• fiecare elev de clasa a VIII-a de la Școala „Al. I. Cuza” trebuie să „cotizeze” cu cîte 150.000 de lei • directoarea Doinița Sîrbu spune că banii sînt folosiți pentru cumpărarea foilor de examen și a celor de la simulări, a consumabilelor și a etichetelor necesare sigilării foilor de examen • conducerea de la „Cuza” arată cu degetul spre ISJ • instituția în cauză a recunoscut că și logistica simulărilor de la bacalaureat trebuie suporată din fondurile Comitetului de părinți
Capacitate sau Bacalaureat, examenele naționale pe care le are de trecut un absolvent de gimnaziu sau de liceu au, din toate punctele de vedere, statutul unor „pietre de încercare”. Atît pentru elevi, cît și pentru profesori sau părinții. Și, dacă elevii trebuie să învețe pe rupte, sarcina părinților e mult mai dificilă. Profesorii de limba română, matematică, istorie sau geografie, dacă ar fi să luăm în calcul numai examenul de capacitate, nu mai prididesc să ofere meditații suplimentare, iar părinții să fie responsabili cu „sponsorizarea”. Benevolă sau nu. Unii sînt ferm convinși că o „cotizație” mai mare sau mai mică în favoarea a tot felul de fonduri ale școlii poate înlesni drumul spre reușita la examen a odraslelor și acționează în consecință. Alți părinți nu prea au posibilități, dar au orgolii și acceptă propunerile, în timp ce o a treia categorie de părinți nu au încotro și trebuie să se conformeze situației de fapt, chiar dacă, pentru asta, copiii lor trebuie să renunțe la alocația pe două-trei luni.
Mulți părinți și elevi, dar și profesori, recunosc, în șoaptă, că înaintea examenelor de capacitate și bacalaureat se adună tot felul de taxe, însă nimeni nu prea are curajul să vorbească deschis despre acest lucru. Ultimele informații ne-au parvenit dinspre Școala „Al. I. Cuza”, unde o serie de elevi nu s-au sfiit să susțină că „în școală se strîng cîte 250.000 de lei de căciulă ca taxă de capacitate”. Afirmații grave, care, confirmate, pot naște un adevărat scandal. Drept urmare, am cerut lămuriri profesoarei Doinița Sîrbu, directorul Școlii „Al. I. Cuza”, care, oarecum suprinzător, a recunoscut din start că elevii de clasa a VIII-a strîng bani pentru Capacitate. A diferit însă suma, directoarea Sîrbu susținînd că viitorii absolvenți de gimnaziu nu trebuie să aducă cîte 250.000 de lei de căciulă, ci „doar” cîte 150.000 de lei. „E adevărat că se adună acești bani, dar numai noi știm ce înseamnă organizarea, din punct de vedere logistic, a unui examen de capacitate. Numai un cartuș de toner costă peste un milion de lei și, pentru fiecare probă de examen, trebuie făcute cîteva sute de copii. Ca să nu mai vorbim despre foile folosite la examen sau la simulări sau despre etichetele necesare pentru sigilare”, ne-a declarat directoarea Doinița Sîrbu. Interesant este însă faptul că mai mulți directori de școli au susținut că „foile de examen vin de la Inspectoratul Școlar, în timp ce la simulări nu te obligă nimeni să folosești foi tipizate”.
Deget îndreptat spre Inspectoratul Școlar
Mult mai indignată de întrebare s-a arătat a fi profesoara Svetlana Gavrilovici, unul dintre directorii adjuncți ai Școlii „Al. I. Cuza”, care nu s-a sfiit să arate cu degetul spre Inspectoratul Școlar. „Văd că orice mișcare pe care o facem noi deranjează, dar nimeni nu spune nimic despre cererea Inspectoratului Școlar care, în timpul examenului de capacitate de anul trecut, a solicitat de la fiecare școală cîte 20.000 de lei de elev drept taxă de protocol pentru profesorii care corectau lucrările”, a spus profesoara Gavrilovici. O acuzație pe care inspectorul general adjunct Ana Marchiș a recunoscut-o cu o nonșalanță debordantă. „E adevărat, dar mi se pare o chestie de omenie să dai un pahar de suc și ceva de mîncare unor profesori care stau de dimineață și pînă noaptea să corecteze tezele de la Capacitate. Și apoi, 20.000 de lei nu cred că este o sumă fantastică”, consideră adjuncta ISJ. Cît despre inițiativa celor de la fosta școală nr. 19 de a încasa de la elevii de-a VIII-a cîte 150.000 de lei, inspectorul general adjunct Ana Marchiș a fost cît se poate de clară: „Nu este corect. Am să-l trimit pe domnul Horodnic (inspectorul teritorial Adrian Horodnic, n.r.) să vadă despre ce este vorba”. Așteptăm cu interes rezultatul verificărilor.
Părinții sponsorizează și simularea bacalaureatului
O eventuală descindere a inspectorului Adrian Horodnic la Școala „Al. I. Cuza” riscă, însă, să rămînă fără nici un rezultat palpabil, în condițiile în care, odată virați spre fondul școlii sau orice alt fond administrat de Comitetul de părinți, banii pot fi cheltuiți fără probleme pentru achitarea cheltuielilor presupuse de logistica examenelor de capacitate. Și, dacă la Capacitate se poate, la bacalaureat e chiar indicat. „Elevii sînt beneficiarii simulării și e normal să plătească unele servicii”, a susținut inspectorul Neculai Gruia, care a spus foarte clar directorilor de licee că toate foile, consumabilile și celelalte costuri presupuse de acțiunea de multiplicare a subiectelor de la pretestarea bacalaureatului din 12 aprilie vor fi suportate din fondul Comitetului de părinți. Că unii elevi ai liceelor considerate „de nivel B” nu au nici după ce bea apă și cu atît mai puțin pot achita fondul școlii, care, de cele mai multe ori, nu depășește 50.000 de lei pe semestru în cazul acestor licee, pare a conta prea puțin pentru oficialii Inspectoratului Școlar. „Altfel spus, cine nu plătește, nu participă”, a punctat profesorul Ion Fercu, directorul Liceului „Ion Borcea” din Buhuși. O declarație cu iz de axiomă. Dar cum rămîne cu axioma că învățămîntul din România este gratuit pînă la clasa a XII-a? (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns