Spre deosebire de alte piete pierdute de România dupa 1990, cea a fructelor de padure a ramas oarecum la aceeasi dimensiune. Silvicultorii exporta in tarile europene sute de tone de fructe de padure. Cele mai multe produse de acest fel ajung in Germania si Austria, state care, desi au paduri pe suprafete mari, prefera sa le importe de la noi. Pina in prezent, Directia Silvica Bacau
a reusit sa livreze catre acesti beneficiari peste 60 de tone de catina. „E produsul cel mai solicitat la export. Mai avem in plan recoltarea a inca 100 de tone de macese, un alt produs foarte bine vindut afara”, a declarat Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau. Beneficiarii acestor produse importante de la noi le folosesc atit in industria alimentara, producind sucuri naturale, cit si in cea farmaceutica. Din pacate, in tara nu este cautata catina, desi, se stie, este produsul natural cu cel mai ridicat continut de multivitamine. Si asta cu toate ca exista, prin Programul SAPARD, posibilitatea de a se primi pina la 100.000 de euro pentru investitii în procesarea si comercializarea fructelor de padure, atit pentru înfiintarea sau modernizarea unitatilor de colectare, cit si pentru depozitare, refrigerare, procesare a fructelor de padure.
Directorul Savu mai spune ca este foarte greu sa gaseasca forta de munca pentru a culege fructele din padure. „Oamenii nu mai vor sa mai munceasca la cules fructe de padure, desi, zic eu, le platim bine efortul. Un culegator poate cistiga peste 50-60 de lei intr-o singura zi”, mai spune Savu. Anul trecut, padurarii din judet au recoltat, ajutati fiind mai ales de populatia de la munte, peste 128 de tone de fructe de padure. Din aceasta activitate, Directia Silvica Bacau a obtinut venituri in valoare totala de 83.200 de euro (aproape trei miliarde de lei vechi).
Lasă un răspuns