aceeași localitate, a depus gaj pentru creditele luate un stoc de vin inexistent. Constatin Chirilă, administrator la Euroinvest SA Bacău, a depus garanție pentru împrumutul făcut un stoc de marfă neidentificat, cum a făcut și Virgil Cătălin Berzunțanu, administratorul societăților Unsvin și Arcovin SRL. La fel a procedat și Vasile Istrate, administratorul firmelor Doncat, Sevivin și Unsvin împreună cu Berzunțanu, pentru care nu au putut fi identificate stocurile de marfă depuse drept gaj. Situația se mai schimbă puțin în cazul celor din grupul „alcool” doar în cazul lui Marcel Petru Rusu, administratorul societăților Montvin SRL, Miraben Prest și Petvin, care a depus drept garanție și un stoc de marfă neidentificat dar și o ipotecă de rangul trei (adică același bun a mai fost depus drept garanție pentru încă două credite) pe două hale de la o crescătorie de păsări de la Buhuși.
Nici în cazul celor de la grupul „lemn” nu se schimbă situația. Codrin Polac, administrator la firma SC Sagest SRL Bacău, Costache Renato, administrator la SC Bross SRL Bacău, Irinel Popa, în calitate de administrator al societăților Nacidal și Briacento, Gheorghe Sîrbu, administratorul societății SC Novimar SRL au depus drept gajuri cherestea, bușteni de fag, motorină și ciment, care nu au mai fost găsite la verificări. În situația în care nu se pot identifica garanțiile, banca trece la declararea procedurii de faliment, lucru care a și fost făcut pentru cel puțin zece dintre societățile cu pricina. Numai că lichidatorii băncilor nu au mai găsit nici un alt bun care ar fi putut valorificate în contul datoriilor, așa că băncii nu-i rămîne decît să se îndrepte împotriva bunurilor personale ale administratorilor. Lucru greu de dus la bun sfîrșit, deoarece acest lucru nu se poate face decît prin hotărîre judecătorească.
În altă ordine de idei, toți administratorii la care s-a făcut referire mai sus au decizie de revocare a măsurii areastării, stabilită în urmă cu două zile de judecătorii de la Tribunalul Bacău. Ei nu au fost încă eliberați din Penitenciarul Bacău pentru că procurorii de la Parchetul Național Anticorupție mai au la dispoziție două zile, inclusiv cea de astăzi, pentru înaintarea recursului împotriva acestei decizii. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns