Sărmăluțe cu ciuperci
Ingrediente: 1-2 verze murate (circa 2 kg), 200 g. orez, 300 g. ciuperci proaspete sau 150 g ciuperci conservate, 2-3 cepe potrivit de mari, 500 g roșii în bulion, 2 linguri mărar și pătrunjel verde tocate mărunt, 6-7 linguri de ulei, sare și piper după gust, 1 crenguță de cimbru.
Se desfac foile de varză, se îndepărtează cotoarele și se taie în bucăți potrivit de mari ca să se poată înfășura sarmalele, iar restul de varză se taie foarte fin. Orezul se alege, se spală și se scurge de apă. Ciupercile se spală, se curăță și se taie cubulețe (mai mari sau mai mici, după gust). Ceapa se toacă mărunt și se înăbușă în 4-5 linguri de ulei; cînd începe să se îngălbenească ușor se adaugă ciupercile și orezul, călind împreună încă 1o minute, apoi se adaugă o ceașcă de apă și se lasă să fiarbă pînă ce scade tot lichidul. Se trage vasul de pe foc și se lasă să se răcească. Roșiile se scot din bulion, se curăță de coajă și se taie foarte mărunt, apoi se pun peste amestecul de orez și ciuperci; se adaugă verdeața, se amestecă bine cu o lingură și se potrivește gustul de sare și pșiper. Din compoziția obținută se iau cu o lingură cantități potrivite și se rulează în foile de varză pregătite dinainte, avînd grijă să fie bine înfundate capetele pentru a nu se desface sărmăluțele. Se ia o cratiță potrivit de mare pentru cantitatea de sărmăluțe și se presară un strat subțire de varză tocată, se așează apoi sărmăluțele avînd grijă ca printre rînduri să se pună cimbrul. Deasupra se pun un strat de varză tocată, cîteva boabe de piper, se toarnă bulionul rămas de la roșii, se stropește cu uleiul rămas, se completează cu apă și se pune vasul la fiert. După ce dă în cîteva clocote se continuă fierberea în cuptor la foc mic. Sărmăluțele se servesc calde, cu mămăliguță, dar sînt la fel de bune și reci. Poftă bună!
Lasă un răspuns