Aplicarea, de la 1 mai, a impozitului forfetar, masura stabilita saptamina trecuta de Guvern, ii lasa, pina la aceasta ora, in ceata pe intreprinzatori. Nimeni nu stie mai mult decit s-a declarat, oficial, in presa, ori mai mult decit au scris ziarele si agentiile de presa. Daca pe unii noua masura de impozitare ii tine doar cu simturile ascutite, pe altii ii ingrozeste. Faptul ca proiectul noii ordonante de urgenta nu a fost publicat si nu a aparut nici textul aprobat al ordonantei de guvern, ii determina, insa, pe cei mai multi sa ramina in expectativa. Situatia ii imparte pe intreprinzatori in trei categorii distincte: reboltatii, prudentii si otimistii. Impozitul forfetar este impozitul stabilit dinainte, la o suma globala si invariabila (pausal), indiferent de activitatea firmei.
Conf. univ. dr. ec. Mihai Deju, directorul general al Comat Bacau, este si presedintele Patronatului comerciantilor bacauani. „Greseala mare guvernantilor – spune Mihai Deju – este ca nu au publicat proiectul ordonantei cu privire la impozitul fofetar. Numai pe declaratii de presa e greu sa te pronunti. Un comentariu poate fi facut numai pe textul actului normativ. Ordonanta s-a aprobat si te trezesti cu ea, dar si cu reactiile oamenilor, care pot iesi in strada. Argumentul ca acest impozit va scoate la iveala veniturile care erau ascunse de firmele mici si mijlocii nu are suport, datorita sistemului contabil aplicat. Sigur, pot fi trecute la cheltuieli activitati care nu tin neaparat de activitatea economica. Daca administratorul societatii face, de exemplu, o deplasare in strainatate, pe care o motiveaza ca fiind in interesul economic al firmei, nimeni nu poate dovedi ca nu e asa, chiar daca acolo el vede si un spectacol la opera sau ia masa intr-un restaurant. Afacerile se fac si in acest fel”.
Revoltatii: Unde este planul anticriza?
Constantin Pricopoaea a pornit, cu ani in urma, afaceri cu otel inox din Bacau. Ultima firma pe care a infiintat-o, in acest domeniu, este Duramet Procesing, care colaboreaza cu producatorului de otel SSAB Oxelösund din Suedia. Criza economica, pune, insa, afacerea in mare dificultate, iar noile masuri fiscale apar ca boboana de pe coliva. „Imi vine sa-mi iau cimpii! Unde te uiti – spune patronul firmei -, toata lumea trage heblul. Sintem o tara cu heblul tras. Am incercat sa fac ceva, in tara asta, dar imi este rusine pentru ce se intimpla. Cum la fel mi-a fost rusine sa spun oamenilor mei ca vor lucra o zi da, o zi nu. Dar ce spun furnizorilor mei, ca nu mai pot face nici o plata, de doua saptamini? Intreprinzatorul vorbeste in fiecare zi cu sute de clienti, din toata tara, din toate ramurile economiei nationale, si nimeni nu poate sa spuna ceva clar vizavi de viitorul afacerilor. „Principalul vinovat este Guvernul – crede Constantin Pricopoaea -, care nu da drumul banilor din buget in teritoriu. Sint atitia agenti economici care asteapta banii de la buget, pe contractele derulate cu statul, pentru prestari de servicii. Suferim si noi, cei care le livram lor anumite repere, sa poata lucra”. Despre impozitul forfetar ii vine greu sa vorbeasca. „E greu de spus, cind lumea nu stie ce proiecte sa mai faca – a opinat patronul firmei. Cind constitui o firma studiezi sistemul de impozitare, sa vezi daca poti face fata sau ce dimensiune sa dai afacerii. Acum, o taxa suplimentara, prestabilita, te da total peste cap. Dar poate nu poti produce sa achiti impozitul cerut, indiferent de activitate. Nu poti sti cum merge piata, miine poate sa nu mai mearga. Iar criza, daca tine trei ani, ca aceea din secolul trecut, ce facem? Inchidem toate firmele si am rezolvat problema. Unde este planul anticriza al Guvernului? Dati-mi un exemplu de masura care sa ma incurajeze sa nu dau oameni afara. E simplu de nascocit o taxa, dar daca nu o incasezi ce faci? Nu vedeti ca a trecut o jumatate de an si nu s-a facut nimic in domeniul economic? Pregatiti-va pentru ce este mai rau! Acum, nici primul-ministru daca ma suna nu-l mai cred, la ce vad in tara”.
Ceva mai potolit, dar la fel de pornit este si Laurentiu Baciu, care administreaza firma Romagria Bacau, creata pentru activitate in agricultura. „Oricum plateam impozite – spune el -, dar ce ma deranjeaza este ca pe acesta trebuie sa-l platesc inainte, ca pe Centura”.
Prudentii: Studiem si luam decizii
Pe Dan Ifrim l-am cunoscut, cu ani in urma, ca distribuitor de drojdie pentru panificatie. Acum are firma Food Distribution Bacau – firma de distributie de materii prime pentru brutarii, patiserii si cofetarii, de dimensiune medie. Omul este ceva mai ponderat, poate si datorita unei raceli rebele. „Nu am facut un calcul, dar, cu siguranta, atit timp cit aveam impozitul pe venit, de 16 la suta, cred ca era suficient pentru stat. Noul impozit va afecta, cu siguranta, firmele de dimensiuni mai mici, care pot trage obloanele” – spune Dan Ifrim. La fel de prudenta in afirmatii este si Carmen Szabo, de la Flair Bacau, vizavi de noul impozit. „Nu am facut nici un fel de calcul, n-am prea studiat problema. Noi nu am lucrat in ianuarie – martie. Abia acum am reluat activitatea si vom lua unele decizii. Eu am doua tipuri de societati: una cu impozit normal pe profit, dar si un IMM. Oricum, va destainui ca ne bate gindul sa lucram pe alte meleaguri, nu e o certitudine, dar ne gindim si la o asemenea solutie. La ce se intimpla in tara, cautam si asemenea solutii” – spune Carmen, care fabrica, in Bacau, intre altele, minunate vitralii.
Optimistii:
Complexul turistic Parcul de Pini din Moinesti este administrat de Cristian Chilom. „Pentru afacerea pe care o conduc – spune Cristian -, nu stiu daca noul impozit e o masura buna. Eu imi platesc darile la timp si fara restante. Dar mi-e sa nu fie un impozit chiar mai mare decit ce plateam pina acum. Intentia lor este onorabila: sa scoata la vedere toate afacerile. Dar trebuie sa vedem exact textul de lege. Daca nu se va depasi nivelul de impozitare pe care il suport acum, se intelege ca nu voi fi afectat. Daca nu…”. La fel gindeste si un constructor. Claudiu Adam esate administratorul firmei Clauseb din Tirgu Ocna. Deocamdata, se gndeste la noua masura a Guvernului. „Poate e bine, poate nu e bine ce fac ei – spune Claudiu. Dar, nu stim cum va fi derulata masura. Uneori deciziile guvernului au fost bune, alteori nu. Ne vom da seama in timp. Eu cred ca cineva a gindit masura asta, nu poate fi chiar o catastrofa. Noi am cautat sa platim intotdeauna darile la stat. Am si suferit pe acest notiv, dar a trecut, ne-am descurcat. Culmea e ca abia acum, in martie, am simtit ceva din efectele crizei economice. Cind toti asteptam sa iasa iarba si ghioceii si in afaceri, dar tocmai atunci s-a plafonat. Eu sint, insa, optimist si cred ca treburile se vor dezgheta. Cred ca mult rau face si mediatizarea problemleor legate de criza, pentru ca se spun multe neadevaruri, care dauneaza, iar toti am ramas in stand-by, sa vedem ce se va inmtimpla”.
Lasă un răspuns