Dobînzile sau comisioanele încasate de casele de amanet pentru împrumuturile pe care le acordă sînt scutite de TVA, indiferent dacă bunurile mobile depuse de debitor drept gaj sînt sau nu returnate. Potrivit noilor reglementări aduse de Codul fiscal, pentru operațiunile realizate de casele de amanet se aplică reguli speciale. Dacă împrumutul nu este restituit de debitor, casele de amanet datorează TVA pentru valoarea obținută din vînzarea bunurilor ce devin proprietate a casei de amanet. De asemenea, dacă, potrivit contractului încheiat cu împrumutatul, bunurile sînt vîndute în sistem de consignație, casele de amanet datorează TVA numai pentru comisionul realizat din vînzarea respectivelor bunuri.
Editurile trebuie să se înscrie la Registru ca plătitori de TVA
Indiferent de data la care editurile solicită înregistrarea ca plătitor de TVA, această calitate nu poate fi dobîndită mai devreme de 1 februarie 2004. Pînă atunci, editurile trebuie să solicite Biroului Unic din cadrul Registrului Comerțului înregistrarea ca plătitor de TVA, fie prin opțiune, fie ca urmare a depășirii plafonului de scutire de două miliarde de lei. Pînă la data obținerii documentului care atestă calitatea de plătitor de TVA, editurile nu pot factura cu TVA livrările de carte către librării, indiferent dacă sînt vîndute în mod obișnuit sau în cadrul unor contracte de consignație. Pentru că sînt înregistrate ca plătitor de TVA , librăriile sînt obligate, de la 1 ianuarie, să vîndă cărți și manuale scolare cu cota de TVA de nouă la sută, indiferent dacă aceste carți sînt din stocul de consignație de la finele anului 2003. După obtinerea calității de plătitor de TVA, editurile trebuie să își procure facturi fiscale și sînt obligate să factureze cu cota de nouă la sută vînzările de cărți către librării.
De la 1 ianuarie 2004, odată cu intrarea în vigoare a Codului Fiscal, livrările de cărți și manuale școlare plătesc cotă de TVA de nouă la sută. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns