• prăpădul de la sfîrșitul săptămînii a dat peste cap mai toate activitățile de importanță majoră • ieri, la prînz, mai erau blocate două drumuri naționale și alte 24 de drumuri județene • în 18 localități erau întrerupte legăturile telefonice, iar alte 72 de sate au rămas în beznă • bilanțul viscolului mai include un mort din cauza frigului, degerați, mai multe victime ale accidentelor rutiere, printre care și un polițist • aproape 30 de copii din Galați și Alexandria, veniți la o competiție de baschet la Bacău, nu s-au mai putut întoarce acasă și nu mai aveau ce mînca • telefoanele de la primărie curgeau la Prefectură pentru ajutorarea gravidelor și bolnavilor care trebuiau să ajungă la dializă
Prăpăd. Acesta ar fi cel mai potrivit cuvînt pentru a descrie ce s-a petrecut în județul nostru la finele săptămînii trecute. Căderile masive de zăpadă, dar mai ales viscolul năprasnic ne-au făcut pe toți să trăim pe viu, la noi acasă, o adevărată iarnă siberiană. Județul Bacău a rămas practic izolat de restul țării. Toate ieșirile spre alte zone au fost blocate încă de vineri noapte. Zeci de mașini au rămas pe cîmpuri înzăpezite. Oamenii sunau întruna după ajutor, iar autoritățile abia, abia au reușit, după eforturi considerabile, să le scoată din infernul alb. Femei gravide, gata, gata să nască au fost aduse la spital în ultima clipă. Zeci de localități rămase în întuneric, fără telefoane, fără nici o posibilitate de a chema ajutoare.
Vremea s-a mai potolit abia duminică. N-a mai nins la fel de dens, vîntul s-a înmuiat, iar drumurile au început să fie deblocate unul cîte unul. Cu toate acestea, urmările furtunii din week-end mai continuau să scoată la lumină probleme de tot felul. Ieri la prînz, de exemplu, în tot județul mai erau acoperite de nămeți și impracticabile două drumuri naționale: DN 11 A (Adjud – Onești, între kilometrii 41 – 81) și DN 2 F (Bacău – Vaslui, în zona Dragomirești, între kilometrii 2 – 35). Alte 24 de drumuri județene erau acoperite de zăpezi. În plus, 72 de localități nu aveau curent electric, în ciuda intervențiilor echipajelor de la Electrica. Muncitorii de la această societate au intervenit într-o primă fază și pe timpul furtunii. Pentru că tot ce reparau se strica din cauza viscolului, lucrările au fost abandonate, fiindcă se dovedeau inutile.
Conducerea Sucursalei Electrica Bacău a decis ieri dimineață să
intervină cu tancul în zona Podu Turcului pentru a putea ajunge la
liniile și posturile de tensiune avariate. „Hotărîrea de a interveni cu
tancul a fost luată pentru că în zona de sud a județului drumurile
sînt, în continuare, blocate. În plus, chiar dacă s-ar interveni pentru
deszăpezire, echipele de electricieni trebuie să ajungă pe cîmp, îl
locuri în care zăpada ajunge și pînă la patru metri înălțime. Fără
acest utilaj, oricîte eforturi s-ar depune, nu am avea nici o șansă să
ajungem la instalațiile avariate”, spune Anca Hagimă, purtătorul de
cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău. De vineri după-amiază,
aproape 80 de localități din zona Podu Turcului și din partea stîngă
a Văii Siretului sînt nealimentate cu energie electrică. Chiar dacă s-
au aflat permanent în teren, echipele de intervenție de la Electrica
nu au putut ajunge în această zonă. Tancul care a fost scos din
garaj, după aproape 20 de ani, a fost pus pe trailer, iar spre seară
se aprecia că va ajunge în zona sinistrată.
Alte 18 localități din județ au rămas deconectate de la liniile de telecomunicații, mii de oameni nemaiputînd să ia legătura pentru a cere ajutor sau să se intereseze de anumite persoane plecate la drum.
Cu mortul în parcarea hotelului
Un boschetat a murit înghețat, două persoane s-au ales cu degerături, alte două au fost grav rănite și un vasluian mort în Croația a stat două zile în fața unui hotel din Bacău – acestea sînt doar cîteva evenimente care au avut drept cauză gerul din ultimele zile. Gheorghe Balan are 58 de ani, este din Letea Veche, și în cursul zilei de sîmbătă a ajuns la Secția Chirurgie Plastică a Spitalului Județean cu ambele mîini și piciorul drept degerate. Cu o zi în urmă, bărbatul fusese la un praznic și în drum spre casă, din cauza viscolului, s-a rătăcit și a trebuit să umble toată noaptea ca să nu moară înghețat. Spre dimineață, Balan a ajuns la o familie, care i-a acordat primul ajutor, apoi l-a adus la spital. Tot aici a ajuns ieri și Marilena Puțanu, de 38 de ani, din satul Galbeni. Femeia a fost internată cu degerături de gradul II-III la mîna dreaptă, după ce, timp de două ore, de la gară spre casă, a cărat o sacoșă fără să poarte mănuși. Tot ieri dimineața a fost găsit înghețat bocnă și Eugen Toderiță, de 40 de ani. El era cunoscut ca boschetar și a murit de frig în parc. Viteza excesivă, neadaptată la condițiile de trafic, a făcut ca doi tineri să ajungă în stare gravă la spital. Daniel Furnică, de 27 de ani, împreună cu prietena sa, Claudia Hudici, de 26 de ani, au fost implicați într-un grav accident de circulație petrecut ieri dimineață, în jurul orei 7,00, la ieșirea din Bacău, în zona complexului comercial Metro. Autoturismul condus de Furnică, un Peugeot înmatriculat în Italia, a derapat după ce șoferul a încercat să depășească o coloană de mașini oprită la ieșire din oraș, și s-a tamponat violent de un autobuz staționat în stație. Șoferul s-a ales cu fractură de femur, traumatism cranian și policontuzii, fiind internat la Terapie Intensivă, în timp ce prietena lui a suferit o fractură costală.
Dar cea mai macabră experiență a trăit-o o familie din județul Vaslui, care a stat două zile cu mortul în fața unui hotel din Bacău, pentru că nu avea cum să ajungă la destinație. Bărbatul, în vîrstă de 40 de ani, din Vaslui, lucra în Croația, iar la începutul săptămînii trecute a murit din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon. Familia s-a dus în Croația să-și aducă mortul acasă, însă viscolul siberian care a afectat Moldova la sfîrșitul săptămînii trecute i-a blocat în Bacău, la 160 de km de casă. De vineri dimineață, pînă duminică, în jurul prînzului, mortul a stat într-o mașină parcată în fața Hotelului Dumbrava din Bacău. Ieri, familia îndoliată a obținut aprobarea autorităților de a părăsi Bacăul, chiar dacă drumul spre Vaslui era, în continuare, blocat. În plus, pentru a fi sigure că familia și mortul vor ajunge într-un sfîrșit la destinație, autoritățile au pus la dispoziția mașinii în care era transportat vasluianul mort o autofreză care să le deschidă drumul. Autofreza din Bacău urma să însoțească mortul pînă la ieșirea din județ, după care, la intrarea în județul Vaslui, cortegiul a fost întîmpinat de un alt utilaj de deszăpezire.
28 de copii din Alexandria și Galați rămași fără bani și mîncare în Bacău
Capriciile iernii le-au dat mari bătăi de cap și la circa 30 de persoane din Alexandria și Galați venite la Bacău la o competiție de baschet. Cei 22 de copii și șase adulți au sosit la noi joi. Juniorii III, cu vîrste cuprinse între 10 și 14 ani, au participat la competiții vineri și sîmbătă la CSS Bacău. Copiii ar fi trebuit să se întoarcă acasă cu cele două microbuze sîmbătă la prînz, însă au rămas înzăpeziți la Bacău. „A fost decizia noastră, pentru că ne-a fost teamă să plec la drum cu copiii în condițiile acelea. Am găsit înțelegere și am fost cazați gratuit la căminul CSS, însă nu mai avem de mîncare. În seara aceea ne-am descurcat noi cum am putut, dar acum nu mai avem ce face, ce să le dăm copiilor să mănînce”, ne-a declarat Aneta Popescu, profesor antrenor din Galați, venită la Prefectură să ceară ajutor. Pînă la urmă, prefectul Mardare i-a asigurat că s-a ridicat interdicția de a părăsi județul și că pot ajunge în condiții sigure acasă la ei.
Pîinea pentru 460 de asistați din Gîșteni n-a mai ajuns
Problemele nu s-au oprit însă aici. Reprezentanții Prefecturii ne-au declarat că au fost informați că și asistații de la Căminul-spital Ungureni au rămas fără hrană. „180 de asistați de la Ungureni au epuizat stocul de alimente”, a afirmat Dumitru Nadă, director în Prefectura Bacău. Afirmația lui a fost însă contrazisă de una dintre angajatele de la cămin, care ne-a spus că „nici vorbă, noi avem medicamente și hrană, doar că drumul e înfundat și nu știm cum o să fie”.
Cert este că probleme serioase au fost Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropshiatrică de la Gîșteni. Din cauza zăpezii, mașina cu pîine de la Bacău nu a mai ajuns la finalul săptămînii la centru. „Pentru a face față situației am cumpărat pîinea de la brutăria din Răcăciuni și situația s-a rezolvat. În rest, nu avem probleme cu hrana, căldura sau lumina”, ne-a declarat Ovidiu Necula, directorul centrului de la Gîșteni. În căminul din Gîșteni sînt internați 460 de bolnavi cu afecțiuni neuropshicie. În cursul dimineții de duminică, drumul de la Răcăciuni la Gîșteni a fost desfundat, iar criza pîinii s-a rezolvat.
Băcăuanii n-au trecut de barierele de la hotarele județului
Zeci de polițiști au fost și ei mobilizați în fiecare dintre dispozitivele montate la ieșirile din municipiul Bacău pentru a împiedica populația să plece spre alte județe. Au existat cazuri în care unele persoane, presate de probleme spinoase, au insistat pe lîngă polițiști să li se dea drumul să treacă, însă acestea au fost zadarnice. Oricum, multe dintre încercări au fost zadarnice. Iar cei care au trecut pînă la urmă au făcut acest pas pe propria răspundere. „Am avut doar o situație specială în zona Filipești – Roman. Au fost cîteva persoane care au spus că au treabă la Roman și, pentru că drumul pînă acolo ni se spuse că-i bun, le-am dat drumul. În rest, oamenii au înțeles că pe o astfel de vreme riscă dacă pleacă”, ne-a declarat comisarul șef Vasile Vrabie, comandantul Inspectoratului Județean de Poliție.
Telefoanele după ajutoare nu se mai opresc
Ca și cum lipsa luminii, mîncării și a căldurii, telefoanele întrerupte și drumurile blocate nu erau suficiente neajunsuri pentru doar două zile consecutive, telefoanele autorităților locale și județene au fost înroșite de apelurile după ajutor. „Cel mai adesea am fost sunați pentru a transporta bolnavi la dializă și pentru a aduce la spital femei gravide. Am încercat să ajungem la acei bolnavi aflați în stare critică și am cerut înțelegere ca acele cazuri care mai pot aștepta două, trei zile s-o facă. Azi, de exemplu, am fost sunați de la Dealu Morii, unde este o femei gravidă care are nevoie de ajutor. Numai că drumul în zona aceea Vultureni – Oncești și mai departe este blocat. Am înțeles că nu se poate interveni decît cu o autofreză și că nici un alt utilaj nu ne-ar fi de folos. Nici jandarmii nu pot pătrunde”, ne-a declarat prefectul Mardare, printre telefoane date la unitățile militare după utilajele necesare.
Și de la Strugari au fost sesizate cinci cazuri deosebite, iar primarul Ifrim Nedelcu a cerut ajutorul de la județ. El a spus că are în comună cinci persoane bolnave grav, din care doi bătrîni cu șoldurile fracturate, doi bolnavi de ciroză și un asmatic. Petrică Șipoș, în criză de astm și-a petrecut noaptea de sîmbătă spre duminică în sediul primăriei, iar duminică dimineață a fost luat acasă de una dintre asistentele din comună. Primarul Nedelcu a mai reclamat că rezerva de medicamente s-a epuizat și că nu pot fi cumpărate altele, fiindcă zăpada de circa patru metri face imposibilă ieșirea din Strugari.
Și de la Blăgești au curs telefoanele. De aici s-au cerut mașini pentru bolnavi de rinichi, care necesitau dializă urgent.
O tînără a născut acasă un copil prematur
Un caz aparte este cel al Genovevei Hodea, de 24 de ani, din satul Gioseni, comuna Tamași, care a născut acasă un copil prematur, de numai 1,9 kilograme. Pe tînără au luat-o durerile facerii sîmbătă dimineața, la ora 9.00. Familia a cerut sprijinul sălvării, dar aceasta nu a putut intra la gravidă. „Zăpada era cît casa. Salvarea a rămas la Nicolae Bălcescu, iar eu am născut cu asistenta care vorbea la telefon cu medicul de familie și medicii de pe salvare. Pe la șase seara, jandarmii au desfundat drumul și m-au dus la salvare”, ne-a povestit tînăra mămică. Ea este internată acum la Maternitate și se află în afara oricărui pericol. Bebelușul este și el sănătos, dar va trebui să stea în spital pînă va ajunge la greutatea optimă care să îi permită externarea.
Mașinile Serviciului de ambulanță au răzbit foarte greu în localitățile unde au fost solicitate la intervenții. Salvările s-au deplasat numai acolo unde au existat cazuri grave, iar cele mai puțin stringente au
fost preluate de medicii de familii și personalul medical din fiecare
localitate. Sîmbătă și duminică, Salvarea a fost rugată să intervină în 73 de cazuri. Cert este că ambulanțele nu au răzbate decît cu sprijinul drumarilor și al jandarmilor. Au existat femei însărcinate care au cerut ajutorul în comunele Berești Bistrița, Dealul Morii,
Găiceana, Motoșeni, Bijghir, Ardeoani, Blăgești și Turluianu. Mai greu sau mai ușor, toate femeile au ajuns la spital și au primit îngrijirea de specialitate.
A ajuns în spital după ce a stat imobilizat în nămeți
Un ieșean a ajuns la spital după ce a fost victima unui stupid accident de circulație petrecut vineri seara pe DN 2, pe raza comunei Filipești. Ioan Păuleț, de 38 de ani, rămăsese imobilizat în nămeți cu autoturismul Peugeot BC 82 RAM pe marginea drumului și, la un moment dat, a ieșit din mașină să curețe zăpada de pe parbriz. Spre ghinionul său, în momentul în care a deschis portiera, bărbatul a fost acroșat de Dacia BV 33 CLS, care a derapat din cauza vitezei cu care era condusă de Vasile Dulgheru, de 46 de ani. Ioan Păuleț s-a ales cu multiple traumatisme, iar șoferul Daciei s-a ales cu un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Directorii ar putea închide școlile
Vremea nefavorabilă îi poate determina pe directorii unităților de învățămînt să ia decizia închiderii școlilor. Ieri dimineață, șefii Inspectoratului Școlar Județean Bacău nu luaseră nici o hotărîre în privința închiderii sau nu a școlilor din județ. „Directorii școlilor sînt cei care pot decide închiderea unităților de învățămînt. Este greu de luat o decizie general valabilă, pentru că elevii nu au învățat zilele acestea, iar situația diferă de la o localitate la alta. În funcție de condițiile meteorologice și de problemele pe care le întîmpină o localitate sau alta se poate trece la măsura întreruperii cursurilor”, ne-a declarat Ghiorghi Iorga, inspectorul general școlar. În multe dintre localități, decizia de anulare a cursurilor ar putea fi determinată și din cauză că profesorii din oraș care fac naveta nu pot ajunge în localitățile în care predau, iar elevii ar fi chemați astfel degeaba la școală. Potrivit inspectorului Ghiorghi Iorga, ieri, doar autobuzele spre localitatea Nicolae Bălcescu ajungeau la destinație. Marea problemă legată de suspendarea sau nu a cursurilor este că zilele acestea școlile au fost închise, iar directorii nu aveau cum să anunțe elevii sau profesorii despre închiderea școlilor sau continuarea cursurilor.
Autogara rămîne închisă
Îmbunătățirea vremii nu adusese ieri, în jurul orei 13.00, nici un
avantaj celor de la societatea Transport Bistrița, Autogara fiind în
continuare închisă. „Ieri (sîmbătă, n.r.) și azi dimineață (duminică,
n.r.) nu a plecat și nu a venit nici un autobuz în Autogară. Acum, la
ora 11.00, am dat drumul unui autobuz spre Fărăoani, dar numai pe
șoseaua națională, pentru că pe laterale nu se poate intra. Avem
oameni din Galbeni, Valea Seacă și Cleja, pe care încercăm să îi
ducem măcar pînă la drumul național. Rămîne să vedem dacă
polițiștii îi vor lăsa să treacă de Metro”, ne-a declarat Constantin
Tunaru, șef de coloană la Autogara Bacău. Cît privește cele zece
autobuze rămase blocate, joi seara, în satele de la capătul
traseelor, acestea sînt așteptate să revină la Bacău în zilele
următoare. Singurele transporturi care, ieri, revenise la normal, au
fost cele feroviare. După ce vineri și sîmbătă au fost anulate o serie
de trenuri, acesteau au circulat, ieri, după programul normal.
Prefectul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat că, deși interdicția de părăsi județul pentru mașini a fost ridicată duminică dimineață, la ora 10.00, polițiștii vor mai rămîne pe străzi, pentru a interveni rapid dacă apar cazuri deosebite. (Eduard ADAM, Florin CRĂCIUN, Claudiu TĂNĂSESCU, Costinela BREAHNĂ, Eduard CUCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns