Poate că mulți dintre cei care știu de filiala Bacău a Asociației Nevăzătorilor din România (AN) nici nu bănuiesc că, în loc să se descurajeze în fața nenorocirii care i-a lovit, oamenii aceștia se luptă adesea pentru o viață normală, găsind refugiu mai ales în sport și cultură. Demne de admirație și deloc de compătimire se dovedesc a fi, într-adevăr, manifestările sportive pe care nevăzătorii din județul nostru le organizează anual sub coordonarea președintelui asociației, Vasile Diaconu. „În această perioadă, asociația se află sub semnul cupei «Ștefan cel Mare» la șah, table, popice și goalball. Campionatele de table și șah au avut loc la sediul filialei, iar popice s-au jucat la Clubul CFR”, ne-a informat referentul cultural Gabriel Pamp. Cel mai spectaculos dintre sporturile pentru nevăzători s-a arătat a fi însă goalball-ul, al cărui campionat local s-a desfășurat joi după-amiază în sala de sport a Colegiului Național „Gheorghe Vrînceanu”.
În jurul orelor 14,45, un grup de oameni veseli se adunase în vestiarul sălii de sport, gata pentru competiție. Printre ei, Gheorghe Diaconu, membru al uneia din cele două echipe care concurau pentru titlu. „Goalball-ul e un sport dintre cele mai dificile. Pe un teren de 18 metri, cu porți de circa 9 metri lungime și un metru înălțime, două echipe de cîte trei persoane joacă ceva asemănător handbalului. Fiecare echipă este formată, prin rotație, dintr-un aruncător și doi apărători. Mingea, prevăzută în interior cu clopoței, trebuie localizată cu ajutorul auzului și oprită înainte de a ajunge în poartă. În joc se pot implica și persoane care văd într-o oarecare măsură, dar, oricum, toți participanții sînt legați la ochi”, ne-a mai spus Gabriel Pamp. Meciul de joi, format din trei reprize de cîte cinci minute fiecare, a fost arbitrat de profesorul de sport Paul Deboveanu, care se ocupă și de antrenamente. „Prin eforturile tuturor, am reușit să ducem Bacăul în divizia A a campionatului național la goalball”, ne-a declarat acesta cu mîndrie.
Meciul, la care au asistat cîțiva prieteni și colegi de asociație, împreună cu reprezentanți mass-media, a debutat la doar cîteva minute dupa ora 15, între echipele locale formate din Vasile Diaconu, Vasile Damian și Silviu Pătrăcuță, respectiv Constantin Marcu, Constantin Carp și Virgil Enache. «Bătălia» s-a desfășurat în perfectă liniște, participanții dînd dovadă de o seriozitate demnă de un campionat național. Rezultatele finale au fost primite cu urale, ele oferind cîștig de cauză echipei lui Vasile Diaconu, cu scorul de 2-1 la reprize.
„În intervalul următor vom mai desfășura încă o serie de concursuri cu caracter sportiv. Este vorba de finala județeană la șah și table, programată pentru 21 august la Slănic Moldova, precum și de semifinalele campionatului național la șah, din perioada 7-14 septembrie”, a încheiat referentul cultural de la AN Bacău. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns