Cea de-a doua ediție a Bursei Studenților s-a desfășurat ieri, la cantina Universității Bacău, într-o atmosferă de agitație și bună dispoziție. Evenimentul, organizat de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), a reușit să atragă un mare număr de tineri interesați de piața muncii. Încă de la ora 9,00, cantina s-a umplut pe jumătate. Erau prezenți aproape o sută de studenți, mulți preferînd să intre la bursă înainte de a merge la cursuri. Purtătorul de cuvînt AJOFM, Claudiu Boangiu, le-a distribuit studenților un chestionar al agenției. „Scopul chestionarului este de a evalua contactul real al tinerilor cu piața muncii, pe care încercăm să-l facilităm prin bursă. Tot o noutate o reprezintă și sfaturile pe care doritorii le pot primi de la departamentul creditare AJOFM, unde un angajat al nostru le va prezenta facilitățile oferite de modificarea recentă a legii șomajului, facilități aplicabile după data de 15 iunie”, a mai adăugat el.
Standurile cele mai vizitate au fost ale firmelor care ofereau posturi de economist, analist programator, broker, agent sau consultant în asigurări, promoter, secretar. „Mi se pare interesantă oferta. Caut un job full-time, că vine vacanța și am nevoie de bani. Am găsit deja ceva în domeniul traducerilor și al asigurărilor”, ne-a declarat Ramona Tancău, în vîrstă de 21 de ani, studentă la engleză-franceză. Și Adina Hurjui, de 19 ani, studentă la inginerie, are nevoie de bani, dar nu era foarte entuziasmată de ofertă: „Nu prea am găsit ceva part-time, mai ușor, ca să am timp și pentru cursuri. Dacă aș găsi un post de baby-sitter, de exemplu, aș fi mulțumită”, ne-a spus ea. Adrian Aștefănoaie, student în primul an la Facultatea de industria produselor alimentare, părea mulțumit cu un post de muncitor necalificat: „Am găsit o firmă la care să lucrez ca manipulant deocamdată”, ne-a declarat el. Un alt tînăr, aflat deja în anul al IV-lea la facultatea de ingineria mediului, a criticat faptul că de multe ori angajatorii cer experiență, pe care studenții nu o au: „oferta mi se pare ușor limitată, sînt cam puține firme. Eu caut un post de operator PC sau de agent vînzări. Problema este că în multe cazuri se cere experiență și nu am așa ceva”, ne-a mărturisit Constantin Umbrărescu.
Potrivit cifrelor vehiculate de reprezentanții forțelor de muncă după închiderea evenimentului, la orele 12,00, bursa studențească din 2004 a reunit 51 de agenți economici, oferind aproape 250 de locuri de muncă, și un număr total de 684 de tineri, cu o sută mai mulți decît la ediția de anul trecut. „Bursa studenților nu va fi monitorizată, deoarece acești tineri nu figurează în baza noastră de date. Știm însă sigur că la bursă cel puțin opt persoane și-au găsit de muncă pe loc. Și, probabil, în următorul interval se vor angaja și alții, pe baza discuțiilor avute aici cu agenții economici”, ne-a mai spus Claudiu Boangiu. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns