Oricât s-au chinuit regizorii TV sau promotorii de șușanele „revelionistice”, lor nu le-au ieșit nicicum momentele comice precum politicienilor britanici loviți de țăcăneala „invaziei româno-bulgare”! Cândva, Marea Britanie își spunea „Imperiul unde nu apune soarele”. Se mândrea cu faptul că aveau colonii și sclavi peste tot în lume, din Polinezia în America și din Extremul Orient până în nordul Africii. Ce vremuri, domnule! Orice nobil englez scăpătat pleca în lume și aduna – cu forța! – bogățiile altor popoare. Așa am ajuns astăzi să putem vedea doar la British Museum adevăratele mumii egiptene, „Leul Înaripat” din Veneția (în Italia a rămas doar o copie!) sau celebrele statui antice grecești. Nu mai pun la socoteală minunățiile furate din insulele Pacificului, colecțiile aztecă și incașă sau comorile aduse din Indochina! Un prieten se minuna că intrarea la marele muzeu londonez (ca la toate muzeele de stat din UK) este gratuită. Păi ar fi fost culmea ca britanicii să mai perceapă și o taxă pe toate furăciunile astea…
Regatul Unit și-a construit societatea prosperă și imaginea de mare putere prin contribuția a sute de milioane de sclavi, imigranți și disperați ai sorții. Dacă ar fi cineva să facă un bilanț contabil al ultimului mileniu (cam de la cruciadele lui Richard Inimă de Leu încoace…), probabil că s-ar demonstra deficitul localnicilor: au primit de la celelalte națiuni mult mai mult decât au dat. Dovadă stă chiar afirmația celor de la The Economist (ediția din 21 decembrie 2013, articolul „You’re welcome!”) care spun răspicat: est-europenii care vin în UK sunt, în majoritate covârșitoare, tineri ce caută de muncă, oameni care vor să-și facă un drum în viață. Ei nu consumă bugetul asigurărilor sociale, ci îl alimentează cu taxele și impozitele lor. De asemenea, o analiză atentă a factorilor care au contribuit la creșterea economică din ultimii doi ani ar demonstra efectul pozitiv al est-europenilor în industria din insulă. Meseriași buni, fără mofturi în ceea ce privește salarizarea și asigurările de muncă, bulgarii și românii – după cum spun reprezentanții sindicatelor londoneze – au fost exploatați în construcții fără să existe reacții din partea Guvernului. Sindicatul constructorilor – Ucatt – a publicat raportul „The Hidden Workforce Building Britain” („Mâna de lucru ascunsă care construiește Marea Britanie”) în care dezvăluie cum lucrătorii români și bulgari, neavând drept de muncă legal, au acceptat lefuri înjumătățite și program de 10-11 ore, ca pe plantație. The Guardian consemnează cererea sindicatelor britanice de a fi eliminată orice restricție pentru acești lucrători și aplicarea legislației în mod corect, nediscriminatoriu. Ucatt arată că este singura soluție pentru fiscalizarea acestor locuri de muncă și crearea unor premize profitabile pentru statul britanic.
Obsesia unor publicații mizerabile precum Daily Mail referitoare la milioanele de cerșetori, hoți, lăutari ambulanți, tâlhari din România și Bulgaria care și-ar fi rezervat bilete de avion sau de autocar pentru 1 ianuarie 2014 cu destinația Londra a fost de-a dreptul patologică. S-au găsit și niscaiva politicieni englezi care s-au postat „pavăză” la graniță pentru a număra „migratorii” (pare-se că și Parlamentul Britanic nu duce lipsă de aleși inteligenți precum cei din București…). S-au făcut de tot râsul atât în Regat, cât și în estul Europei… Prostia „la liber” apune greu!
Ștefan RADU
ioana a zis
Imperiul britanic se foloseste de destule creiere romanesti si asta pentru ca ii plateste mai aproape de valoarea lor decat in Romania!