Are un nume care în limba română pare ușor jenant, dar, oricum, mai permisibil decât cel al monedei din Botswana. Se numește Bitcoin și a fost creată, ca monedă digitală, în 2009 de Satoshi Nakamoto. Acum a ajuns și în România, în sensul că s-a găsit și la noi primul întreprinzător care să-i deschidă poarta și care a lansat prima platformă de tranzacționare a monedei virtuale. Pentru că bitcoini înseamnă bani virtuali.
Sincer să fiu, când a apărut pe piață nu am crezut că va avea viitor. E una să ai bani în contul de card sau într-un cont bancar oarecare și să faci tranzacții fără să-i atingi.
Internetul l-a obișnuit și pe rumân cu situațiile virtuale, fie în materie de tranzacții bancare sau bursiere, fie chiar în chestiuni de amor. Ne-am învățat cu virtualul ca țiganul neaoș cu scânteia. Ba, în materie de tranzacții financiare, românii au bătut de mult câteva recorduri sau au egalat altele pe plan internațional, de pe vremea celebrelor „caritas”-uri, în care băgai o sumă și o înmulțeai de „n” ori. Cum altfel decât virtual, pentru că banii reali nu prea i-am mai văzut după aceea.
Așadar, de ce nu am încerca și acum, liniștiți, să investim în noua monedă, să facem tranzacții la bancomat (pentru că vor apărea și bancomate), să speculăm piața pentru a câștiga, măcar cât de puțin, pentru că o investiție fără ceva profit nu se poate chema decât… afacere oltenească.
O pictoriță din România a decis să-și vândă tablourile folosind moneda virtuală Bitcoin, care a avut un parcurs fulminant în 2013 și a depășit aurul ca valoare. Totuși, până acum nu a reușit, deoarece puțini români au auzit de Bitcoin. Nici în alte țări nu este foarte cunoscută moneda. Însă în Cipru, de exemplu, studenții pot plăti cu moneda virtuală taxele la facultate, iar americanii și-au vândut apartamentele și au făcut și profit.
Bitcoin – spun comentatorii pieței – se bucură de succes mai ales în rândul speculatorilor, iar anul trecut valoarea sa a crescut de peste o sută de ori. De la 10 dolari, cât valora în ianuarie 2013, a sărit la 100 în august, după ce moneda a fost recunoscută de Germania. Vă dați seama la cât se va duce odată cu intrarea ei în România. În noiembrie, după aprecierile pozitive ale guvernatorului băncii federale a Statelor Unite, a trecut deja de 1.250 de dolari, chiar dacă în decembrie moneda a scăzut spre o mie de dolari, după ce China a interzis-o, de teama că ar putea sponsoriza acte teroriste.
Se vede, deci, că nici bitcoinul nu poate scăpa de șarpele monetar. Ba, mai mult, se spune clar că poate deveni o bulă speculativă, deoarece există riscuri majore. Cei care își țin economiile în această monedă virtuală pot pierde tot dacă este abandonată în masă. Dacă!
Până acolo, însă, parcă tot m-ar mânca palmele să încerc ceva în domeniu. Am auzit că ar fi în circulație 13 milioane de monede virtuale. Ele sunt acceptate de 10.000 de comercianți ca mijloc de plată, iar numărul tranzacțiilor a ajuns aproape de 25 de milioane. Avem loc cu toții pe această piață. Pentru că e… virtuală.
Lasă un răspuns