• investițiile în cartierului ANL din cartierul Gherăiești depășesc cu mult previziunile specialiștilor • după ce costurile legate de viabilizarea terenului au egalat sumele cheltuite pentru construcția caselor, alte cîteva sute sau zeci de miliarde vor mai fi date pentru
recuperarea rezervei de gaz metan descoperite în zonă
Problemele apărute în urma descoperirii emanațiilor de gaz metan în cartierul ANL din Gherăiești Bacău au ajuns în aceste zile și în atenția specialiștilor din Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. Constantin Strugariu, șeful Oficiului ANL Bacău, ne-a declarat că în cadrul unei întruniri avute în cursul zilei de ieri la București a purtat discuții pe această temă cu reprezentanți ai Agenției Naționale a Resurselor Minerale și ai Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale. Nu este pentru prima dată cînd cauzele emanațiilor de gaz metan din cartierul ANL Gherăiești sînt căutate de specialiști. De mai bine de un an, zeci de ingineri de la diverse institute din țară au încercat să determine cam cît de mari sînt rezervele de gaz metan descoperite în această zonă și să găsească solții pentru epuizarea acestora. În afară de reprezentanții Societății de Prospecții București mai sînt așteptați în zilele următoare să ajungă în Bacău cîțiva specialiști de la Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice Cîmpina și Agenția Națională de Resurse Minerale Bcurești. „Problema este cu mult mai complexă, iar pentru noi are dimensiunile unei calamități naturale. Este un lucru care nu putea fi prevăzut și pentru care nu poate fi găsit nimeni răspunzător”, spune Constantin Strugariu. Șeful Oficiului ANL Bacău spune că, la o primă estimare, lucrările de foraj în această zonă ar putea costa chiar și cîteva zeci de miliarde de lei. „Problema care se pune acum este legată de finanțarea acestor lucrări. Din cîte se pare, banii vor veni din partea ministerului”, a mai completat Constantin Strugariu. Șeful Oficiului ANL Bacău nu exclude chiar posibilitatea ca beneficiarii locuințelor construite prin credit ipotecar să se mute în casă nouă înainte de finalizarea racordului la rețeaua de gaz metan. „Deocamdată, racordul la rețea nu poate fi făcut pînă cînd specialiștii în domeniu nu garantează că rezerva subterană de gaz metan a fost complet epuizată”, mai spune Constantin Strugariu.
Cartierul ANL Gherăiești a înghițit, pînă acum, cîteva milioane bune de dolari. După ce costurile legate de viabilizarea terenului au egalat sumele cheltuite pentru construcția caselor, alte cîteva sute sau zeci de miliarde vor mai fi date pentru recuperarea rezervei de gaz metan descoperite în zonă. Secretarul municipiului Bacău, Dumitru Popa, spune că, la această oră, este luată în calcul construirea în această zonă a unui număr de case cel puțin egal cu cele ridicate pînă acum pentru a fi amortizate cheltuielile făcute cu prelungirea rețelelor de alimentare cu utilități. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns